Jaki router mobilny i operator internetu wybrać do domu parterowego z poddaszem w Jasionce gm. Zgierz?
Najlepszym wyborem w tej lokalizacji jest Orange, bo przy pobliskim BTS-ie NetWorks działa najlepiej, a Play wypada słabiej [#19143783][#18502683] Na start weź Huawei B535, bo pozwala sprawdzić pasma LTE1800/LTE2100 i agregację 2CC CA, a w Orange można go kupić na raty albo za około 300–350 zł [#18508990][#19144313] Jeśli sygnał w domu będzie zbyt słaby, dołóż antenę zewnętrzną kierunkową, zwłaszcza pod LTE1800/LTE2100 [#18508990][#19144313] Testy warto robić wieczorem, najlepiej między 20–22 i najlepiej także na zewnątrz, bo wtedy widać realne obciążenie stacji [#18502683][#18511676] Gdy nie chcesz ryzykować, zamów ofertę online, bo wtedy masz 14 dni na odstąpienie od umowy [#18514067]
Witam mieszkam na wsi dokładnie w miejscowości 95-100 Jasionka gm .Zgierz,interesuje mnie zakup routera do internetu mobilnego do domu stacjonarny,co byście polecili aby dział naprawdę dobrze i stabilnie i przy tym miał dobre wifi-dom parterowy z poddaszem ,myślałem nad Orange,t-mobile ,
Witam nie mam innej mozliwosci aby miec internet w domu tylko mobilny
Dodano po 1 [minuty]:
Nie wiem jak z plusem z play nie chcę
Dodano po 14 [minuty]:
Widzę ze strony BTSearch ze nadajnik który mam najbliżej po prostej może z kilometr pusta przestrzeń nadaje z Orange i T -mobile chyba że się mylę to przepraszam.
A czemu z Play nie chcesz? Znasz ofertę tego operatora, sprzet? masz w ogóle pojęcie jak działaja operatorzy mobilni u ciebie? sprawdzałes jak działają Orange i T-mobile z tego BTS-a NetWorks w Jasionce? BTS po refarmingu więc działają 3 pasma LTE1800, LTE2100 i LTE800 u kazdego z partnerów NW i ich agregacja. Test na telefonie LTE android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl , pokazujesz screen z niej i speedtesty, na kartach Orange a potem T-Mobile. Pytanie o Plusa potraktujmy jako kiepski żart. To nie Play który w tym rejonie ma najlepsza sieć LTE. Play potrafi działać tak z BTS-a 5GR na światłowodzie z agregacją 4 pasm LTE2600+1800+2100+800, https://www.speedtest.pl/wynik/232147931 . Taki BTS Play ma przy rondzie w Warszycach, do tego w lesie na Sportowej 2 i w Emilii BTS z agregacją tych 4 pasm na radiolinii 1107Mb/s.
Dzień dobry wszystkie pomiary robiłem w sobotę ,nie znam się za bardzo dlatego szukam pomocy w wyborze dostawcy jak i routera do domu z dobrym wifi ,mam dom z poddaszem użytkowym i chciałbym ogarnąć parter jak i poddasze,mam tez rozciągnięte kable z każdego pokoju na strych i czy jest możliwość aby tam stał router i z niego do każdego gniazdka i oczywiście chciałbym tez mieć wifi aby korzystać z telefonów po wifi,proszę o pomoc.
Play niestety ale z BTS-a emilia i agregacja z LTE800 jako podstawowe+LTE1800 sygnał na nich słaby lub bardzo słaby. wyniki mimo to całkiem prawidłowe, t-Mobile z NetWorks Jasionka LtE2100+800 j, sygnał na 2100MHz dostateczny na 800MHz dobry ale pasma przytkane DL<UL mozna sobie go darować. Orange z tego BTS-a też LTE2100+800 sygnał podobny, prędkości dobre ale test nalezy wykonać wieczorem miedzy 20-22. Załacza sie tez agregacja pasm LTE2100+1800 stad lepsza prędkoścć. w tych warunkach jesli speedtesty wieczorem w Orange będą ok mozesz wziąć ofertę na próbę z B535 skoro nie chcesz Play i 200GB za 50 zł/m-c z b818 za 229 zł na własność wartym 900 zł, to obecnie najlepszy router LTE z 19 kat. Przy okazji zrób test play na telefonie pod bts-ami Emilia i warszyce. masz telefon tylko 6 kat LTE ale w agregacji nawet 2 pasm lte2600+1800 zobaczysz czy stacje maja potencjał.
Witam zrobię testy dzisiaj w Emilii i Warszycach postaram się po godz.20 ,zaproponowano mi zestaw w Play za 80zł 300GB i zestaw NET BOX trochę za wysoka cena,czy można router zostawić na strychu i z niego po kablu do każdego gniazdka,chciałbym tez w salonie pod gniazdko podłączyć 2 router abym mógł korzystać z wifi na telefonach,router na strychu po kablu do drugiego routera czy to dobre rozwiązanie i jaki wtedy router na strychu a jaki w salonie.Dziękuje za wszelka pomoc.
nie bierz żadnej oferty z salonu, te 300GB z wf830 na uzyczenie mozna mieć za 60 a nie 80 zł ale najlepiej brać 200GB za 50 zł zamiast 70 zł z b818 za 229 zł. To najlepszy obecnie router LTE , kosztuje normalnie 400$.
Witam przesłałem testy,jaki dostawca ,jaki router ,będę wdzięczny za pomoc,rozumiem ze B 818 to w tej chwili najlepszy router ,czy potrzebna będzie jakaś antena zewnętrzna ,tak jak pisałem wcześniej chciałbym ogarnąć tez wifi w domu aby to wszytko ładnie hulało ,parter poddasze.pozdrawiam.
Play mimo wszystko nie działa oszałamiajaco, antena oczywiście konieczna. A sieć lokalna w domu i WiFi to inny temat, wszystko zalezy od warunków, dwie kondygnacje , jest poprowadzona sieć kablowa Ethernet miedzy nimi?
Witam a co z Orange zrobić test przy nadajniku. W takim wypadku jakiego dostawcę powinienem wybrać. Mam pociągnięte przewody że strychu do każdego pokoju.Jaka antena.
To LTE 2600 to raczej bład aplikacji ale przy prawidłowym sygnale pod BTS-em na 180/2100MHz agregacja LTE2100+1800 daje dobre wyniki. Bierz Orange na próbę z B535 lub bez sprzetu. BTS NetWorks w zasięgu wzroku wiec wybór Orange jest logiczny tym bardziej ze stacja działa OK w szczycie internetowym.
Na b535 sprawdzisz wszystkie pasma i agregacje 2 CC CA z tego BTS-a, zarzadza sie nimi HManagerem czyli aplikacją na telefon z Android lub na Windows LTEInspecteur. Dla poprawy sygnału na 18--/2100MHz ewentualnie antena zewnętrzna kierunkowa.
Dzień dobry pożyczyłem router B 525 dzisiaj zrobię pomiary w domu po godz.20 ,zrobić pasmo 1800,2100 czy inne też,wystarczy z rzut z HManager czy pomiar z speed testu.pozdrawiam.
zrób te pasma po kolei , lte800 tez i sprawdź agregację lte1800+800 i LTE2100+800, niestety ale B525 nie obsługuje LTE2100+1800. Screeny z Hmanagera i speedtesty. Test najlepiej z B525 za oknem, bo ściany tłumią ok. 10dB sygnału.
✨ W dyskusji poruszono wybór mobilnego routera do internetu dla domu w Jasionce, gm. Zgierz. Użytkownik poszukiwał stabilnego rozwiązania dla parterowego domu z poddaszem, rozważając oferty Orange i T-Mobile. Uczestnicy forum sugerowali przeprowadzenie testów sygnału z różnych operatorów, w tym Play, oraz zwrócenie uwagi na lokalizację BTS-ów. Rekomendowano routery B535 i B818, a także możliwość użycia anteny zewnętrznej dla poprawy sygnału. Użytkownik był zainteresowany także możliwością podłączenia routera na strychu i rozprowadzenia sygnału do gniazdek w każdym pokoju. Wygenerowane przez model językowy.