logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyscic gumowa obudowe laptopa

Madllen251 23 Lut 2020 12:36 24780 23
REKLAMA
  • #1 18488324
    Madllen251
    Poziom 2  
    Hej jak wyczyscic laptopa ma gumowa obudowe juz chyba wszystkim probowalam :(
  • REKLAMA
  • #2 18488354
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    A od czego jest brudna, jaki ma kolor?
  • #4 18489191
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    Brak jakichkolwiek informacji by móc koleżance pomóc. Nie napisała koleżanka co to za laptop (marka/model), więc nie wiemy cóż to za 'guma"?.
    Czym próbowała koleżanka to czyścić? Jakimi środkami?
    Warto by było również zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj, jeśli sprawa tyczy się jakiegoś poważniejszego zabrudzenia.

P.S najmocniej przepraszam. Koledze w poniższym poście dziękuję za zwrócenie uwagi ;-) Post poprawiłem.
  • REKLAMA
  • #5 18489197
    vieleicht
    Poziom 37  
    RADU23 napisał:
    Brak jakichkolwiek informacji by móc koledze pomóc. Nie napisał kolega co to za laptop (marka/model), więc nie wiemy cóż to za 'guma"?.
    Czym próbował kolega to czyścić? Jakimi środkami?
    Warto by było również zrobić zdjęcie i zamieścić tutaj, jeśli sprawa tyczy się jakiegoś poważniejszego zabrudzenia.

To Koleżanka napisała. :)
  • #6 18489224
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1456
    vieleicht napisał:
    RADU23 napisał:
    Brak jakichkolwiek informacji by móc koledze pomóc. Nie napisał kolega co to za laptop (marka/model), więc nie wiemy cóż to za 'guma"?.

Bez znaczenia, w profilu nie ma oznacznika. "Jak zjadł to on, jak zjadła to ona" :P
  • #7 18489240
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Czyżby chodziło o laptopa, który ma obudowę "jakby gumowaną", na przykład DELL 7380? Czyżby ta guma zrobiła się kleista? - jeśli tak, to nie do naprawy.
  • #8 18489307
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ture11 napisał:
    Czyżby chodziło o laptopa, który ma obudowę "jakby gumowaną", na przykład DELL 7380? Czyżby ta guma zrobiła się kleista? - jeśli tak, to nie do naprawy.

Pozostaje jedynie usunięcie warstwy do gołego plastiku i jakaś elegancka naklejka na klapę.
  • #9 18489395
    vieleicht
    Poziom 37  
    prosiak_wej napisał:
    Ture11 napisał:

Pozostaje jedynie usunięcie warstwy do gołego plastiku i jakaś elegancka naklejka na klapę.

Koleżanka Madllen251 wrzuciła temat brudnej gumy i na razie nie odpowiedziała, a wy już najgorsze wizje snujecie. :)

Dodano po 1 [minuty]:

prosiak_wej napisał:
    vieleicht napisał:
    RADU23 napisał:

Bez znaczenia, w profilu nie ma oznacznika. "Jak zjadł to on, jak zjadła to ona" :P

Właśnie napisała "próbowałam" i po tym poznałem :)
  • #12 18500264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 19152552
    Jupiter_
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Najlepiej zmywa taką powierzchnię popularny prepart prawie do wszystkiego WD. Miałem monitor przenośny pokryty taką warstwą matowo- gumową . Jak był nowy wyglądało to ładnie, elegancko, ale teraz to lepi się jak lep na muchy, a leżał dłuższy czas nieużywany. Ostatnio to samo z innym urządzeniem. Użyte 2-3 razy w roku i taki lep znowu. Sądziłem, że ktoś znalazł już sposób na konserwację takiej gumy. Nie wiem po jaką chol..ę producenci to stosują. Masakra. Znowu mnie czeka zmywanie przy pomocy WD.
  • #14 19152613
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2580
    Przerabiałem ten temat również. Tu raczej nic innego nie pozostaje jak wymiana pokrywy palmrest lub oklejenie (jak w moim przypadku)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3726817&highlight=
    V.
  • #15 19152787
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Dodam od siebie jeszcze, że dobre efekty daje szczotka do rąk i "męski" żel do mycia wszystkiego. W taki sposób, pod kranem, wyczyściłem lornetkę, obudowę monitorka 3-calowego i niezliczoną ilość pilotów. Nie muszę chyba dodawać, że na czas mycia trzeba dane elementy ogołocić ze wszystkiego ;)
  • #16 19426105
    arturmarek1
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    WD40 załatwi sprawę.Popsikać i zostawić na parę minut.Później wycierać szmatką wszystko ładnie schodzi.
  • REKLAMA
  • #17 19457940
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    arturmarek1 napisał:
    WD40 załatwi sprawę.Popsikać i zostawić na parę minut.Później wycierać szmatką wszystko ładnie schodzi.

A robiłes tak? Nie działa grubo przereklamowany izopropanol, nie działa tez benzyna i 20 innych środków, ja skutecznego nie znalazłem.

natomiast pokusiłem sie o pobawienie sie swoim lapkiem, da się przeżyć

Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #18 19876454
    buzerek69
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Mnie również teraz dopadł ten problem i szukałem rozwiązania na sieci. Niestety niczego nie znalazłem. W moim przypadku problem dotyczył laptopa Dell.
    Postanowiłem więc, eksperymentalnie poszukać jakiegoś rozwiązania i udało się. Skoro nie da się wyczyścić, trzeba podejść inaczej.
    Po wstępnym czyszczeniu, środkiem do ekranów bez alkoholu, które trzeba zrobić (po tym guma jeszcze bardziej się klei), użyłem białego bezwonnego smaru do łożysk, zębatek itp. kupionego u "mainfriendów".
    Posmarowałem gumę bardzo cienką warstwą i zostawiłem na 10 minut. Następnie papierowym ręcznikiem wszystko ładnie powycierałem. Nie jest tłuste, nie klei się, jest jak powinno być, a efekt jest wyśmienity.
    Podejrzewam że wazelina techniczna też by była dobra. Być może silikon do konserwacji uszczelek samochodowych też by się sprawdził? W przypadku kiedy są znaczne ubytki gumy, to raczej nie ma sensu i tak będzie brzydko wyglądało. Wtedy jak koledzy pisali, alkohol izopropylowy lub spirytus i zetrzeć wszystko. Mam nadzieję że pomogłem.
  • #20 19901536
    pikon7
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ten sam problem miałem w moim starym, kultowym laptopie Dell Inspiron 1720. To samo dzieje się w 1520. Wszystkie kolorowe wersje pokrywy ekranu miały lakierowany stop lekkiego metalu pokryty warstwą jakby bezbarwnej gumy która miała zapobiegać zarysowaniom. Niestety po 10 latach (komputery te były produkowane w okolicach 2007-2010 roku) guma całkiem się utleniła do tego stopnia że całą warstwę gumy bez problemu byłem w stanie zeskrobać starą kartą kredytową. Godzina zabawy i z grubsza wszystko zeszło. Pozostałe cienkie resztki zmyłem ręcznikiem papierowym nasączonym płynem do dezynfekcji. Efekt oszałamiający. Granatowy lakier lśni jak karoseria samochodu.
  • #21 20286941
    tuvok1
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dobry wieczór wszystkim,
    Ja z kolei mam identyczny problem z rejestratorem Zoom H5. Pierwsza się poddała klapką baterii, a za nią cała tylnia obudowa. Przednia też już się degeneruje (lepi się).
    Tak że dziękuję tutaj wszystkim za cenne rady, i potraktuje rejestrator szmatką namoczoną w w alkoholu izopropylowym. Zniknie cześć napisów, ale trudno, coś za coś. Jak wyczyscic gumowa obudowe laptopa
    Pozdrawiam,
    Paweł Bodzioch
  • #22 20808910
    wojbea2
    Poziom 1  
    I w moim Dell-u po bardzo długim nieużywaniu laptopa jego obudowa lepiła się jak wysmarowana klejem. Propozycje wyczyszczenia obudowy znalazłam na tym forum i wykorzystałam sposób opisany już wcześniej na tym forum z użyciem preparatu WD40. U mnie zadziałało. Wyczyściłam tak że spokojnie można ze sprzętu korzystać. Preparat natrysnęłam na suchą ściereczkę i w ten sposób naniosłam WD40 na sprzęt. Następnie pozostawiłam preparat na 10-15 min. a po tym czasie tą samą ścierką zaczęłam czyścić. Dobrze schodziło choć trzeba było się wysilić. Należy to robić w rękawiczkach. Pozdrawiam:)
  • #23 20922947
    Kirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3

Miałem taki problem z tabletem Samsung Galaxy Tab S2. Przeszukałem sieć i znalazłem poradę - pastę z sody oczyszczonej. Robimy sobie taką średnio gęstą pastę, mieszając sodę z wodą, pokrywamy gumowaną powierzchnię, zostawiamy na godzinę, ściągamy pastę i wycieramy do sucha. W moim przypadku skutkuje na kilka tygodni.
  • #24 21431590
    pppppppppppppppp
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Właśnie czyściłem obudowy z dysków twardych zewnętrznych. Alkohol izopropylowy daje radę bez problemu. Wykonanie: Przygotowanie małych szmatek bawełnianych ze starego prześcieradła. Składamy je na aby uzyskać cztery warstwy. Moczymy (nie zwilżamy) je w alkoholu i myjemy . Szmatkę przekładamy brudnym do środka i dalej. Szmatka brudna -do kosza. Gdy cała powłoka zejdzie bierzemy na koniec nową szmatkę i znowu i całość myjemy do czysta. Lubią zostawać "mazy" ale wystarczy nasączoną szmatką przeciągać od końca do końca całej powierzchni i wychodzi OK.

Po czyszczeniu pierwszej obudowy w niektórych miejscach pokazały sie zmatowienia, ale po wyczyszczeniu kolejnych moim zdaniem wady na na obudowach które maskowała powłoka.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem czyszczenia gumowanej obudowy laptopa, z naciskiem na różne metody i środki czyszczące. Użytkownicy sugerowali użycie alkoholu izopropylowego, WD-40, a także zmywacza do paznokci z acetonem, chociaż ostatni środek może uszkodzić obudowę. Wskazano również na możliwość usunięcia gumowej powłoki do gołego plastiku oraz zastosowanie naklejek jako alternatywy. W przypadku trudnych zabrudzeń, niektórzy użytkownicy zalecali użycie smaru do łożysk lub pasty z sody oczyszczonej. Wiele osób podkreślało, że gumowane powierzchnie, zwłaszcza w laptopach marki Dell, mogą z czasem ulegać degradacji, co utrudnia ich czyszczenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA