logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czterocyfrowy zegar elektroniczny LED - KIT z Chin (instrukcja + wsad)

Marcinolak xD 08 Wrz 2022 01:23 4473 9
REKLAMA
  • Dziś na forum zamierzam zaprezentować chiński KIT zegara elektronicznego. Głównym powodem zakupu była chęć zdobycia mikrokontrolera, który obecnie na polskim rynku jest niewiele tańszy niż cały kit i sprawdzeniu jednaj związanej z nim rzeczy, ale o tym na końcu.

Czterocyfrowy zegar elektroniczny LED - KIT z Chin (instrukcja + wsad) .

W artykule będę opierał się głównie na obrazkach z portali aukcyjnych, ponieważ na początku nie planowałem dzielić się swoimi spostrzeżeniami i nie udokumentowałem procesu składania.

Przejdźmy do rzeczy.
    Całość (jak zwykle) otrzymujemy zapakowaną w woreczek strunowy. W moim wypadku - również - kompletnie niezabezpieczoną przed zginaniem wyprowadzeń mikrokontrolera, podstawki czy wyświetlacza. Po dodatkowych kilku minutach spędzonych na prostowaniu nóżek mogłem przystąpić do lutowania. Nie ma tu żadnej filozofii bo zegar wykonany jest całkowicie na elementach przewlekanych. W dodatku jedyne rezystory i kondensatory są praktycznie identyczne. Nie powinno dziwić, że do instrukcji zajrzałem dopiero po zmontowaniu, jednak na niewiele by mi się przydała ponieważ cała moja znajomość języka chińskiego ogranicza się do tego, że wiem o jego istnieniu.

Po zlutowaniu i wyczyszczeniu układ przedstawia się tak:

Na jakość elementów raczej nie ma co narzekać. Jedyne do czego można się przyczepić to zły rezonator kwarcowy Według PCB i instrukcji powinien mieć częstotliwość 12MHz, jednak ten z zestawu to 11.0592MHz. Druga rzecz to nieznośnie głośny brzęczyk który dodatkowo wydaje dziwne dźwięki. Na szczęście wystarczy nie zdejmować fabrycznej naklejki zabezpieczającej.

Teraz spróbujmy przeanalizować schemat ideowy. (Trochę kiepska rozdzielczość ale wszystkiego da się doczytać). Schemat musiałem dostosować do swojej wersji zegara.

Oczywiście nie ma tu ani stabilizacji ani zabezpieczeń, więc sekcja zasilania składa się tylko z kondensatora 100nF. Głównym elementem modułu jest bez wątpienia mikrokontroler Atmel AT89C2051, czyli ośmiobitowiec posiadający zabawną ilość pamięci programu. Do uzyskania wymaganej dla zegara precyzji wymagana jest dokładna podstawa czasu, zatem obecność zewnętrznego źródła taktowania w postaci rezonatora kwarcowego nie powinna dziwić. Wyświetlacz to czterocyfrowy moduł o 14 wyprowadzeniach LD5643AR. Z ważniejszych elementów warto jeszcze wspomnieć o brzęczyku. Posiada on swój własny generator. Zastosowany tu mikrokontroler nie ma sprzętowego generatora PWM więc postanowiono użyć tranzystora PNP S80550 jako klucza do załączania dźwięku. Głupota? Ale ważne że działa.

Po przejściu przez ten etap można wreszcie podłączać zasilanie. (Z racji braku zabezpieczeń lepiej ostrożnie). Pierwsze co rzuca się w oczy to wyświetlacz, a raczej jego niska jasność. Może to być zarówno wada jak i zaleta, bo mimo że w słoneczny dzień nie będziemy nic widzieć, to przynajmniej nie będzie nas raził w nocy.
    Po dłuższej chwili spędzonej z tłumaczem udało się ustawić zegar, który rzecz jasna nie może mieć typowego menu (przytrzymaj przycisk, cyfry migają, ustaw godzinę) NIE. Przecież każdy wie że łatwiej jest oznaczyć każde ustawienie z osobna literkami i odsyłać użytkownika do instrukcji... po chińsku... Specjalnie z tego powodu postanowiłem przetłumaczyć całą instrukcję i napisać ją od nowa w bardziej przejrzystej formie. Wynik pracy w załączniku!

Mimo wszystko zegarek raczej nie nadaje się do użytku. Zaledwie po kilku minutach pracy zaczyna odstawać. Na tą chwilę nie ma jednak co oceniać dokładności. Najpierw wymienię rezonator na taki zalecany przez instrukcję, wyreguluję wartością J w ustawieniach i dam znać jak się sprawdza.

Słowem podsumowania. Zestaw nadaje się najwyżej jako zabawka lub źródło części. Jego wartość edukacyjną można porównać do schematycznych filmików typu "5 najlepszych projektów na tranzystorze" gdzie w rezultacie dostajemy okrojony ze schematów czy wyjaśnienia zasad działania układ który w dodatku dzięki swojej prostocie będzie stwarzał więcej problemów niż pożytku. Skąd taka opinia?
    Poprzez użycie mikrokontrolera, który zajmuje się tutaj wszystkim. Takie podejście czyni ten zestaw najwyżej nauką lutowania i chwilą dobrej zabawy. Można odnieść wrażenie że to tylko sposób na posprzątanie magazynów z niepotrzebnych części.

Na koniec nie mogę się oprzeć. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale gdy widzę jakikolwiek znajomy mikrokontroler po prostu muszę sprawdzić, czy nie uda wydobyć się z niego programu. :D

Teraz przynajmniej wiem że zakup miał minimalny sens. Chińczyk (chyba) zapomniał ustawić lockbity!

Rzecz jasna wsad oraz noty umieszczam w załączniku.
    Załączniki:
    • AT89C2051_datasheet.pdf (381.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja_zegar_kit.pdf (38.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • display_datasheet.pdf (178.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • AT89C2051_zegarek_kit_wsad.BIN (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Marcinolak xD
    Poziom 12  
    Jestem początkującym elektronikiem, który od zawsze interesował się działaniem różnych urządzeń. Amatorsko zajmuję się zarówno elektroniką jak i elektryką. Uwielbiam tworzyć własne urządzenia i zdobywać nową wiedzę w interesujących mnie tematach.
    Moją główną zasadą jest bezpieczeństwo.

Pozdrawiam ;)
    Specjalizuje się w: komputery - obsługa
    Marcinolak xD napisał 378 postów o ocenie 174, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Jutrosin. Jest z nami od 2015 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20180104
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    Marcinolak xD napisał:
    Po dłuższej chwili spędzonej z tłumaczem udało się ustawić zegar, [...] instrukcja... po chińsku... przetłumaczyłem całą instrukcję i napisałem ją od nowa w bardziej przejrzystej formie. Wynik pracy w załączniku!
    :)
    ja czasem też tak mam ;)

Marcinolak, masz rację-> wybitnie nie-intuicyjne ustawianie zegara!

Dzięki za tłumaczenie!
  • REKLAMA
  • #3 20180243
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 642
    Dobra baza sprzętowa do realizacji swojego zegarka.
    Mnie nawet by się nie chciało wnikać w interfejs obsługi tylko napisałbym swój zegarek.
    Marcinolak xD napisał:
    Zastosowany tu mikrokontroler nie ma sprzętowego generatora PWM więc postanowiono użyć tranzystora PNP S80550 jako klucza do załączania dźwięku. Głupota? Ale ważne że działa.

Co ma brak sprzętowego PWM do sterowania brzęczykiem poprzez tranzystor? I dlaczego głupota?
  • #4 20180338
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7730
    Marcinolak xD napisał:
    Głównym powodem zakupu była chęć zdobycia mikrokontrolera

Trza było dać ogłoszenie w dziale "Bazar", mam jeszcze kilka nowych AT89C2051 ze starych zakupów :D.
  • #5 20180403
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    Ten zegarek jest tak niedokładny, że aż żal. Nawet wymiana kwarcu i kondensatorów za bardzo nie pomogła. Ten kit można potraktować jako ćwiczenie w lutowaniu. Został dawcą części.
  • REKLAMA
  • #6 20180473
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2415
    Marcinolak xD napisał:
    Mimo wszystko zegarek raczej nie nadaje się do użytku. Zaledwie po kilku minutach pracy zaczyna odstawać. Na tą chwilę nie ma jednak co oceniać dokładności. Najpierw wymienię rezonator na taki zalecany przez instrukcję, wyreguluję wartością J w ustawieniach i dam znać jak się sprawdza.

Moim zdaniem jest to mało możliwe by ten zegarek dało się dobrze skalibrować bo jego liczenie czasu jest uzależnione od czasu wykonywania instrukcji programu.
  • REKLAMA
  • #7 20180644
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Aż mi się łezka w oku zakręciła. Od tego proca zaczynałem swoją przygodę z programowaniem. A było to równo 24 lata temu...
  • #8 20180793
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3336
    speedy9 napisał:
    Moim zdaniem jest to mało możliwe by ten zegarek dało się dobrze skalibrować bo jego liczenie czasu jest uzależnione od czasu wykonywania instrukcji programu.

Da się, wystarczy przeładować licznik na początku przerwania.
    Chyba że to jakiś klon w wersji turbo, wtedy trudno przewidzieć ile trwa instrukcja.
  • #9 20182050
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 571
    Ten kit był już opisywany na elektrodzie 4 lata temu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3494198.html
    Z innym kwarcem w zestawie się nie spotkałem, ale może być gorzej: można wylosować inny procek - STC12C2052 albo W79E2051, a - w przeciwieństwie do Atmela - STC ani Nuvoton nie publikują procedur programowania tych swoich klonów.
    Jeśli sposób działania tego kitu jako zegarek komuś nie odpowiada (tak jak i mnie), to na elektrodzie w DIY jest alternatywny firmware - minutnik kuchenny. Przy odliczaniu 99 minut do tyłu odchyłka czasu będzie akceptowalna, oczywiście przy właściwym kwarcu :)
  • #10 20182129
    Marcinolak xD
    Poziom 12  
    Ocena: 174
    Sam Sung napisał:
    Z innym kwarcem w zestawie się nie spotkałem, ale może być gorzej: można wylosować inny procek - STC12C2052 albo W79E2051, a - w przeciwieństwie do Atmela - STC ani Nuvoton nie publikują procedur programowania tych swoich klonów.
    Jeśli sposób działania tego kitu jako zegarek komuś nie odpowiada (tak jak i mnie), to na elektrodzie w DIY jest alternatywny firmware - minutnik kuchenny. Przy odliczaniu 99 minut do tyłu odchyłka czasu będzie akceptowalna, oczywiście przy właściwym kwarcu

Widziałem te klony i specjalnie celowałem w Atmela. :D

Sam Sung napisał:
    Ten kit był już opisywany na elektrodzie 4 lata temu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3494198.html

.
    Jeśli chodzi o to że był opisywany na elektrodzie to mimo poszukiwań nie znalazłem, więc przepraszam za duplikat. Dobrze, że przynajmniej coś wniosłem, dodając instrukcję i firmware.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chińskiego zestawu (KITA) do budowy czterocyfrowego zegara elektronicznego LED, który został zakupiony głównie dla mikrokontrolera. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z montażem, kalibracją oraz dokładnością zegara. Wiele osób zauważa, że zegar jest niedokładny, a jego czasomierz jest uzależniony od czasu wykonywania instrukcji programu. Pojawiają się również sugestie dotyczące alternatywnego oprogramowania oraz wymiany komponentów, takich jak kwarc i kondensatory. Wspomniano o problemach z interfejsem oraz braku sprzętowego PWM do sterowania brzęczykiem. Użytkownicy dzielą się również informacjami o dostępnych mikrokontrolerach i ich programowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA