logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] INTEGRA/SATEL TSD-1 sprawdzenie poprawności działania

karlrysz 11 Lut 2020 20:50 6192 7
REKLAMA
  • #1 18465430
    karlrysz
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Integra. Podłączyłem TSD-1 (czujka dymu). Centralka widzi czujkę, test przeprowadzony w trybie serwiowym pokazuje OK.
    Ustawiłem:
    Typ linii: NO
    Typ reakcji: 24 pożarowa - czujka dymu.
    (Początkowo miałem przez przypadek NC - pokazało mi od razu alarm pożarowy i alarm został wywołany). Pytania mam następujące:
    1. jak sprawdzić czy ta czujka działa prawidłowo? Bo niby TEST pokazuje ok, ale np dioda zaświeciła się na czerwono tylko w momencie zakręcania czujki. Ustawienie przekaźnika niżej na zdjęciu.
    INTEGRA/SATEL TSD-1 sprawdzenie poprawności działania
    2. czy prawidłowo dedykowałem dla niej oddzielną strefę czy nie ma to znaczenia i może byc podpięte pod dowolną strefe? Czujkę PPOŻ mam jedną wiec nie ma problemu ze pomylę ją z innymi.
    3. Czy ustawienia są prawidłowe, czy powinienem jeszcze coś zmienić? Jak tę czujkę włączać? Czy ustawienie 24h PPOŻ czujka oznacza ze ona jest uzbrojona i działa? INTEGRA/SATEL TSD-1 sprawdzenie poprawności działania
  • REKLAMA
  • #2 18465498
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15454
    karlrysz napisał:
    ale np dioda zaświeciła się na czerwono tylko w momencie zakręcania czujki.

Druga strona instrukcji wyjaśnia to nader dokładnie.
    2. Pokaż ustawienia z centrali a nie "coś".
    3. Czujnik przypisany do innej strefy.
    Generalnie masz miszmasz, tu że czujnik w strefie pierwszej, tu że w trzeciej...
    Dlaczego nie w DEOL?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18465512
    calerton
    Poziom 5  
    Ocena: 13
    Nie lepiej to zrobic na 2EOL?
  • REKLAMA
  • #4 18465515
    LouWw
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dla własnego bezpieczeństwa ustaw ja zwrotkami w 2eol i zmień parametr w centrali, bo w tym momencie jak coś się za dzieję z czujnikiem albo kablem nawet nie będziesz miał informacji o tym a w przypadku parametryzacji linii od razu się o tym dowiesz.

Co do typu reakcji sama nazwa mówi 24h ppoz oznacza że czujka zgłasza alarm pożarowy bez znaczenia czy alarm jest zazbrojony czy nie
  • REKLAMA
  • #5 18465740
    karlrysz
    Poziom 10  
    Dziekuje za wyjaśnienia. Uporządkuje, bo faktycznie zdjecie jedno za wcześnie zrobiłem.
    1. Czujka jest w oddzielnej strefie - nr 3. Podłaczyłem ją tak na rysunku nr 6 z instrukcji. Każdą czujkę ruchu mam w 2EOL ale tutaj za bardzo nie wiedziałem jak to zrobić. Czy mam podłączyć tak jak na rysunku 7, czy wystarczy DIPami to ustawić? Nie do końca rozumiem ten schemat wiec prosze o pomoc.

2. Typ reakcji jest 24h czujka PPOŻ - dziekuje za wyjaśnienie. Rozumiem ze wywoła ona alarm jak tylko faktycznie pojawi się temperatura

3. Dioda: Na stronie 2 instrukcji czytam:
    Sygnalizacja alarmu
    W przypadku alarmu włączone zostanie wyjście alarmowe czujki oraz zaświeci się dioda LED.
    Pamięć alarmu
    Jeżeli pamięć alarmu jest wyłączona, czujka zgłasza alarm do czasu ustąpienia jego przyczyn. Po włączeniu
    pamięci alarmu, czujka zgłasza alarm do czasu, gdy zostanie zresetowana (reset zasilania).
    Jak rozumiem zatem co do zasady dioda nie bedzie pulsować/migać w stanie czuwania.
  • #6 18466003
    LouWw
    Poziom 14  
    karlrysz napisał:
    1. Czujka jest w oddzielnej strefie - nr 3. Podłaczyłem ją tak na rysunku nr 6 z instrukcji. Każdą czujkę ruchu mam w 2EOL ale tutaj za bardzo nie wiedziałem jak to zrobić. Czy mam podłączyć tak jak na rysunku 7, czy wystarczy DIPami to ustawić? Nie do końca rozumiem ten schemat wiec prosze o pomoc.

Tak, w tej czujce podłączasz według rysunku 6 i dipswitchem na czujce ustawiasz 2eol.

karlrysz napisał:
    . Dioda: Na stronie 2 instrukcji czytam:
    Sygnalizacja alarmu
    W przypadku alarmu włączone zostanie wyjście alarmowe czujki oraz zaświeci się dioda LED.
    Pamięć alarmu
    Jeżeli pamięć alarmu jest wyłączona, czujka zgłasza alarm do czasu ustąpienia jego przyczyn. Po włączeniu
    pamięci alarmu, czujka zgłasza alarm do czasu, gdy zostanie zresetowana (reset zasilania). Jak rozumiem zatem co do zasady dioda nie bedzie pulsować/migać w stanie czuwania.

Dokładnie, jeżeli nie ma pożaru to dioda nie świeci się. Gdy wykryje pożar będzie go zgłaszać do póki nie przestanie się palić bądź nie zniknie zadymieniem. Więc nawet jak skasujesz alarm to czujka ponownie zgłosi pożar jeżeli nadal pomieszczenie będzie zadymione
  • #7 18467199
    karlrysz
    Poziom 10  
    A mogę prosić o podpowiedz jak dip- switch powinien być ustawiony do 2EOL-NC? Bo w instrukcji jest:
    A na czujniku jest tak:
    Idąc wiec instrukcją jak mam ustawić DIP: 1 w prawo (BEZ REZYSOTRÓW OFF), 2 w prawo (2EOL ON)? (na zdjęciu obywa są w lewo)

Jak tak zrobilem cały czas centrala mi pokazuje Sabotaż.
  • #8 18467848
    LouWw
    Poziom 14  
    1 na on 2 zostawisz jak jest

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył czujkę dymu TSD-1 do centrali INTEGRA, która poprawnie ją rozpoznaje. W trakcie testów w trybie serwisowym czujka wykazuje status OK, jednak pojawiają się wątpliwości dotyczące jej prawidłowego działania oraz ustawień. Użytkownik pyta o sposób weryfikacji działania czujki, dedykację strefy oraz poprawność ustawień. Odpowiedzi sugerują, aby czujkę podłączyć w konfiguracji 2EOL dla większego bezpieczeństwa oraz wyjaśniają, że typ reakcji 24h PPOŻ oznacza, że czujka zgłasza alarm pożarowy niezależnie od stanu uzbrojenia. Dodatkowo, użytkownik prosi o pomoc w ustawieniu przełączników DIP dla konfiguracji 2EOL-NC, co prowadzi do dalszych wskazówek dotyczących ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA