logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeWalt DCS371 - Sprowadzona z USA, czy mogę podpiąć EU akumulator?

4rdian 22 Lut 2020 16:39 5301 8
REKLAMA
  • #1 18486765
    4rdian
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie,

Mam zagwozdkę. Otóż mam znajomego, który niedługo ma zamiar wrócić z USA i przywieźć parę gratów. Są to między innymi elektronarzędzia zasilane akumulatorami. Moje pytanie brzmi - czy do sprowadzonej wkrętarki, pilarki czy innego narzędzia mogę wpiąć akumulator zakupiony u nas w kraju? Oryginalne aku będą padnięte, więc od razu zakupiłby ładowarkę i aku na nasz prąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18486839
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2631
    Jedyne co musi pasować to napięcie elektronarzędzi do napięcia akumulatorów.
  • #3 18486853
    4rdian
    Poziom 5  
    Na wymienionym w tytule sprzęcie na obudowie znajduje się tylko taka informacja: "Max 20V". W instrukcji obsługi (Polskiej, pobranej ze strony DeWalta) jest wymienionych 6 kompatybilnych akumulatorów, różniących się pojemnością. Wszystkie mają 18V, więc nie powinno być problemu IMO.

Teraz wpadłem na pomysł, żeby pobrać instrukcję ze strony amerykańskiej. Pobrałem i guzik - nie ma w niej wyszczególnionych kompatybilnych akumulatorów. Jedynie info, że 20V to MAX, a 18V to wartość nominalna. Prócz tego jeszcze tabelka z kompatybilnością wszelkich baterii z ładowarkami (oczywiście bez oznakowania, które pasują do tego sprzętu).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18487969
    stasiak965
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Tak, będzie to działać z naszymi akumulatorami.
  • Pomocny post
    #5 18488058
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Akumulator włożysz, ale ładowarkę musisz mieć z naszą wtyczką.
  • Pomocny post
    #6 18488116
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    yogi009 napisał:
    Akumulator włożysz, ale ładowarkę musisz mieć z naszą wtyczką.

Trzeba jeszcze pamiętać, że ładowarka z USA jest na 110V!
  • REKLAMA
  • #7 18489090
    4rdian
    Poziom 5  
    Założenie jest takie, żeby kupić zarówno aku oraz ładowarkę na nasz prąd. Skoro zakupione u nas akumulatory będą bez problemu działać ze sprzętem, to nie ma co sobie głowy zawracać transformatorami, tylko kupić EU ładowarkę i mieć mniej gratów do dźwigania.
  • Pomocny post
    #8 18489551
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Z punktu widzenia urządzenia pobierającego prąd liczy się to samo napięcie (i wydolność prądowa) akumulatorów. A ładowanie - tak jak piszesz - robimy po polsku.
  • REKLAMA
  • #9 18490950
    4rdian
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedzi, teraz będę już wiedział jak to jest z tymi "prądami" w akumulatorach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy akumulatory zakupione w Europie będą kompatybilne z elektronarzędziami DeWalt sprowadzonymi z USA. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest, aby napięcie akumulatorów odpowiadało wymaganiom narzędzi. W przypadku modelu DeWalt DCS371, maksymalne napięcie wynosi 20V, a nominalne 18V, co oznacza, że akumulatory 18V będą działać. Użytkownik planuje zakup ładowarki i akumulatorów zgodnych z europejskim napięciem, co eliminuje potrzebę używania transformatorów. Ważne jest, aby ładowarka była przystosowana do 230V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA