Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDobryMudzyn1702 napisał:Jakie prędkości uzyskujesz? Wymuś każde pasmo i zrób ss programu wraz z speed testami.
Sama antena dualna na złącza TS-9 da ci agregacje pasm i możliwość wyboru nadajnika z którym się łączysz.
gothic77 napisał:To typowa i normalna sytuacja przy odbiorze wewnątrz pomieszczeń - rozkład pola elektrycznego bywa w takich sytuacjach najczęściej bardzo, ale to bardzo nierównomierny i nawet właśnie przesunięcia sprzętu o pojedyncze centymetry mogą decydować o gwałtownym polepszaniu lub pogarszaniu jakości odbioru, co przekłada się może bezpośrednio na szybkości transferu. Takie życie...ale kiedyś udało mi się polecieć ok 100Mbps, ale zazwyczaj jest to w granicy 60 - 45Mbps. Najbardziej irytujące jest to, że mam wrażenie, że jak tylko lekko przesunę urządzenie to od razu odbija się to na mniejszych prędkościach.
gothic77 napisał:Też normalne - za każdym razem łączysz się w innych warunkach, zarówno, jeśli idzie o sytuację w eterze (zwłaszcza przy odbiorze wewnątrz pomieszczeń), jak i względem zajętości BTS-a.Druga sprawa np. w czasie mierzenia na 2, 3 razy za każdym razem bez stałej prędkości, a z wahaniami różnice czasem niewielkie, a czasem nawet i +/- 10Mbps.
matek451 napisał:No i jaka decyzja i po co antena? Po pierwsze to nie wiadomo czy to oferta domowego do 60Mb/s? W agregacji pasm LTE2600+1800 na AUTO DL około 50Mb/s, LTE2600 załacza się jako podstawowe i sygnał na tym paśmie dobry. Na LTE1800 bardzo dobry ale to pasmo LTE z BTS-a na stadionie Stali jest juz przytkane. Na LTE2100 z niego sygnał jest słabszy ale to pasmo pracuje lepiej. W agregacji LTE2600+2100 prędkości powinny być optymalne. B529 to słaby router , nie agreguje B7+B1 więc z tej agregacji nie skorzystasz, nie wspominając ze optymalna byłaby agregacja LTE2600+2100+1800 z tego BTS-a ale do tego potrzebny router z 3 CC CA. Reasumujac jesli oferta z DL do 60Mb/s to mozna pokusić się o wymiane na B535 i korzystanie na nim z agregacji B7+B1, jesli nie ma ograniczenia na DL to wtedy minimum B715 z agregacją wysokich pasm LTE lub B818 z 4 CC CA MIMO4x4 i QAM256 ale to już inna bajka i budżet. B818/B715 pochodzą z Play bo tylko ten operator oferuje najnowszy sprzęt do LTE. Antena na 1800-2600MHz to wtórna sprawa. wystaw B529 za okno i sprawdź jak działa agregacja LTE260)+1800 i AUTO , do zarzadzania pasmami korzysta się na Android z http://www.mediafire.com/file/79obbe81eufdt7t/Huawei_Manager_1.2_PL.apk/file
Cytat:wystaw B529 za okno i sprawdź jak działa agregacja LTE260)+1800 i AUTO
matek451 napisał:Dziwne ale agregacja załącza się teraz na LTE1800+2600, sam widzisz ze poprawa sygnału na 1800MHz wcale nie przekłada sie na przyrost prędkości więc pomysł aby montować antenę zew. słaby, przesterujesz tylko sygnał. Mieszkasz chyba pod tym BTS-em bo sygnał jest bardzo mocny ale przy tym średni SINR( wcześniej był jeszcze gorszy) Ogólnie widać ze stacja NetWorks i pasma T-Mobile sa obciązone i trzeba się zastanowić czy jest sens zmiany sprzętu na taki z agregacją 3 pasm LTE. Jesli posiadasz telefon LTE android z minimum 12 kat modemem LTE to mozna sprawdzić na nim jak działa agregacja 3-4 pasm z tego BTS-a.
matek451 napisał:Jakie to telefony bo ty nie rozumiesz o co pytam. To kwestia jakiej kategorii modem posiadaja a nie jakie pasma LTE obsługują. Telefon android LTE a zagregacją pasm LTE i aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl jest bardzo dobrym narzędziem testowym, screen z aplikacji pokaze potrzebne dane , do tego speedtest. Test na telefonie z karta T-Mobile w domu a potem za oknem i pokazujesz te dane. Jesli BTS jest przytkany to antena nie pomoże, w T-Mobile bywa bardzo róznie.
matek451 napisał:Telefon z lte 16 kat, łaczy sie na samym lte2600 ?, jakie masz prędkości na nim na zewnątrz i w domu czy poprawa sygnału na 2600MHz z tytułu zmiany miejsca poboru sygnału?
BikeBarian napisał:Widać ze router w domu radzi sobie tak dobrze jak telefon na balkonie. Ja bym nic nie zmieniał chyba ze się uprzesz i ci 160zl nie szkoda to kup ta antenę dla świętego spokoju i się przekonaj samemu. Zawsze masz 14 dni na zwrot wiec wystarczy żeby ja przetestować.
gothic77 napisał:W LTE można próbować próbować tylko ustabilizować parametry połączenia - niestety, to jest radio i tu NIGDY nie ma pewności krótko- i długo-terminowej stabilności łącza. Zwłaszcza, jeśli jest się w obszarze działania kilku BTS-ów lub innych silnych źródeł zakłóceń.Tak cały czas właśnie mi przelatuje po głowie podstawowe zagadnienie - ustabilizować prędkość, ale to raczej nie jest wykonalne
gothic77 napisał:Bo sytuacja na BTS-ie jest cały czas dynamiczna - on cały czas "strzela" do różnych użytkowników, więc w zależności od ilości klientów obsługiwanych w danym momencie odpowiednio wahać się będą i parametry przepływności. Dużo chętnych --> mały transfer, mało chętnych --> duży transfer...Wkurza mnie, że w czasie 1 min. zmierzysz prędkości i potrafią być znacznie różniące dla przykładu jeden strzał i 75Mb/s, a dosłownie sek. po wyświetleniu wyniku kolejny raz sprawdzam i 25Mb/s.