logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć przekaźnik 5V do Arduino i wentylatora 12V w CNC?

Banasiak 2.0 12 Lut 2020 18:01 603 8
REKLAMA
  • #1 18467089
    Banasiak 2.0
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, od niedawna buduję frezarkę CNC i mam problem z przekaźnikiem lub wentylatorem, proszę o pomoc, problem przedstawiam na filmie z profilem niepublicznym na YT. ale mam za mało postów i muszę poczekać 24 H, żeby móc zamieścić link z YT.
    więc link do filmu dodaję w załączniku, tak będzie łatwiej go przedstawić niż opisywać, może macie jakiś pomysł.

mowa o przekaźniku
    Moc wejściowa: 5 V DC (160 mA)
    Napięcie wejściowego sygnału sterującego:
    (Przekaźnik niskiego stanu 0-2,5 V WYŁĄCZONY)
    (Przekaźnik wysokiego stanu 3-5V włączony)
    Sekcja wejściowa:
    DC +: dodatnie źródło zasilania (przez zasilacz napięcia przekaźnikowego)
    DC-: podłącz moc ujemną
    CH: sygnał modułu przekaźnika do wyzwolenia końca (skuteczne wyzwalanie wysokiego poziomu)
    Wersja napięciowa 5 V.
    Prąd statyczny 0mA
    Prąd pracy 12,5 mA
    Napięcie wyzwalające 3,3–5 V.
    Prąd wyzwalania 2mA

arduino 5V
    wentylator 12V 0,7 A
    Zasilacz 12V 700mA
    Z góry dziękuję.
    Załączniki:
    • problem 1.txt (43 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18467289
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Przekaźniki SSR służą do sterowania odbiorników prądu przemiennego, chyba że masz wersję DC. Wentylator DC możesz sobie podłączyć do takiego ze zwykłym przekaźnikiem lub wykorzystaj tranzystor MOSFET.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18467541
    Banasiak 2.0
    Poziom 5  
    tak jest na przekaźniku, DC + i DC - przy wejściu przekaźnik / wentylator, więc myślę ze prąd stały też powinien przełączyć. mam pomysł, jutro sprawdzę i jak się uda to przedstawię rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #5 18467936
    Banasiak 2.0
    Poziom 5  
    Jak podłączyć przekaźnik 5V do Arduino i wentylatora 12V w CNC?
    alliexpres.pl jest napis load 240vac rozumiem ze działać będzie tylko na prod zmienny, czyli 230 z gniazdka mogę śmiało podpiąć ale na DC nie będzie działać?

A jeśli kupie te zwykłe przekaźniki
    Jak podłączyć przekaźnik 5V do Arduino i wentylatora 12V w CNC?
    one włącza wentylator?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18468012
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1300
    Tak, zwykły pzekaźniik załączy te wentylatory.

Pozdr
  • Pomocny post
    #7 18468038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18468219
    Banasiak 2.0
    Poziom 5  
    Nie wiedziałem że te przekaźniki półprzewodnikowe są na prąd zmienny, zastosuje zwykłe, wczoraj chcąc sprawdzić jedno rozwiązanie zjarałem arduino uno, noc cóż uczę się na błędach. Dziękuję za pomoc, zamykam temat.
  • #9 18468221
    Banasiak 2.0
    Poziom 5  
    Nie wiedziałem że te przekaźniki półprzewodnikowe są na prąd zmienny, zastosuje zwykłe, wczoraj chcąc sprawdzić jedno rozwiązanie zjarałem arduino uno, noc cóż uczę się na błędach. Dziękuję za pomoc, zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

użyłem nie właściwego przekaźnika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje frezarkę CNC i ma problem z podłączeniem przekaźnika 5V do wentylatora 12V. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zastosowania przekaźników SSR oraz zwykłych przekaźników do sterowania wentylatorem. Ustalono, że przekaźnik niskiego stanu (0-2,5 V) wyłącza, a wysokiego stanu (3-5 V) włącza wentylator. Użytkownik zidentyfikował, że użyty przekaźnik był przeznaczony do prądu zmiennego, co spowodowało uszkodzenie Arduino. Ostatecznie zdecydował się na zastosowanie zwykłego przekaźnika do podłączenia wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA