logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem

rustin 02 Lut 2020 14:31 3126 12
REKLAMA
  • #1 18444089
    rustin
    Poziom 15  
    Ocena: 137
    Mam napędy do dwóch bram skrzydłowych, garażu do domu ale do blaszaka gdzie trzymam samochód już nie
    Chciałem kupić jakiś tani i samemu zamontować ale przyszła mi jedna rzecz do głowy. Co gdy nie będzie prądu ? do garażu się nie dostanę bo nie ma drzwi a z tego co widzę i tak jak mam np napęd mido linka do zwolnienie jest w środku. Są jakieś napędu które można odblokować z zewnątrz np kluczem ?
  • REKLAMA
  • #3 18444170
    rustin
    Poziom 15  
    w google sam to znalazłem ale nie jest napisane jaki to napęd
  • REKLAMA
  • #4 18444199
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Zależy od napędu i od konstrukcji zamka drzwi.
    Zamek może nie mieć możliwości rozblokowania z kluczyka lub klamki z zewnątrz (taka sytuacja występuje gdy drzwi mają dolne ryglowanie - wtedy zamek zajmuje się obsługą rygla). Wtedy montujesz "przedłużenie" wewętrznego sznurka, a jego koniec mocujesz do specjalnego bębenkowego zamka, którego bębenek można po odkluczeniu wyjąć i pociągnąć za sznurek odblokowujący. Coś w tym typie: https://sprzedajemy.pl/awaryjne-odblokowanie-napedu-bramy-czestochowa-2-a1d299-nr57510536
    Co do napędów - w zasadzie każdy ma ów sznurek, ale konstrukcja blokady na wózku może maksymalnie utrudnić montaż odblokowywania (np odblokowanie Faaca D600 nawet normalnie od środka może doprowadzić do białej gorączki).
    Jak jest u ciebie co do konstrukcji zamka i zamiarów zakupu napędu - na razie nie napisałeś....
  • REKLAMA
  • #5 18444304
    rustin
    Poziom 15  
    Wrzucam zdjęcia. Myślę że problem może być pomiędzy brama a dachem, na pierwszym zdjęciu widać prześwit po otwarciu, trochę można by wciąć w ten profil. Później jest zdjęcie ile jest pomiędzy dachem a brama jak jest zamknięta. Da się zamontować jakiś napęd? Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem Automatyka do garażu blaszanego z jednym wejściem
  • #6 18445021
    kotbury
    Powinien wleźć. Aby między otwarte drzwi a najniższy element więźby wlazła szyna napędowa. Dla przykładu Faac D600 potrzebuje 35 mm miejsca pod sufitem. Ustal jaki napęd zamierzasz, sprawdź grubość szyny i Go. Patrząc na twoją więźbę, masz tam jakieś fikuśne listwy z profilem zamkniętym u góry - można chyba wyciąć lukę na szynę i podnieść ją o jakieś dodatkowe 3 cm.
    Ważne - nadproże nad drzwiami musisz solidnie wzmocnić - np dać solidny profil zamknięty na całej szerokości drzwi i dopiero do niego mocować uchwyt szyny.
  • #7 18445081
    rustin
    Poziom 15  
    Jaki napęd byś polecił, oczywiście najtanszy który będzie łatwo odblokować za pomocą takiego zamka jak wrzuciłes link. Bo rozumiem że to co widać po tym co jest u mnie to się da taki wstawić?
  • #8 18445628
    kotbury
    Każdy z wyszukiwania Allegro po popularności - Nawet klasa nieco wyższa (np FAAC D600) to okolice 700 zł. Biorąc pod uwagę łatwośc wysprzęglania sznurkiem - to nieco tańsze napędy Hato.
    Jeśli mieszkasz w pobliżu jakiejś Castoramy ew. Leroya-Merlina to mają dość tanie w miarę markowe napędy do samodzielnego montażu - tzn coś się popsuje - nie ma problemu z wymianą (co nie jest takie oczywiste w przypadku napędów z aukcji od "wielkich" sprzedawców)..
  • REKLAMA
  • #9 18451791
    rustin
    Poziom 15  
    @kotbury nie wiem za bardzo na jaki wymiar patrzeć przy wyborze tego napędu aby nie okazało się że kupię i nie wcisnę go między sufit a bramę. Czy mógłbyś powiedzieć który będzie się nadawał? Znalazłem takie i droższych bym nie chciał kupować.

1. Seltex 800n, najtanszy więc byłby najlepszy :) czy znasz ta firmę, jak z łatwością odblokowania?
    https://allegro.pl/oferta/naped-bramy-garazow...0103?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

2. Hato FB 200 i 200C ale nie mam pojęcia czym one się różnią.
    https://allegro.pl/oferta/naped-do-bramy-gara...4712?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
    https://allegro.pl/oferta/hato-200c-naped-aut...7322?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

3. Came home Hg600
    https://allegro.pl/oferta/came-home-hg-600-na...7779?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
  • #10 18454608
    kotbury
    Co do napędów - Seltex - pierwsze widzę, Hato i Came Home - bardziej popularne (ale może koledzy się wypowiedzą). Najprostrzy w podpięciu rozblokowania będzie Came Home (wózek z dużą, łatwą do przedłużenia sznurka i lekko chodzącą dźwignią). Rozblokowanie z racji cienkiej blaszki drzwi takie: https://allegro.pl/oferta/uniwersalne-odbloko...bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&.

W przypadku Came wysokość szyny jest na rysunku w tytule aukcji - tu 3,5 cm, więc jeśli drzwi nie zbliżają się gdziekolwiek do elementu dachu więcej niż ma powiedzmy 4 cm (z małym zapasem) to wejdzie.

PS. Bez dodatkowych kroków - tzn wymiana zamka na taki z dodatkowym cięgłem od góry do odblokowania rygli oraz zastosowania specjalnego zaczepu ciągnącego skrzydło - obecny system zamykania (tzn rygle u dołu skrzydła odblokowywane klamką) będzie musiał być unieruchomiony w pozycji "otwarte"
  • #11 18454614
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Ja bym zamontował minimalne okno do wejścia awaryjnego .
    Nie zawsze mozna odblokować systemem fabrycznym.
  • #12 18455248
    rustin
    Poziom 15  
    kotbury napisał:
    Co do napędów - Seltex - pierwsze widzę, Hato i Came Home - bardziej popularne (ale może koledzy się wypowiedzą). Najprostrzy w podpięciu rozblokowania będzie Came Home (wózek z dużą, łatwą do przedłużenia sznurka i lekko chodzącą dźwignią). Rozblokowanie z racji cienkiej blaszki drzwi takie: https://allegro.pl/oferta/uniwersalne-odbloko...bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&.

W przypadku Came wysokość szyny jest na rysunku w tytule aukcji - tu 3,5 cm, więc jeśli drzwi nie zbliżają się gdziekolwiek do elementu dachu więcej niż ma powiedzmy 4 cm (z małym zapasem) to wejdzie.

PS. Bez dodatkowych kroków - tzn wymiana zamka na taki z dodatkowym cięgłem od góry do odblokowania rygli oraz zastosowania specjalnego zaczepu ciągnącego skrzydło - obecny system zamykania (tzn rygle u dołu skrzydła odblokowywane klamką) będzie musiał być unieruchomiony w pozycji "otwarte"

Hato i Came taka sama cena, tylko came ma o 400N mniej , to nie przeszkadza przy takiej bramie ? Druga sprawa nie mogę znaleźć jaka grubość szynę ma hato.
    Powiesz mi jeszcze ile ma ten zaczep L ? Jeżeli go przymocuję nad bramą to o ile niżej będzie on na bramie garażowej ? trzeba będzie tam jakieś wzmocnienie dać jak nie będzie w profilu.
  • #13 18456766
    kotbury
    Wymiary Hato, nie mam pojęcia, długość L Came - nie wiem, ale można przeskalować z drugiego rysunku (na pierwszym masz wymiary silnika albo grubość szyny więc linijka i proporcja...).

Siła Came w zupełności wystarczy - drzwi są leciutkie i mają sprężyny równoważące. Musisz tylko zadbać aby rolki jeździły w prowadnicach gładziutko i bez zacięć

Możesz zamiast łącznika L użyć prostego (L używa się wtedy, gdy odległość między szyną a drzwiami jest duża lub grube nadproże będzie przeszkadzać prostemu łącznikowi - to nie u ciebie) i wtedy miejsce zabrane przez łącznik będzie minimalne.

Jeśli przyjdzie ci mocować do gołej blachy (w skrzydle może uda się do ramy z profilu, ale nad drzwiami raczej wypadnie do gołej blachy) to musisz wzmocnić blachę długim profilem lub kątownikiem. te miejsca przenoszą główne obciążenia od napędu (o próbie włamu nie wspomnę...)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje taniego napędu do bramy garażowej blaszanej, z obawą o dostępność w przypadku braku prądu. Wskazano, że niektóre napędy mają możliwość odblokowania z zewnątrz, co jest istotne w kontekście braku drzwi. Uczestnicy dyskusji sugerują różne modele napędów, zwracając uwagę na ich konstrukcję oraz łatwość w awaryjnym odblokowywaniu. Wskazano na konieczność sprawdzenia wymiarów oraz konstrukcji garażu, aby zapewnić odpowiednie dopasowanie napędu. Rekomendowane są modele takie jak FAAC D600, Hato oraz Came Home, z uwagą na ich dostępność i łatwość montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA