ceger napisał: Może zmodyfikuj zestaw choinkowy o odpowiednim kolorze🤔
Myślałem nad lampkami choinkowymi, ale one mają dosyć długie koszulki termokurczliwe przy diodach, trzeba by je obcinać, bo chciałbym żeby koraliki były mniejsze , a przewody wychodziły z nich, tak jak łańcuszek
ceger napisał: Faktycznie w tym układzie pasuje po 11 szt.
Czy przy takim podłączeniu i stabilnym zasilaniu 24V, potrzebne by były rezystory na każdy szeregowy moduł ?
tos18 napisał: Jeśli są to zwykłe diody 3 lub 5mm oraz nie potrzebujesz maksymalnej jasności i diody będą tego samego typu oraz z jednej partii to proponuję połączenie równoległe ale zasilanie przez jeden wspólny rezystor policzony dla 5mA/led.
Rezystor przy każdej diodzie ? Bo myślałem żeby połączyć równolegle wszystkie diody i zasilić je stabilizowanym napięciem 1,8V, dzięki czemu żadna dioda nie pobrała by nadmiernego prądu
_jta_ napisał: Dla 55 koralików to by wyszło 275mA. Proponuję - jeśli ma być połączenie równoległe - układ: dwa przewody, między nie włączone LED-y, do zasilania (z ograniczeniem prądu) jeden przewód połączony na jednym końcu, drugi na drugim - w ten sposób długość przewodów, przez które popłynie prąd, dla każdego LED-a będzie taka sama (przy połączeniu obu przewodów na jednym końcu długość przewodów będzie dla każdego LED-a inna, i te z mniejszą długością będą świecić jaśniej).
Ale czytałem, że przy połączeniu równoległym i zasilaniu ze źródła prądowego istnieje możliwość uszkodzenia diod, czy zasilanie ich napięciem 1,8V, bez ograniczania prądu będzie dobrym rozwiązaniem ?