logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32-PICO-D4 - jak przypisać I2C, UART, I2S, SPI do pinów?

padre_joseph 13 Lut 2020 12:44 2274 6
REKLAMA
  • #1 18468508
    padre_joseph
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Chciałbym podłączyć kilka interfejsów bezpośrednio do układu ESP32-Pico-D4 (I2C, UART, I2S, SPI). Dokumentacja w jednym miejscu wskazuje, że wyprowadzenie układu można podłączyć do dowolnego peryferium:
    a w innym pokazuje jakie peryferia są dostępne pod danym wyprowadzeniem:
    Czy ktoś z bardziej doświadczonych osób mógłby podzielić się swoim doświadczeniem i powiedzieć jak to w końcu z tym jest? Czy dowolny interfejs mogę podłączyć do dowolnego wyprowadzenia?
  • REKLAMA
  • #2 18468552
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18480853
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18482230
    padre_joseph
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuję za pomoc. Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć temat celem zrozumienia dokumentacji producenta.
    Zakładając, że chcę skonfigurować interfejs UART, sprawdzam Manual załączony przez kolegę.

Pada stwierdzenie, że mogę wskazać interfejsowi dowolne piny GPIO, pod warunkiem (zgodnie z dokumentacją), że nie dołączę linii TX (wyjściowej) do "Input Only". Jeżeli pozostanę przy domyślnych ustawieniach, interfejs zostanie dołączony do domyślnych wyprowadzeń zgodnie z tabelą w aneksie A.4. IO_MUX.
  • REKLAMA
  • #6 18482268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18496649
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    khoam napisał:
    Prawie tak jest :) Trzeba pamiętać, że niektóre z nich mają ograniczone zastosowanie np. mogą pracować tylko w trybie INPUT.
    https://randomnerdtutorials.com/esp32-pinout-reference-gpios/

Panowie podany powyżej link - LINKIEM MIESIĄCA dla mnie. Google-translator-strony i rewelacyjnie się czyta. Super opisy dla każdego kto zaczyna pracę z ESP32/ESP8266!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość przypisania interfejsów I2C, UART, I2S i SPI do dowolnych pinów w układzie ESP32-PICO-D4. Odpowiedzi wskazują, że chociaż dokumentacja sugeruje elastyczność w przypisywaniu pinów, istnieją ograniczenia dotyczące niektórych interfejsów, takich jak UART, który nie może być podłączony do pinów tylko do odczytu. Użytkownicy zalecają zapoznanie się z dokumentacją, w tym z sekcją 4.2 w karcie katalogowej oraz aneksem A.1, aby zrozumieć, które piny są odpowiednie dla poszczególnych interfejsów. W przypadku UART, ważne jest, aby linia TX nie była przypisana do pinu "Input Only", co może prowadzić do błędów w konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA