logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter

adadzio2 21 Lut 2020 00:24 41622 12
REKLAMA
  • Pomocny post
    #1 18483712
    adadzio2
    Poziom 9  
    Ocena: 32
    Witam, chciałbym się podzielić jak rozkręcić odkurzacz Jupiter nie uszkadzając go i naprawić jedną z przyczyn nie działania odkurzacza, posiadam odkurzacz taki:
    Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter
    W pierwszej kolejności odkręcamy 2 śruby z przodu później, a z tyłu, jest ich 4
    Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter
    W następnej kolejności musimy wyciągnąć klapę przednią podważając zawiasy i wyciągamy klapę na zewnątrz i teraz możemy ściągnąć górę
    Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter
    Teraz kolej na odblokowanie zaczepów nad kółkami, po obu stronach wkładamy cienki śrubokręt i podważamy:
    Teraz dopiero dostaniemy się do środka, po sprawdzeniu włącznika i okablowania stwierdziłem, że napięcie nie wychodzi ze zwijacza kabla, a więc wyciągamy na zewnątrz zwijacz:
    Rozwijamy kabel uważając aby nie zwolnić blokady sprężyny, która blokuje kółko ze sprężyna bo w przeciwnym razie musimy no oko ustawić napięcie sprężyny tak, aby zwinęła do końca kabel, jak mamy rozwinięty kabel to wypinamy czarną wstawkę podważając zaczep cienkim śrubokrętem:

Teraz rozbieram środek w którym jest cały ślizgacz styków, ja wsadziłem cienki nóż podważając skrajny zaczep i jednocześnie włożyłem śrubokręt i podważałem spód, aby go wypchać ku górze
    Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter Jak rozkręcić i naprawić odkurzacz Zelmer Jupiter
    Po dokładnych oględzinach okazało się, że jest oderwany kabel powyżej. Lutujemy kabel i nawijamy kabel na zwijacz, składamy wszystko do kupy, wkładamy zwijacz na swoje miejsce i zamykamy silnik, sprawdzamy przycisk czy zwija kabel:
    Podłączamy płytkę włącznika i sprawdzamy czy działa:
    Resztę obudowy składamy skręcając do kupy pozostałe elementy w odwrotnej kolejności. To by było na tyle, myślę że może komuś się przydadzą moje wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 18483905
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Fajnie to opisałeś na plus, ja w swojej karierze też naprawiałem kilka takich przypadków. To jest typowa usterka w odkurzaczach. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18484011
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1024
    A ja na taką przypadłość zakładam

I święty spokój.
    Gdybyś był na szkoleniu Zelmera wiedziałbys, że jest to część jednorazowa, która się łamie przy ściąganiu i zakłada się nowa 😀
  • #4 18484086
    tomtim123
    Poziom 37  
    A my nie byliśmy na szkoleniu i naprawiamy :-) Tak na poważnie to jest jakiś nowy model tego ślizgacza w którym te przewody się nie łamią? Czy tylko kolejny nowy ślizgacz. Pozdrawiam
  • #5 18484107
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Ten ślizg z #3 wygląda jak by był właśnie tym nowym ściągaczem. Bo przewody ma na konektory a nie lutowane..;) Może w tym nowym jednorazowym dali też lepsze przewody..
  • #6 18779886
    DaWiHs
    Poziom 2  
    Ocena: 18
    Witam, mam problem z rozłożeniem tego odkrzacza. Wszystko odkręciłem, ale wygląda na to, że coś jeszcze tam trzyma (jak na obrazku). Ktoś wie jak to rozłożyć w tym miejscu?

• #7 19189184
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Pomocny temat. Właśnie dziś padł mój Jupiter i dokładnie tak samo urwany jest czerwony przewód w tym ślizgaczu. Zastanawiam się, czy nie wymienić tych cienkich przewodów na grubsze. W końcu to 2000W. Stare przewody są trochę sztywne jakby już mocno przegrzane.
  • REKLAMA
  • #8 19189258
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Instrukcja serwisowa
    Załączniki:
    • zelmer-jupiter-serwis.pdf (5.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 19643362
    ryzior
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Dzięki temu postowi udało mi się wyjąć klapę z przodu - jakiś problem był.
    Kiedyś w solarisie miałem problem z tym zwijaczem i udało mi się po prostu kupić tę część. Od tamtej pory działa (chyba to połamałem właśnie przy demontażu, no ale nie byłem na szkoleniu ;)

Teraz mam dziwny objaw - raczej elektronika - odkurzacz załapuje tylko w ustawieniu potencjometru na maksa, niestety nie znam sie... Podejrzewam jakiś tranzystor bo działa, ale nie w pełnym zakresie. Jak ustawię mniej niż max to w ogóle nie kręci, jedynie tak szarpie. Ktoś może coś pomóc w takim temacie?
  • #10 19643948
    tomtim123
    Poziom 37  
    Moderowany przez TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

Wymontuj płytkę sterującą i dokładnie posprawdzaj czy nie ma zimnych lutów. Ja bym stawiał na winę po stronie potencjometru. Proponuję przemyć ten potencjometr jakimś izopropanolem lub benzyną ekstrakcyjną i wydmuchać powietrzem, być może ścieżka oporowa jest zabrudzona. Może też być uszkodzona (wytarta) ta ścieżka oporowa i w takim przypadku zostaje tylko wymiana potencjometru, lub całej płytki sterującej.
    Pozdrawiam
  • #11 20029434
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzięki @adadzio2! Mój jupiter wprawdzie ducha nie wyzionął, ale słabo ssał i się grzał. Oczywiście - po wymianie wszystkich filtrów i worka było bez zmian, dlatego postanowiłem go rozebrać. Tak znalazłem Twój temat. Dzięki niemu, dostałem się do silnika, który (przynajmniej w tym modelu) jest owinięty szczelnie gąbką, a następnie zabudowany plastikową obudową z dwoma wylotami... Również zatkanymi gąbką.
    Zdemontowane gąbki wziąłem do kąpieli w płynie do mycia naczyń i po 20 minutach prania pod bieżącą wodą - przestała lecieć z nich czarna woda, a gąbki na wylocie obudowy stały się prawie białe!
    Na tą chwilę jeszcze nie wiem czy poprawiła się jego praca, bo gąbki schną przed skręceniem dziada, ale jestem dobrej myśli.
    Przy okazji wymyłem też obudowy, przedmuchałem sprężonym powietrzem sam silnik i wymyłem alkoholem izopropylowym płytkę z potencjometrem.
    Dam znać, jaki będzie efekt finalny.
  • #12 20031609
    Alberto_Eco
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dobra. Poskładałem i nawet nie zostały żadne części zapasowe ;)

Kilka uwag do manuala:
    1. W pierwszej kolejności należy wyjąć klapkę zamykającą komorę worka. Dopiero później rozkręcać.
    2. Brakuje informacji o konieczności zwolnienia zaczepu pod kablem (przez niewiedzę oraz głupotę wrodzoną go ułamałem)
    3. Kable od zwijacza są bardzo krótkie, a jeden jest zamocowany na stałe. Po zdjęciu góry (z suwakiem) należy najpierw zdemontować czarny kabelek z konektora na płytce i wyjąć wyłącznik z uchwytu - dzięki temu zyskujemy kilka cm kabla i jest mniejsza szansa, żeby go urwać.
    4. Kable do silnika (dwa czarne, wychodzą z tej samwj płytki z potencjometrem) też dobrze jest zdemontować przed zdjęciem obudowy.

Generalnie - po wyczyszczeniu wszystkich gąbek wewnętrznych, wymyciu wirnika i wszystkich plastików - odkurzacz działa trochę ciszej, a po pracy przez jakieś 5 minut na pełnych obrotach - powietrze leci lekko ciepłe (zamiast mocno gorącego, jak było wcześniej) i w tym bagażniku na małe końcówki, też jest chłodno.
    Co do mocy ssania to się nie wypowiem, bo moim zdaniem ssie lepiej, niż było (to może być efekt placebo), ale żona twierdzi, że nie widzi różnicy.

P.s.
    puchan napisał:
    W końcu to 2000W.

Mój, na tabliczce znamionowej ma bodajże 860W ;) Teraz już się chyba nie robi odkurzaczy domowych o mocy > 1KW, bo UE zabrania...
  • #13 20174092
    miqrus
    Poziom 10  
    Dzięki @adadzio2 za szczegółowy opis. Najtrudniejsze są ostatnie dwa kroki ze zwijaczem kabla. Ja rozłożyłem mój tylko po to, żeby przekonać się że mam nowej generacji ślizgacz i po złożeniu w celu wywalenia na szrot, odkurzacz odżył ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat rozkręcania i naprawy odkurzacza Zelmer Jupiter. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z demontażem urządzenia, wskazując na kluczowe kroki, takie jak odkręcanie śrub, wyciąganie klapy przedniej oraz odblokowywanie zaczepów. Wiele osób zauważa typowe usterki, takie jak uszkodzone przewody w ślizgaczu, które można wymienić na nowe. Pojawiają się również sugestie dotyczące sprawdzania elektroniki, w tym potencjometru, oraz czyszczenia gąbek filtracyjnych, co może poprawić wydajność odkurzacza. Użytkownicy wymieniają również problemy z krótkimi kablami oraz konieczność demontażu niektórych elementów przed rozkręceniem obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA