logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować zasilacz warsztatowy 15A z ograniczeniem prądu?

pinkin 21 Lut 2020 16:48 2253 26
REKLAMA
  • #1 18484931
    pinkin
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Jak zbudować zasilacz warsztatowy 15A z ograniczeniem prądu?

Witam. Muszę na szybko zrobić zasilacz warsztatowy. Ma on działać wg zasady, że ustawiam mu ograniczenie, maksymalnego prądu i napięcia. Tzn jeśli prąd miał by być zbyt wysoki, to obniża napięcie, by ten prąd ustabilizować.
    Opcja A: wg jakiegoś schematu. Gdyby ktoś takowy znał i podrzucił, byłbym wdzięczny.
    Opcja B: w oparciu o schemat co podesłałem na obrazku. Jakby mi ktoś pomógł z nim w kwestii sprawdzenia i uzupełnienia o brakujące elementy, również będę wdzięczny.

Potrzebuję go do ładowania akumulatora i do innych potrzeb zastosowania prądu stałego, lub napięcia stałego. Mam trafo 12V AC 200W, dowinę tam drutem fi na oko DNE075 napięcie sterowania, ok 25V DC. Przewiduję solidny wiatrak do chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 18485550
    pinkin
    Poziom 18  
    podrzucam schemat, który jest w powyższym linku Jak zbudować zasilacz warsztatowy 15A z ograniczeniem prądu?

Czytasz mi w myślach kolego. Dokładnie o to mi chodziło. Trochę podobny do mojego schematu, tylko zamiast lm317 jest tranzystor bipolarny, a zamiast opampa tranzystor bipolarny. Do tego zamiast tranzystora q2 jest rezystor. Układ ma większą sprawność, mniejszą awaryjność i jest tańszy. Dzięki
  • #4 18485889
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3011
    Jeśli chcesz uzyskać maksymalny prąd 15A, musisz użyć w roli T1 (2N3055) co najmniej 3 tych tranzystorów, połączonych równolegle z rezystorem w emiterze każdego tranzystora, . Strata mocy na tranzystorze zależy od prądu i różnicy napięć wejściowych i wyjściowych. Przy U wejściowym 25 V, U wyjściowym 14 V i prądzie obciążenia 15 A, strata mocy wynosi 165 W, Zaden radiator i wentylator nie pomogą - Pk 2N3055 = 117 W. Jeśli chcesz, aby zasilacz żył długo i szczęśliwie, i nie miałeś z tym problemu, lepiej, aby maksymalny prąd kolektora 1 tranzystora nie przekraczał 5A.
  • #5 18485946
    ceger
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Autor pisze że ma trafo 12V więc skuteczne napięcie będzie w okolicach 16V. Napięcie ładowania aku kwasowych mniej więcej 14V co nie daje tak dużych strat. Gorzej jeśli pociągnie 5V i 15A!😱
    Wówczas będzie sytuacja jak pisze kolega wyżej.
  • REKLAMA
  • #6 18485955
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Tylko że autor chce przewinac trafo
    Przy niskim U wyjściowym i dużym I straty mocy za duże na 2N
    Innym pomysłem przy takim U przełączanie sekcji trafa
  • #7 18485982
    ceger
    Poziom 23  
    Ja zrozumiałem że nie przewinąć a dowinąć dodatkowe uzwojenie dla napięcia sterowania.

Dodano po 1 [minuty]:

W tym wypadku może pominąć dodatkowe uzwojenia
  • #8 18486000
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Tak żle to sformułowałem
    Aby ograniczyć moc strat w tranzystorach odłączyć dodatkowe uzwojenie
  • REKLAMA
  • #9 18486017
    aksakal
    Jak napisał autor, zamierza uzyskać U DC 25 V, co oznacza, że ​​napięcie prądu przemiennego na wejściu powinno wynosić co najmniej 19 V, biorąc pod uwagę utratę na diodach mostkowych, co najmniej, 1,5 V. (19 V x 1,41) - 1,5 = 25,3 V. Lecz praktyka pokazuje, że współczynnik 1,41 poprawny tylko przy minimalnym prądzie obciążenia. Przy zwiększeniu prądu znacznie zwiększa się spadek napięcia na diodach i zwłaszcza na oporze uzwojenia. Dużo że zależy od mocy transformatora i dla minimalizacji strat jej należy brać z 1,5-2-krotnym zapasem.
  • #10 18486061
    ceger
    Poziom 23  
    Ze schematu czytam 3-18V 15A z ograniczeniem. A 25V jako dodatkowe uzwojenie o obciążalności 1,5A do sterowania.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście tych 18V w żaden sposób nie wyciągnie z tego trafa
  • #11 18486285
    aksakal
    Moim zdaniem, nie ma sensu zwiększać ilosc postów, lepiej poczekać na reakcje autora na już zamieszczone.
  • #12 18489925
    pinkin
    Poziom 18  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    ceger znowu masz rację. Przepraszam, wogóle nie wiem skąd mi się wzięły te 18V.

To trafo toroidalne 200W 12V ac, jest tam jeszcze spore okienko. Mam diody prostownicze 1,3V, tranzystor mocy KD502 w radiatorze(Ptot 150W, Ic20A, h21E>15, Uce0,75V, Ube1,75V). Radiator obliczałem chyba na ok 40W, myślałem, żeby zwiększyć skuteczność chłodzenia używając wentylatora.

Początkowo to miał być zasilacz 12V 15A. Ale skoro łatwo można sterować napięciem wy, to pomyślałem, że też to zamontuję. Do tego będę potrzebował stabilizację prądu.

Przełączane sekcje trafa ma wg mnie duży sens, bo zwiększało by sprawność o ponad połowę. Kolejno przełączane uzwojenia na mostek, sterowane napięciem wy. Albo przetwornica. Niestety nie chcę ingerować w to trafo, żeby dorobić więcej wyprowadzeń. Tam jest chyba 5uzwojeń równoległych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 18490074
    aksakal
    Przy napięciu wejsc. 12V AC na wyjściu mostka z kondensatorem filtracyjnym napięcie DC wyniesie (12Vx1.41) -1.5 V = 15.4 V. Aby zmniejszyć straty na diodach z, około 1.5 V do mniej niż 1V, do mostka należy użyć diod Schottky ' ego.Ale takie maksymalne możliwe napięcie będzie przy minimalnych obciążeniach , wraz ze wzrostem prądu obciążenia napięcie zmniejszy się, a przy maksymalnym dla tego transformatora prądzie, ledwo przekroczy 12V.Ponadto, należy pamiętać i o stratach na elementach stabilizacji U.Takie napięcie nie jest wystarczające dla zasilacza, zdolnego do ładowania akumulatora.Jeśli pozwala okno rdzenia transformatora, zwiększ ilosc zwojów uzwojenia wtórnego do uzyskania napięcia, co najmniej 16-17V.Umożliwi to skonstruowanie stabilizowanego i regulowanego zasilacza o maksymalnym napięciu wyjściowym do 17-18V.Przedstawiam jeszcze 1 wariant schematu, pozwalający na minimalną różnicę między U wej.- Wwyj. Obwód ma ograniczenie prądu i regulację napięcia wyjściowego. Ograniczenie prądu przy zwarciu nie przekracza kilku mA. Jak zbudować zasilacz warsztatowy 15A z ograniczeniem prądu? Jak zbudować zasilacz warsztatowy 15A z ograniczeniem prądu?
  • #14 18490743
    pinkin
    Poziom 18  
    Na dany moment nie mam tyle drutu nawojowego, żeby dowinąć do 17V ac, przy 5A/mm^2. Trafo daje ok. 2.3V na 10Z.
    Potrzebuję stabilizację prądu. Jeśli ustawię np. 0,5A, to przy zwarciu ma spaść napiecie do 0,?V, żeby utrzymać stałe 0,5A.
  • #15 18490782
    aksakal
    W przedstawionym przeze mnie obwodzie wymiana rezystora R4 na rezystor kilkadziesiąt Ohm i połączony szeregowo potencjometr 470Ohm pozwoli regulację ograniczenia prądu .
  • #16 18495506
    pinkin
    Poziom 18  
    aksakal Twój schemat wygląda ciekawie, jednak nie potrafię zrozumieć sposobu jego działania. Przepisałem go do symulatora ewb i też mi zasadniczo nie chciał ruszyć. Mógłbyś pomóc go trochę wytłumaczyć? Czy ustawiony prąd bazuje na wzmocnieniu hfe? Nie potrafię zrozumieć układu z dz1 q4 r5
  • #17 18495565
    aksakal
    PCB tego stabilizatora wyprodukowałem, jutro zamontuję i przetestuję.
  • #18 18496128
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6134
    #13 Poniżej 15V Q4 i Q3 oraz DZ1 nie będą przewodzić. To nie jest stabilizator 0-15V tylko >15V
  • #19 18496267
    aksakal
    Kolego, jarek _ lnx! Dziękuje, że zwrócił uwagę na mój błąd. Poprawnie mówią - pośpieszysz, ludzi będziesz rozśmieszał.! Przy rysowaniu schematu pomylił się z nominałem DZ1 i w zamian 5.1V napisał 15V. Wyjściowe napięcie reguluje się w granicach U DZ1 - (Uwej - 0.6V). To zasilacz z regulacją wyjściowego napięcia, ograniczeniem prądu,jak i napisałem w post#13.
  • #20 18496897
    pinkin
    Poziom 18  
    aksakal, jak poprawiłeś schemat w #13, teraz jestem w stanie zrozumieć mniej więcej zasadę stabilizacji napięciowej. Ponawiam dalej moją prośbę, pytanie, o wytłumaczenie zasady działania ograniczenia prądowego w tym schemacie.

EDIT: Czy chodzi o dobór prądu na podstawie wzmocnienia hfe, czy bardziej o jakąś zależność napięciową?
  • #21 18497316
    aksakal
    Kolego, pinkin! Bardzo trudno mi pisać długie teksty po polsku, jeśli nie masz problemu z rosyjskim to podam Ci linki do pierwotnych źródeł tego schematu.
  • #22 18497717
    pinkin
    Poziom 18  
    Super! Byłbym bardzo wdzięczny. Powinienem dać radę to odczytać.
  • Pomocny post
    #23 18497948
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    R2 i R3 ustalają maksymalny prąd bazy Q2, ponieważ R3 jest mniejszy napięcie wyjściowe będzie miało wpływ na prąd bazy Q2, na zwarciu kiedy napięcie wyjściowe będzie 0V prąd bazy będzie znacznie mniejszy.

Prąd wyjściowy wynika z prądu bazy Q2 przemnożonego przez wzmocnienie Q2 i Q1

Ograniczenie prądowe z prądem spadającym przy spadku napięcia wyjściowego robi się po to żeby ograniczyć straty mocy na zwarciu, w zasilaczu o regulowanym napięciu może być niewygodne, można by to zrealizować inaczej, zamiast R3 wstawić źródło prądowe na tranzystorze PNP, wtedy prąd był by niezależny od napięcia wyjściowego, ale przy zwarciu źródło przestało by pracować i prąd zwarcia był by mniejszy.
    Można też pozbyć się R3 i prąd regulować R2.

P.S. Są w internecie pełnosprawne schematy zasilaczy laboratoryjnych z regulacją napięcia i ograniczenia prądowego, regulowane od zera, ale nikomu się nie che szukać, kiedyś nawet zrobiłem przegląd rozwiązań konstrukcyjnych i zaprojektowałem własny, ale komu by się chciało szukać...
  • #25 18509375
    pinkin
    Poziom 18  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    Jeśli miałby to być schemat z rezystorem wyjściowym, np tym 100mOhm, na prąd miała by wpływ rezystancja temperaturowa, tego rezystora.
    Natomiast, jeśli to miałby być schemat, w oparciu o ustawienia prądu, względem stopnia wzmocnienia, to z tego co pamiętam hfe rośnie, względem temperatury. W takim zasilaczu prawdopodobnie będzie się grzała nawet obudowa, więc rokuję zmianę hfe w wielu tranzystorach, po zmianie temperatury.

Przy zwarciu prąd musi być taki, jaki się ustawi. W przypadku wersji z rezystorem wyjściowym, trzeba chyba będzie jednak użyć wzmacniacza operacyjnego. Odłożone na rezystorze napięcie będzie za małe, żeby otworzyć złącze BE tranzystora. Szczególnie przy ustawionym niskim prądzie.

jarek_lnx, podesłałbyś jakiś schemat/schematy, o których pisałeś? Sam szukałem kilkukrotnie i nie potrafiłem znaleść, inaczej już bym taki wykonał.
  • #26 18509696
    jarek_lnx
    Poziom 43  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu do budowy zasilacza warsztatowego o maksymalnym prądzie 15A z funkcją ograniczenia prądu i regulacji napięcia. Wskazano na możliwość wykorzystania transformatora 12V AC 200W oraz dowinięcia dodatkowego uzwojenia dla napięcia sterowania. W odpowiedziach zasugerowano użycie tranzystorów bipolarnych, takich jak 2N3055, oraz diod Schottky dla minimalizacji strat. Podkreślono znaczenie odpowiedniego chłodzenia oraz obliczeń strat mocy w tranzystorach. Użytkownik rozważa także zastosowanie przełączanych sekcji transformatora oraz stabilizację prądu, aby przy zwarciu napięcie spadało do zera, co pozwoli na utrzymanie stałego prądu. Wskazano na potrzebę zrozumienia działania schematu oraz jego modyfikacji dla lepszej efektywności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA