logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przycinanie dźwięku i obrazu - rzadko ale jednak

foxeu 22 Lut 2020 11:07 813 15
REKLAMA
  • #1 18486197
    foxeu
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Ostatnio dumnie przesiadłem się po 20 latach z intela na AMD i zakupiłem nowy procek, płytę i pamięci.
    Byłem bardzo zadowolony niestety po jakimś czasie zaczęły się okazjonalne przycinki sprzętu czyli dźwięk i obraz stawały w miejscu na 1-2 sekundy jeśli wiecie co mam na myśli.

Chyba nie muszę dodawać że na moim poprzednim sprzęcie przez kilka lat ani razu mi się takowa sytuacja nie zdarzyła :)

Mój poprzedni sprzęt:
    i7-870, mobo ASUS P7H55-M, 16gb ram samsung chyba 1333mhz
    GTX 960 4GB
    Zasilacz Antec 550W

Obecny:
    AMD R5 1600AF
    mobo Gigabyte Aorus elite B450
    Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Red
    + to co było czyli GTX 960 i Antec 550W

Mam tu odpalone cały czas mierniki temperatury i obciążenia, temperatury są raczej w normie, procek max 45 stopnie przy obciążeniu 24% podczas grania, z grafiką jest już gorzej bo jest zwyczajnie za słaba i ma 76% obciążenia i 55 stopni.

Domniemania:
    Widzę tu parę powodów dlaczego tak się dzieje.
    1. Mobo ponoć ten elite aorus nie jest najlepszy - tak czytałem w internetach, chodzi ogólnie o bios, taktowania pamięci etc.
    2. Karta graficzna nie wyrabia - wcześniej mi się tak nie działo bo możliwe że to procek był wąskim gardłem, teraz to karta graficzna nie wyrabia, może tak być?
    3. Stary już nie domagający zasilacz.
    4. Kostki pamięci, niestety nie są one w polecanych do tej mobo. Na starcie chodziły one z niżym taktowaniem chyba 2400mhz, dopiero po przestawieniu w biosie zaczeły kręcić się na 3000mhz tak jak niby powinny.

Pytania:
    Jak mogę to sztucznie wywołać/sprawdzić tę dolegliwość, czy odpalanie furmarków czy innych burn testów POWINNO wywołać ów przycinanie? Odpalałem takowe tuż po złożeniu sprzętu ale nic się złego nie działo z tym że nie patrzyłem non stop na ekran więc nie wiem czy ewentualne przycinki miały miejsce. Odpaliłbym na nowo jakiś bench test tylko przydałby się taki który zarejestrowałby błędy takie jak te przycinki - jest coś takiego?
  • REKLAMA
  • #2 18486221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18486240
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Karta graficzna jest za słaba do tego procesora, w poprzedniej konfiguracji grafikabyła dopasowana do procesora więc nie były widoczne przycinki jak obecnie. Jedyna rada jaka może być to wymienić kartę graficzną na dopasowaną do mocy procesora.
    https://pc-builds.com/calculator/Ryzen_5_1600/GeForce_GTX_960/0M80Oe8A/16/

Konfiguracja z i7-870.
    https://pc-builds.com/calculator/Core_i7-870/GeForce_GTX_960/0dq0Oelu/16/
  • #4 18486253
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18486524
    foxeu
    Poziom 4  
    Tomequ123 napisał:
    Płyta jest słaba, ale przy tym procesorze to raczej nie jej wina.
    Ustawiłeś tylko XMP? 1,35V pamięci?

Karta temperatury ok, ale jeśli dawno nie była czyszczona i pasta niezmieniana, to nie zaszkodzi.

Tak, zmieniłem tylko XMP z disabled na profile1 i tam jest wszystko w auto, 3000mhz, 1,35V itp.

nomudrek napisał:
    Karta graficzna jest za słaba do tego procesora, w poprzedniej konfiguracji grafikabyła dopasowana do procesora więc nie były widoczne przycinki jak obecnie. Jedyna rada jaka może być to wymienić kartę graficzną na dopasowaną do mocy procesora.
    https://pc-builds.com/calculator/Ryzen_5_1600/GeForce_GTX_960/0M80Oe8A/16/

Konfiguracja z i7-870.
    https://pc-builds.com/calculator/Core_i7-870/GeForce_GTX_960/0dq0Oelu/16/

Też się zastanawiałem czy to nie przez to że karta teraz bottleneckuje zaczęły się te frezzy no ale nie znam się na tym aż tak także musicie to między sobą roztrzygnąć kto ma racje :P Ja z chęcią posłużę za królika doświadczalnego by się dowiedzieć co jest tego winą.

Najlepszym wyjściem byłoby jak mniemam zacząć wymieniać pokolei każdy podzespół no ale nie mam takich możliwości także jedyne co to mogę jakiegoś benchmarka odpalać.

Karta jest oczywiście w planach do wymiany ale jeszcze trochę się na niej pokiszę.
  • #6 18486541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18488544
    foxeu
    Poziom 4  
    Ok.
    Czekam też póki co aż się znowu to powtórzy bo jak mówiłem zdarza się to dość rzadko, do tej pory może 2-3 razy w przeciągu 2 tygodni. Także może to tylko przypadek był... Niemniej zdarzyło się to w dwóch różnych grach a raz chyba podczas oglądania youtuba z tym że wtedy coś mi się kopiowało na HDD. Może to wina starego dysku? System mam na SSD ale mam też starego 2TB HDD. Ale sprawdzałem oba niedawno i nie miały błędów.
  • #8 18488548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18492386
    foxeu
    Poziom 4  

No cóż... ma swoje lata.

Chciałem tylko dodać że teraz zauważyłem że czasami pojawiają się na ekranie takie poziome cienkie zielone kreseczki, czytałem że to artefakty i może to być wina karty graficznej lub kabla...
    Nie wiem czy to ma związek...

Tak czy siak póki co nie było "zwiech" dźwięku i obrazu od pory gdy założyłem ten temat...

Niemniej była promocja na xkom na kartę graficzną 1660TI więc sobie postanowiłem wymienić, także jeśli to karta to problem będzie z głowy.
    Gorzej jeśli to dysk...
  • #11 18492445
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18492568
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Up. Powielam pogląd. Błędy zapisu i odczytu. Przebieg wysoki. Zamieść SMART ponownie po 1 zacięciu.
    Ogólnie możesz być np. przewrażliwiony, choć zielone kreseczki niepokoją.
    Po wymianie GPU i zamieszczeniu SMART po zacięciu sprawa powinna się wyjaśnić.
  • #13 18496150
    foxeu
    Poziom 4  
    Tak dokładnie tego Zotaca za 1k wziąłem. Zeszły na pniu ;)

Stety do tej pory nie było zacinek ani zielonych kreseczek.
    Trochę mnie tym dyskiem zasmuciliście bo wymiana na nowy chwilowo nie wchodzi w grę, bardzo źle jest? :P
  • #14 18496172
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    Jest raczej niezbyt fajnie. Dysk swoje przepracował, ponad 44k godzin to baaardzo dobry wynik ;)
    Dla testu możesz go odpiąć sprawdzić działanie PC bez niego. Może potwierdzą się słowa przedmówców, że to jego wina.
  • REKLAMA
  • #15 18496188
    foxeu
    Poziom 4  
    No właśnie tylko problem jest taki że to bardzo rzadko się póki co zdarzało, od tej pory co zamieściłem ten temat się nic złego nie działo.

No nic trzeba polować na dysk jakiś...

https://www.x-kom.pl/p/323219-dysk-hdd-toshiba-p300-3tb-7200obr-64mb-oem.html

Takie coś byłoby dobre? 3TB bym chciał, skoro już wymieniam to wezmę trochę większy.

Faktycznie zupełnie zapomniałem o tym dysku, wszystkie inne podzespoły to już ze 3 razy wymieniane a ten dysk tak był przekładany ciągle, także dobrze że mi o nim powiedzieliście, dzięki! :P

Czyli ten mój dysk 5 lat chodził non stop... szczerze nie wiedziałem że mam go aż tak długo, a oczywiście nie miałem komputera non stop włączonego także nie wiem czy te godziny to się tak dokładnie zgadzają. No chyba że już dostałem jakąś używkę wtedy, pamiętam że kupowałem go z komputerem na giełdzie komputerowej w podziemiach w Warszawie... lata temu, ale nie sądziłem że więcej niż 5 lat ma.

ps. a jak wartościowe są te dane np. z Hard Disk Sentinel:

Dokładniej chodzi mi o ten pozostały czas pracy ponad 100 dni, czy to jest faktycznie prawda? No i skoro jest tak źle z tym dyskiem (wszak w to nie wątpie po 44k godzin) to nie powinno się coś tam dygnąć na tych paskach żywotność i wydajność?
  • #16 18502545
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    foxeu napisał:
    nie wiem czy te godziny to się tak dokładnie zgadzają.

Zgadzają się dokładnie. Tak działa SMART.
    foxeu napisał:
    a jak wartościowe są te dane np. z Hard Disk Sentinel:

Są bezwartościowe.
    foxeu napisał:
    Dokładniej chodzi mi o ten pozostały czas pracy ponad 100 dni, czy to jest faktycznie prawda?

To nieprawda bazująca na statystyce. :)
    Odsyłam kolegę w poszukiwaniu właściwej wiedzy np. tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

safbot1st napisał:
    Zamieść SMART ponownie po 1 zacięciu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, po przesiadce z procesora Intel i7-870 na AMD R5 1600AF, doświadcza sporadycznych przycinek dźwięku i obrazu. Problemy te nie występowały na wcześniejszej konfiguracji. Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte Aorus Elite B450, pamięci Crucial 16GB 3000MHz oraz kartę graficzną GTX 960. Forumowicze sugerują, że przyczyny mogą leżeć w słabej karcie graficznej, niestabilnych pamięciach lub starym dysku HDD, który może powodować błędy odczytu. Użytkownik planuje wymianę karty graficznej na 1660Ti, co może rozwiązać problem. Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie SMART dysku twardego oraz ewentualne odłączenie go w celu testowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA