logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka zwrotnica do głośników Fenner FE-042 B średniotonowych?

Oskaeg 13 Lut 2020 16:30 861 14
REKLAMA
  • #1 18468900
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Witam, wpadły mi w ręce głośniki marki Fenner FE-042 B. Głośniki z membraną wykonaną z włókna węglowego.

Link: https://www.amazon.es/FENNER-FE-042-Pack-alta...6trAUFW2ivmkfXYZNfyQbO9wK5DO6JyjPfRZ3yoM33InA

Są to głośniki średnio tonowe o paśmie przenoszenia 66-22,000 Hz. Z tego co wyczytałem i z tego co mi się wydaję głośniki wymagają zastosowania zwrotnicy i tu moje pytanie do bardziej doświadczonych fachowców, jaką zwrotnicę zastosować i gdzie ją kupić?

Zamieszczam resztę parametrów.

Pack de altavoces para coche
    Marca: Fenner
    Modelo: FE-042 B
    Sistema de reproducción: 2 vías separadas
    Máxima potencia de música: 100 W
    Sensibilidad: 91 dB/W (1 m)
    Frecuencia de respuesta: 66-22,000 Hz
    Impedancia: 4 Ohmios
    Filtro de cruce (Crossover filter).

ESPECIFICACIONES DEL ALTAVOZ

WOOFER
    Diámetro: 130 mm
    Membrana de fibra de carbono de alta calidad.

TWEETER
    Alta eficiencia
    Imán de neodimio.

Peso bruto (altavoces incluyendo embalaje): 2,20 Kg.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18468969
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7735
    Oskaeg napisał:
    Są to głośniki średnio tonowe

Raczej nisko-średniotonowe.
    Oskaeg napisał:
    o paśmie przenoszenia 66-22,000 Hz

Od dołu tak, o tych 22kHz zapomnij. W podanym linku są w komplecie wysoko-tonowe, wtedy może tak, te 22kHz da się wyciągnąć ( i tak tego nie usłyszysz ).
    Oskaeg napisał:
    Z tego co wyczytałem i z tego co mi się wydaję głośniki wymagają zastosowania zwrotnicy i tu moje pytanie do bardziej doświadczonych fachowców, jaką zwrotnicę zastosować i gdzie ją kupić?

99% głośników wymaga zwrotnicy, jak brakuje oryginalnej to na podstawie danych głośnika szukać/ zaprojektować nową ( dane głośnika które podałeś nic do tego nie mają ).
  • REKLAMA
  • #3 18469559
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Niestety, ale nie znam się za bardzo na Car audio. Kupiłem te głośniki z zamiarem zamontowania ich na przód, ale z racji swojej konstrukcji nie wiem czy nie powinny się one uzupełniać z głośnikiem niskotonowym w niewielkiej odległości.

Mam w samochodzie dwa wolnostojące subwoofery i oryginalne głośniki z tyłu. Całość gra bardzo fajnie. Chciałem dać zwrotnicę i zamontować te głośniki Fenner FE-042 B z przodu w aucie, ale teraz nie wiem czy będzie to poprawne rozwiązanie. Cudów nie wymagam, ale dziadostwa też nie chce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18469583
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271

Kupiłeś tylko duże, czy razem z tymi małymi?
  • #6 18469619
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    Oskaeg napisał:
    Tylko duże głośniki, tych małych nie było w zestawie.

To żadna zwrotnica nie jest potrzebna, podłączasz do radia (czy wzmacniacza) tam gdzie według instrukcji powinny być podłączone głośniki przednie i tyle.
  • #7 18469640
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Chyba nie jest tak do końca. Podłączyłem głośniki do starej wieży w domu, aby wykorzystać oczywiście wzmacniacz.

Utwory typu Guns N'Roses - Sweet Child O' Mine, Scorpions - Still loving You to jest po prostu kryształ, pięknie grają, nawet jak podkręcę w programie głośność, gdzie zwykłe głośniki pierdzą te dają radę... Ale wystarczy ze w utworach pojawi się odrobina basu i głośniki dziwnie grają, nie pierdzą, nie wyją... Ale po prostu chyba nie przenoszą tego pasma, czy coś... Słychać po prostu ze na utworach typu deep, dźwięk jest zwyczajnie zniekształcony.

A czy tym tajemniczym Crossover Filters, nie jest poniższe urządzenie?

https://www.amazon.es/ouying1418-Adjustable-F...ter&qid=1581630990&s=electronics&sr=1-2-fkmr0

https://abc-rc.pl/product-pol-15286-Modul-zwr...2-drozny-dzielnik-czestotliwosci-dzwieku.html
  • Pomocny post
    #8 18469858
    ArturAVS
    Moderator
    Oskaeg napisał:
    Podłączyłem głośniki do starej wieży w domu, aby wykorzystać oczywiście wzmacniacz.

W obudowie były, tak luzem?
  • #9 18469860
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Jak w obudowie? Normalnie podłączyłem głośniki pod wejście do wieży i położyłem na meblach, na tych wyższych tonach, grają cudownie, 100 razy lepiej niż oryginalne głośniki w budach od wieży. (Idealnie słychać takie instrumenty jak gitara elektryczna, trąbka, saksofon, talerze. Dźwięk jest bardzo wyrazisty, czysty i krystaliczny) Problem zaczyna się gdy pojawia się jakiś bas, wtedy słychać dziwny zniekształcony dźwięk.

To są głośniki samochodowe, rozmiar 130 mm średnicy, miałem je przykręcić z boku drzwi i tyle, bok samochodu powinien pełnić funkcje pudła... Będę chciał ten boczek w aucie jakoś wygłuszyć, ale jeszcze nie wiem czym...
  • Pomocny post
    #10 18469862
    ArturAVS
    Moderator
    Oskaeg napisał:
    Jak w obudowie?

Normalnie, w skrzynce jakowejś ;-)
    Oskaeg napisał:
    podłączyłem głośniki pod wejście do wieży i położyłem na meblach, na tych wyższych tonach, grają cudownie

No to nie oczekuj niskich tonów, obudowa lub odgroda musi być. W parametrach głośników jest podawany parametr Vas, czyli pojemność obudowy. Bez obudowy głośnik miesza powietrze z przodu i tyłu membrany, i tak to słyszysz. Wystarczy kawałek płyty z wyciętym otworem i położony na to głośnik, brzmienie radykalnie się zmieni.
  • REKLAMA
  • #12 18469866
    ArturAVS
    Moderator
    Oskaeg napisał:
    Ale czemu to w samochodzie źle gra?

Podłączałeś w aucie?
    Oskaeg napisał:
    producent pisał coś o jakiejś zwrotnicy...

Nie ma głośników przenoszących idealnie całe pasmo słyszalne przez człowieka. Dlatego są produkowane głośniki nisko,średnio, wysokotonowe oraz szerokopasmowe. Zwrotnica to taki filtr, który przepuszcza odpowiednie pasmo dla każdego głośnika. Np. nisko-tonowy pracuje od 60Hz do 1kHz, a średnio-wysoko-tonowy od 1kHz do 16kHz, to zwrotnica obcina dla nisko-tonowego sygnały powyżej 1kHz, a dla średnio-wysoko-tonowego przepuszcza powyżej 1kHz. Tak w dużym uproszczeniu. O ile dla nisko-tonowego praca bez zwrotnicy nie stanowi problemu (poza brzmieniem) , to dla wysoko-tonowego grozi uszkodzeniem. Dlatego stosuje się różne głośniki w układzie dwu, trzy, czterodrożnym z odpowiednimi zwrotnicami tak aby w miarę równomiernie uzyskać przenoszenie pełnego pasma słyszalnego przez człowieka 20Hz - 16kHz ( niektórzy słyszą więcej ).
  • #13 18470690
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Problem został rozwiązany, udało mi się pozbyć basowego pogłosu/rezonansu. Głośniki są już zamontowane w samochodzie, a efekt jest co najmniej dobry. Chce podziękować użytkownikom forum za pomoc i poradę. Dzięki wam nie musiałem zakupować zwrotnicy i poszedłem o krok dalej w diagnostyce głośników.

Wykonałem szereg różnych czynności, takich jak wymiana przewodów w samochodzie, reset radia, wszystko zostało skręcone, zlutowane, usunąłem wszystkie luźne połączenia typu wtyczki złączki, wszystko jest połączone na stałe.

Diametralną poprawę zauważyłem już u siebie w domu, robiąc testy na wieży. To dość dziwna naprawa, ale wlanie oleju maszynowego w cewki faktycznie pomogło i to niemalże od razu, efekt jest zauważalny. Później odkryłem po godzinie pracy głośników ze ulegają one coraz to lepszej poprawie, a w okolicy cewki znalazłem małe ziarenko metalu, które usunąłem. Może powodem takiego zachowania się głośników, były jakieś zanieczyszczenia?
  • #14 18470705
    ArturAVS
    Moderator
    Oskaeg napisał:
    Może powodem takiego zachowania się głośników, były jakieś zanieczyszczenia?

Możliwe.
    Oskaeg napisał:
    To dość dziwna naprawa, ale wlanie oleju maszynowego w cewki faktycznie pomogło

Nie wiem, czy to dobry pomysł... Poza tym, patrząc na te głośniki zastanawiam się jak to zrobiłeś.
  • #15 18471718
    Oskaeg
    Poziom 13  
    Głośniki mają przelot, w jednej zdjąłem kopułkę aby sprawdzić czy nie oderwała się cewka od membrany, a w drugim po prostu wlałem parę mililitrów oleju od tyłu.
    Załączniki:
    • Jaka zwrotnica do głośników Fenner FE-042 B średniotonowych? 002.JPG (65.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące doboru zwrotnicy do głośników średniotonowych Fenner FE-042 B, które mają pasmo przenoszenia 66-22,000 Hz. W odpowiedziach podkreślono, że większość głośników wymaga zwrotnicy, jednak niektórzy sugerowali, że w przypadku tych głośników podłączenie ich bez zwrotnicy do radia może być wystarczające. Użytkownik zauważył problemy z reprodukcją basu, co skłoniło go do poszukiwania rozwiązania. Ostatecznie, po kilku modyfikacjach, w tym wymianie przewodów i usunięciu zanieczyszczeń, udało mu się poprawić jakość dźwięku, co potwierdził w testach zarówno w domu, jak i w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA