logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik oraz plyta indukcyjna 2 fazowa na jednym kablu i bezpieczniku 3f

krzys-iek 31 Sty 2020 22:23 13785 22
REKLAMA
  • #1 18440970
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Witam

Od skrzynki i bezpiecznika 3f (3xB16) idzie kabel 5x2.5mm2. Pozniej w kuchni w puszce podlaczony jest przez WAGO kolejny taki sam kabel na wyspę.
    Tu w tej puszce chcę odejść z jedną fazą na piekarnik elektryczny 3kW.
    Plyta na wyspie ma chyba max 6kW i wymaga 2 faz - podłączę te pozostałe.

Czy takie nierównomierne rozłożenie obciążenia jest dopuszczalne? Czasami idzie 3kW tylko na L3 a czasami 5kW przez L1 i L2 a na L3 nic itd.

Jeszcze pytanie o podłączenie indukcji 2f, terminale L1 i L2 mają mieć do N do 240V, łączę dowolne fazy do indukcji (te poza piekarnikiem) czy biorę wg oznaczeń L1 - L2 z bezpiecznika by było dobrze? A L3 pójdzie na ten piekarnik.

Taki bezpiecznik 3f wyzwala jak przeciążę ponad te 20A dowolna fazę prawda?

Wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 18441025
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    Już sam przewód 4x dyskwalifikuje go do zastosowania... Wielokrotnie był powtarzany temat piekarnika i płyty... Wystarczy drobny błąd w montażu i jedno i drugie płonie żywym ogniem. Do piekarnika należy doprowadzić osobny i wydzielony obwód. Koniec, kropka. Żadna to oszczędność, a tylko powoduje więcej zagrożeń. Jakie kolory żył masz w tym 4x2,5? Powinien być wydzielony neutralny i ochronny. Na fazy zostają dwa. Co zamierzasz z tym zrobić?
  • #3 18441079
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Shadowix napisał:
    Już sam przewód 4x dyskwalifikuje go do zastosowania... Wielokrotnie był powtarzany temat piekarnika i płyty... Wystarczy drobny błąd w montażu i jedno i drugie płonie żywym ogniem. Do piekarnika należy doprowadzić osobny i wydzielony obwód. Koniec, kropka. Żadna to oszczędność, a tylko powoduje więcej zagrożeń. Jakie kolory żył masz w tym 4x2,5? Powinien być wydzielony neutralny i ochronny. Na fazy zostają dwa. Co zamierzasz z tym zrobić?

Ale błąd, oczywiście 5x2.5! Kolory jak to w kablu? PE, czarny, niebieski, szary, obrazowy.

Miałem osobny obwód ale w tym miejscu dajemy jednak lodówkę, od tego miejsca podłączyłem tez inne gniazda i okap :-(
    Tam gdzie ma być piekarnik było gniazdo razem z g. nablatowymi pod lodówkę... także słabo.
    Wiec mam pomysł by iść pod szafkami z ta jedna wolna faza (oczywiście tez z tej samej puszki PE i N) na piekarnik a pozostałe 2 fazy na płytę na wyspie.

Dlaczego ma płonąc piekarnik i płyta jeśli nie łącze ich międzyfazowo np L1 i L2 zamiast N i L1?

Przeróbka jest możliwa ale kucie, malowanie itd... a ja już mam dość rozwalonej kuchni... idzie jednak bezpiecznie zrobić myk z wolna faza nie wykorzystana przez płytę?
  • #4 18441404
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4335
    krzys-iek napisał:
    Przerobka jest mozliwa ale kucie, malowanie itd...... idzie jednak bezpiecznie zrobic myk z wolna faza nie wykorzystana przez plyte?
    Polska to jednak królestwo myków.
    Kolego jesteś szczery bo przynajmniej piszesz, że ci się już nie chce.
    Nie użyłeś przynajmniej etatowej wymówki "mykologów" (która według nich jest powodem do rozgrzeszenia wszelkich fuszerek) iż kucie nie wchodzi w grę.
    Więc zrób to kolego jak należy póki jest okazja.
    krzys-iek napisał:
    Taki bezpiecznik 3f wyzwala jak przeciążę ponad te 20A dowolna fazę prawda?
    Trudno zrozumieć co chciałeś tu przekazać, ale powiązując to z przewodem 5x2,5mm2 to prawda jest taka iż jego zabezpieczenie nie może przekraczać 16A
  • #5 18441423
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Dobra, stara elektroda. Zamiast wyjaśnić lub wskazać post gdzie już to było to dostaję wywody nt myków czy pisowni (moderacja)

:-)

Dlaczego odejście na piekarnik z nie używanej fazy jest totalnie złym pomysłem? Elektryk będzie to podłączał ale ja przygotuje do tego wszystko. Ciągnięcie osobnego kabla na piekarnik w teorii jest możliwe ale tak, nie chce mi się bo kabel pod pierwotny piekarnik już zasila dwa inne gniazda (które będą bardzo, bardzo sporadycznie używane) i okap (300W) oraz lodówkę. To musiałbym pod gniazdo piekarnika przeciągać kabel z poprzedniego miejsca. Robota na kilka dni.

PS
    Znalazłem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3176601.html

Wg tego wątku jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #6 18441447
    kkas12
    Poziom 43  
    To są jednak dwa oddzielne urządzenia z których jedno przyłączane jest za pomocą gniazda, a więc wymaga obecności RCD, zaś drugie tego aparatu nie wymaga gdyż przyłączone jest na stałe. Ponadto nie od dziś wiemy, że czterotorowy RCD chroniący odbiorniki jednofazowe zasilane z różnych faz to kategoria błędów w sztuce.
    Ponadto obwód ten należy zabezpieczyć zabezpieczeniem trójpolowym.
    Po za tym rozwiązanie takie skutecznie uniemożliwi ewentualne zastosowanie w przyszłości odbiornika korzystając z trzech faz.

Oczywiście zrobisz jak zechcesz, tylko w jakim celu ten temat założyłeś?
    Czy po to by otrzymać prawidłowe rozwiązanie, czy po to by otrzymać oklaski za swój pomysł?
  • #7 18441493
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    krzys-iek napisał:
    Dlaczego ma płonąc piekarnik i płyta jeśli nie łącze ich międzyfazowo np L1 i L2 zamiast N i L1?

A może zapłonąć z powodu słabego połączenia N z przewodu 5x2,5 zasilającego pięć i płytę.
  • REKLAMA
  • #8 18441556
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Elektryk sugerował RCD na każda z faz dla calego domu, ale w jakiejś drogiej hurtowni to kupował wiec wziąłem bez rozdziału (nie mówił że to błąd w sztuce). Coś mówił o zaniku jednej z faz ze lepiej osobne RCD na taki przypadek. No nic jakbym sam kupował taniej to bym miał osobne RCD w tej samej cenie ale nie mam.

Tak to wygląda:

Piekarnik oraz plyta indukcyjna 2 fazowa na jednym kablu i bezpieczniku 3f

Płyta czytam ze niby zwykle lewa i prawa to tak naprawdę osobne urzadzenia wiec jakby z osobnych faz jada (tu wygląd płyty od środka)

Piekarnik i płyta nie posiadają kabla z wtykiem, łączy się je na stałe!

Czego nie chcę - niczego spalić takim podłączeniem, uszkodzić płyty. Bezpiecznik 3 polowy gdy np przez zwarcie w piekarniku wyskoczy i odłączy też płytę to nie jest dla mnie problem.

Patrząc na moją rozdzielnię już widzisz błąd w sztuce przez 3f RCD?

Czy poprawne rozwiązanie to tylko przerobienie szafki?

Przyszedłem zapytać czy skorzystanie z trzeciej, wolnej fazy nie uszkodzi czegoś... oraz czy mogę brać dowolne dwie fazy pod płytę czy musi być L1 i L2 np patrząc co wychodzi z bezpiecznika LS 3F.

Dodano po 12 [minuty]:

Shadowix napisał:
    krzys-iek napisał:

A może zapłonąć z powodu słabego połączenia N z przewodu 5x2,5 zasilającego pięć i płytę.

Rozrysowałem sobie połączenie i faktycznie gdyby w puszce od siły N zerwał się od strony rozdzielnicy to przez piekarnik L3 dojdzie do L1/L2 w płycie i będzie tam międzyfazowe 400 - dym i problem.

Ale tam samo by się stało gdyby piekarnika nie było a sama płyta? L1 i L2 bez podłączonego N - popłynie 400 przez dwa obwody płyty (patrz wyżej jej schemat)?
  • #9 18441580
    kkas12
    Poziom 43  
    Jeśli w wyłączniku czterotorowym dojdzie do przerwy w torze N to urządzenia zasilane obwodami które ten wyłącznik chroni ulegną uszkodzeniu. A takie przypadki bywały.
    Poza tym teoria laików o braku ochrony bez udziału RCD jak widzę znalazła zastosowanie.
    krzys-iek napisał:
    Płyta czytam ze niby zwykle lewa i prawa to tak naprawdę osobne urzadzenia
    Kolejna bajka laików.
    Silnik trójfazowy skojarzony w gwiazdę to też trzy urządzenia jednofazowe?
    To jest jedno urządzenie, bez względu na to jak zostało zbudowane. Nie użytkownikowi o tym decydować.
  • #10 18441657
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Czyli:

Zalecasz przerobienie rozdzielnicy tak by zamiast 3f RCD dac przynajmniej dla urządzeń (druga jest na oświetlenie) 3x osobne 1f RCD. Wywalę bezpieczniki od kontrolki faz i sie zmieści (kontrolka faz dostanie jakieś male na kablu). Nie łapię czy elektryk też laik że jest jak na foto czy tylko chodzi o mnie :P

Do czasu przerobienia rozdzielnicy dopuszczalne jest podlaczenie piekarnika i plyty na jednym obwodzie (moje pierwotne pytanie)?

Czy zastosować WAGO czy jednak zacisk ze śrubami do dużej mocy (czarne bakelitowe takie).
  • #11 18441686
    kkas12
    Poziom 43  
    Ja ci nic nie zalecam bo ty dalej nic nie rozumiesz gdyż twym motywem przewodnim jest kuchenka i piekarnik na jednym obwodzie.
    Płyta przyłączona na stałe nie wymaga RCD. Piekarnik z wtyczką już tego aparatu wymaga.
    Jak to pogodzisz?
  • #12 18441694
    krzys-iek
    Poziom 20  
    No jeśli to jest dopuszczalne a jedyne zagrożenie to poluzowanie się N to bym ryzykował - wg innych wątków (linkowałem) to jest ok ale rozumiem że nie polecane.

Jak pisałem wcześniej mam sprzęt bez wtyczek "Piekarnik i płyta nie posiadają kabla z wtykiem, łączy się je na stałe!"

RCD u mnie jest na wszystkie gniazda wspólne (drugie jest na oświetlenie).
    Prosiłem też o info czy przerobienie przez elektryka na osobne 1F RCD per faza jest lepsze też ze względu na opisywaną możliwość utraty N i dużych zniszczeń.
  • #13 18441744
    kkas12
    Poziom 43  
    krzys-iek napisał:
    RCD u mnie jest na wszystkie gniazda wspólne (drugie jest na oświetlenie).
    Treść normy 4-41 jest ci znana? Pewnie nie.
    Więc z RCD w obwodach gniazd łaski nie robisz. Ten aparat tam być musi, ale raczej nie czterotorowy.
    Obwody oświetleniowe RCD nie wymagają, poza oświetleniem łazienki. W tym pomieszczeniu wszystkie obwody zasilające odbiorniki w nim umieszczone muszą być chronione wyłącznikiem RCD. Tu arkusz 7-701 się kłania.
    Więc żaden odbiornik przyłączany na stałe a więc bez udziału gniazda i wtyczki nie wymaga ochrony dodatkowej z udziałem RCD.
    Chyba, że został umieszczony w łazience.

W twojej tablicy zastosowany aparat w roli wyłącznika głównego również jest poważnym zagrożeniem i nie miał prawa się tam znaleźć.
    Wiesz dlaczego?
  • #14 18441941
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3552
    Shadowix napisał:
    -A może zapłonąć z powodu słabego połączenia N z przewodu 5x2,5 zasilającego pięć i płytę.
    Nie strasz ludzi - forum nie jest od straszenia.
    Napewno nie zapłonie z takiego powodu.
    Shadowix napisał:
    z powodu słabego połączenia N
    To trzeba to dobrze zrobić.
    Dlatego musi to zrobić fachowiec - z doświadczeniem.
    krzys-iek napisał:
    Rozrysowałem sobie połączenie i faktycznie gdyby w puszce od siły N zerwał się od strony rozdzielnicy to przez piekarnik L3 dojdzie do L1/L2 w płycie i będzie tam międzyfazowe 400
    To samo dotyczy każdego WLZ 3f - także tego od licznika do mieszkania.

Z RCD 3f jest tak samo. Trzeba to dobrze zrobić.
    Tyle ludzi mam RCD 3f na całość instalacji i nic im się nie uszkadza. Bo mają to dobrze zrobione.
  • #15 18442087
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    CYRUS2 napisał:

Tyle ludzi mam RCD 3f na całość instalacji i nic im się nie uszkadza. Bo mają to dobrze zrobione.
    Bo nie stosują jednego N i jednego PE do dwóch oddzielnych obwodów, czyli nie łamią postanowienia §183 pkt 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Stosowanie jednego przewodu N dla więcej niż jednego obwodu lubi się źle kończyć.
  • #16 18442689
    CYRUS2
    Poziom 43  
    retrofood napisał:
    Bo nie stosują jednego N i jednego PE do dwóch oddzielnych obwodów
    To nie jest z jednej fazy.
    To nie obwody, to WLZ 3f.
    Zakazu stosowania WLZ 3f w przepisach nie ma.
  • REKLAMA
  • #17 18442720
    retrofood
    CYRUS2 napisał:
    retrofood napisał:
    Bo nie stosują jednego N i jednego PE do dwóch oddzielnych obwodów
    To nie jest z jednej fazy.

Właśnie. Różne fazy, różna lokalizacja odbiorników ale jeden przewód N (od rozdzielnicy) i jeden przewód PE.

PS. Różne odbiorniki z różnych faz, w różnej lokalizacji, to jest dla Ciebie jeden obwód? 8-O
  • #18 18442952
    michu-michu
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    retrofood napisał:
    PS. Różne odbiorniki z różnych faz, w różnej lokalizacji, to jest dla Ciebie jeden obwód?
    Jeden obwód trójfazowy. Obwód zaczyna się od zabezpieczenia.
    Tak samo jeden obwód jednofazowy, nie musi kończyć się na jednym gniazdku.

Nie popieram może w 100% takiego rozwiązania, ale jeżeli połączenia przewodów neutralnych i ochronnych będą pewne, ryzyko będzie takie jak i przy przerwaniu N na WLZ-cie.

Kuchenki indukcyjne też zazwyczaj wymagają N. Tu nikt o przerwanie tego przewodu się już nie martwi.
  • #20 18442969
    michu-michu
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    kkas12 napisał:
    Czyli jestem przeciw a nawet za.
    Powiem w ten sposób. Jeżeli zrobienie inaczej wiązałoby się z jakimś problemem, to dopuściłbym takie rozwiązanie.
    Jeżeli się da bez problemu, wydzieliłbym osobny obwód na piekarnik.
  • #21 18442983
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego, obawiam się że nie jesteś tutaj od dopuszczania.
    U siebie czy na swoje konto możesz robić co i jak chcesz bo ty za to odpowiadasz i się pod tym podpisujesz.
    Ja bym ani u siebie, ani u klienta czegoś takiego nie zrobił bez względu na wydumane problemy bo nie ma problemów aa jest lenistwo.
    Albo jesteśmy elektrykami, albo "mykologami".
  • #22 18443078
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Ja bym ani u siebie, ani u klienta czegoś takiego nie zrobił .
    Piszesz w temacie - nie ogólnie.
    W temacie klient sam sobie tak robi- nie klientowi. Bo nie chce kuć ścian.
    Jak dobrze to zrobi to będzie dobrze mu działać.
    michu-michu napisał:
    Kuchenki indukcyjne też zazwyczaj wymagają N. Tu nikt o przerwanie tego przewodu się już nie martwi.
    Bardzo dobrze napisałeś.
    To sama kuchenka, może się uszkodzić.
    I żadnemu z kolegów to nie przeszkadza.
  • #23 18443190
    retrofood
    michu-michu napisał:

Nie chrzań głodnych kawałków. A niby czym jest wg Ciebie usilne namawianie do prowadzenia (zgodnie z prawem) oddzielnego przewodu do każdego odbiornika? Wg Ciebie jak się zjarają obydwa urządzenia (i piecyk, i kuchenka) to będzie lepiej? Ciekawe rozumowanie jak na kogoś, kto próbuje udawać elektryka.

CYRUS2 napisał:

Jak dobrze to zrobi to będzie dobrze mu działać.

Tego się w taki sposób "dobrze" nie da zrobić, bo to nigdy nie będzie "dobrze", lecz po partacku, z dodatkowym wprowadzeniem zagrożenia. I nie dorabiaj tu jakiejś ideologii, bo dziadostwo zawsze będzie dziadostwem, choćbyś je owinął w pozłacany papierek i umieścił dziesięć napisów, że jest to cud - miód.

Temat zamykam, wystarczy tego bicia piany. Jak zwykle, kafelki wygrywają ze zwyczajnym rozsądkiem, ale cóż, jak se ludzie pościelą, tak będą mieli.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia piekarnika elektrycznego (3 kW) oraz płyty indukcyjnej (6 kW) na jednym obwodzie zasilanym z bezpiecznika trójfazowego (3xB16) przy użyciu kabla 5x2,5 mm². Użytkownik zastanawia się nad dopuszczalnością nierównomiernego rozłożenia obciążenia oraz sposobem podłączenia indukcji do faz L1 i L2. Wiele odpowiedzi podkreśla konieczność stosowania osobnych obwodów dla piekarnika i płyty, wskazując na ryzyko związane z używaniem jednego przewodu neutralnego (N) dla różnych urządzeń. Zwrócono uwagę na potrzebę zastosowania wyłączników RCD oraz na zagrożenia związane z nieprawidłowym podłączeniem, w tym możliwość uszkodzenia urządzeń. Użytkownik rozważa przeróbkę rozdzielnicy na osobne RCD dla każdej fazy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA