Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie chciałbym jeszcze prosić o poradę w następującej kwestii. Mam transformatorek sieciowy, w którym znajduje się jakiś rodzaj zabezpieczenia termicznego, zweryfikowałem to na podstawie schematu. Niestety "dostało przerwy" i chciałbym je zastąpić innym, z tym, że nie mam możliwości usunięcia tego oryginalnego, bo jest ścisło owinięte uzwojeniami. Myślałem o zamontowaniu w pobliżu uzwojenia bezpiecznika, o który pytałem, ale nie wiem, czy się nadaje. Proszę o poradę.
Dolutować równolegle do niego identyczny, zapewniając jednocześnie dobry kontakt termiczny z uzwojeniem.
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
OK, czy jest w ogóle dostęp do obu stron bezpiecznika?
Bo jest dociśnięty uzwojeniem wtórnym. Jeżeli masz dojście do obu końców tego bezpiecznika to najpierw bym proponował zewrzeć je (pominąć bezpieczni8k) i sprawdzić pobór prądu jałowego (bez obciążenia uzwojeń wtórnych) transformatora - być może bezpiecznik nie uszkodził się "sam z siebie", a jest np. zwarcie międzyzwojowe.
Można dla bezpieczeństwa podłączyć go do sieci poprzez szeregowo włączoną żarówkę 40-60W.
Jeśli pomiar prądu jałowego wypadnie pomyślnie, to zamiast wciskać bezpiecznik pomiędzy uzwojenia (chociaż tak byłoby najlepiej) można go dać na wierzchu uzwojenia wtórnego, ale na nieco niższą temperaturę - jakieś 65-70*C.
Ja sprawdziłbym je (uzwojenie pierwotne transformatora) omomierzem.
Tylko omomierz nie wskaże anomalii gdy mamy do czynienia z kilkoma tylko zwartymi zwojami, a poza tym zawsze może być tak, że zwarcie występuje dopiero przy napięciu sieciowym.
Sprawdzić można, owszem, ale skąd wiadomo jaki wynik byłby ok, a jaki już nie? Chyba, ze faktycznie jakiś skrajny przypadek by był i zwierałoby np. 1/2 uzwojenia. Ale wtedy raczej by przepalił się jakiś bezpiecznik na zasilaniu, a nie termiczny w transformatorze.
Tylko omomierz nie wskaże anomalii gdy mamy do czynienia z kilkoma tylko zwartymi zwojami, a poza tym zawsze może być tak, że zwarcie występuje dopiero przy napięciu sieciowym.
I owszem, lecz czy stoi coś na przeszkodzie aby również sprawdzić?
gumisie napisał:
Ja sprawdziłbym je (uzwojenie pierwotne transformatora) omomierzem.
czy stoi coś na przeszkodzie aby również sprawdzić?
Napisałem przecież:
398216 Usunięty napisał:
Sprawdzić można, owszem, ale skąd wiadomo jaki wynik byłby ok, a jaki już nie? Chyba, ze faktycznie jakiś skrajny przypadek by był i zwierałoby np. 1/2 uzwojenia.
Transformator trzeba sprawdzić jak koledzy wyżej sugerowali, ale jest duża szansa że bezpiecznik zadziałał ze względu na przekroczony lub bliski swój parametr tzw. Holding temperature. To jest taka temperatura ok 30 st niższa od temperatury zadziałania, przy której bezpiecznik wytrzyma max 168 godzin. Ogólnie czym niższa temperatura pracy tym materiał woniej się degraduje i dłużej bezpiecznik wytrzyma. Ja bym sugerował koledze autorowi po sprawdzeniu transformatora, wymienić zabezpieczenie na bimetaliczne i ewentualnie dołożyć bezpiecznik termiczny. Jeśli będzie taka potrzeba mogę zaproponować przykładowe modele.
Już podaję np. BH-B2D XXX gdzie XXX to temperatura zadziałania. Używam go w firmie jest sprawdzonym rozwiązaniem.
dostępny np. tu. https://www.piekarz.pl/23643-termostat-bh-b2d-100-c-65-c/ Jeśli chodzi o bezpieczniki termiczne to polecam rozwiązania firmy AUPO np
https://www.tme.eu/pl/details/bf157/bezpieczniki-termiczne/aupo/ Tylko bezpieczników termicznych raczej bym nie lutował. Dobrze było by je zacisnąć.
Sprawdź proszę klasę izolacji transformatora i do takiej temperatury dobieraj zabezpieczenia.
Jeśli zdecydujesz się na tylko zabezpieczenie termostatem to dobierz na temperaturę trochę (przynajmniej o tolerancję) niższą niż max dopuszczalna pracy.
Dla zabezpieczenia bezpiecznikiem termicznym dobrał bym temperaturę zadziałania na maksymalną pracy + rezerwa temperaturowa wynikająca z klasy izolacji, jeśli da się ten bezpiecznik zamontować w miejsce starego.
Ogólnie bezpiecznik dobiera się tak, aby zabezpieczyć urządzenie raczej przed pożarem niż uszkodzeniem. W sprzęcie AGD typu np. ekspres do kawy jest to już ostatnia linia obrony w kwestii bezpieczeństwa.
Dziękuję za odpowiedzi. Zastosowałem P1-1A-F wciągnięty pod owijkę uzwojenia w koszulce silikonowej. Na pewno nie będzie idealnie ale zawsze lepiej niż nic.
✨ Bezpiecznik termiczny z TME jest jednorazowy i wrażliwy na lutowanie. Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej wymiany uszkodzonego bezpiecznika w transformatorze zasilającym do wzmacniacza lampowego. W odpowiedziach zasugerowano, aby dolutować nowy bezpiecznik równolegle do oryginalnego, zapewniając dobry kontakt termiczny. Wskazano również na możliwość zastosowania bimetalicznych zabezpieczeń oraz na konieczność sprawdzenia transformatora pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Użytkownik zdecydował się na model P1-1A-F, umieszczony pod owijką uzwojenia w koszulce silikonowej. Wygenerowane przez model językowy.