logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmienić częstotliwość mrugania w sterownikach led?

Warmaker 14 Sty 2020 12:27 738 3
REKLAMA
  • #1 18402291
    Warmaker
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam,

Zgodnie z nieocenionymi poradami na forum udało mi się wywalić w diabły te nieszczęsne sterowniki w 3 kompletach chińskich lampek choinkowych i zastąpić je mostkiem prostowniczym. Świecą ładnie i bez najmniejszego problemu.

Jednak jako dodatkowe zagadnienie zastanawiałem się, czy dałoby się "spowolnić" takie układy, żeby (dla przykładu) mrugały raz na 100 sekund, a nie na 1 sekundę? Jak takie układy "mierzą" czas? Jest to w ogóle wykonalne w domowych warunkach przez amatora?

Dzięki i pozdrawiam!

Jak zmienić częstotliwość mrugania w sterownikach led? Jak zmienić częstotliwość mrugania w sterownikach led?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18402319
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    Zaimplementować układ Arduino. Nawet można skorzystać z oryginalnych tranzystorów ze sterownika.
    I zaprogramować sobie można to, co się chce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18402323
    Marcinolak xD
    Poziom 12  
    Ocena: 178
    Trzeba by zmienić program w mikrokontrolerze, co jest niemożliwe, ponieważ nie wiemy jaki to jest i dodatkowo jest zalany glutem.

Jedyny sposób to samodzielnie dołożyć i zaprogramować mikrokontroler. Np. Attiny85
  • #4 18402392
    Warmaker
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    A, okej... Czyli dużo poważniejszy projekt, niż miałem nadzieję. Więc kontrolery raczej pójdą wszystkie trzy razem do elektrośmieci, a może kiedyś jeszcze mnie najdzie ochota na zaprogramowanie czegoś samemu.

Dzięki za odpowiedzi!
REKLAMA