logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV?

warex123 25 Lut 2020 11:42 2676 16
REKLAMA
  • #1 18492593
    warex123
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Witam na dachu znajduję się antena 90cm dwa konwertery na hotbird i astre potem przy antenie jakaś puszka rozdzielacz.Następująco koncentrak do dekodera chciałbym kupić jakiś rozdzielacz abym miał możliwość podłączenia jeszcze dodatkowych dwóch tv.A i jeszcze chciałbym wymienić konwertery bo mają z 20 lat nie wiem czy nie więcej:) Jakość słaba ;/ I może jak już idę za ciosem rozdzielacz ten przy antenie. Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV?
  • REKLAMA
  • #3 18493014
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    2 konwertery quattro + multiswitch 9/4.
  • REKLAMA
  • #4 18493590
    warex123
    Poziom 7  
    Prof. SpecMiernik napisał:
    Astre i Hotbird chcesz mieć na 3 TV ?

Tak Astre i hot bird obecnie mam i tak bym chciał mieć.Jak sygnał rozdzielić dodatkowo jeszcze w domu na 2 tv.
  • #5 18493871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18494272
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Żadnych konwerterów Quatro, żadnych multiswitchy, żadnych rozdzielaczy. Jeden konwerter typu monoblok quad zamiast tych dwóch i przełącznika.
  • #7 18494279
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ta antena wygląda na większą niż metr, więc monoblock odpada. Trzeba by ją najpierw zmierzyć.
  • REKLAMA
  • #8 18509493
    warex123
    Poziom 7  
    Znalazłem jeszcze takie rozwiązanie ,a konwerter unicable opticum lub inverto wiadomo o astrze już w tedy zapominam mam wtedy tylko hotbird.
  • #9 18509722
    andpol 33
    Poziom 39  
    Zależy, jakie dekodery bo nie wszystkie obsługują unicable.
  • #10 18522895
    warex123
    Poziom 7  
    Witam postawiłem na single 2x KONWERTER LNB SINGLE INVERTO BLACK PREMIUM z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/konwerter-lnb-single-inverto-black-premium-hdtv-6649943311
    + dodatkowo diseqc 4x1. Zostały zmienione też przewody antenowe od konwerterów i dodatkowo główny kawałek który był spękany reszta jest w styropianie więc jest nowy.
    Po zmianie wszystko jest ok tylko sygnał na hotbird spadł do 50% przed wymianą było coś 90% ,a wymieniałem bo klatkowało.Na astrze jest 92% ??? Czym to jest spowodowane nie mam miernika sygnału sprawdzałem na dwóch dekoderach taki sam wynik ? Znalazłem zdjęcie w google ,że konwerter hotbird powinien być po środku czyli na głównej sztycy od talerza.Po lewo stojąc przodem do anteny astra.A u mnie jest inaczej ? na głównej jest astra a dostawka zez jest z prawej strony i tam hotbird ? Konwerter jakiś szajs zamówiłem i to wina konwertera? diseqc 4x1 zamontowałem chciałem dodać jeszcze dodatkowo 2 konwertery
    Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Moja druga sprawa kupiłem jakiś bubel GTmedia na androidzie wybrałem go bo ma wejście combo.Zależy mi na programach PL FTA niekodowanych coś zle ustawiam nie znajduje tvp info itp ? konfiguracja anteny jest i ustawienie silnika co wybrać jak to ustawić??
    Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV?
  • REKLAMA
  • #11 18523482
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    warex123 napisał:
    Po zmianie wszystko jest ok tylko sygnał na hotbird spadł do 50% przed wymianą było coś 90%

Ustawiałeś skos konwertera odbierającego HB?
    warex123 napisał:
    Znalazłem zdjęcie w google ,że konwerter hotbird powinien być po środku czyli na głównej sztycy od talerza.Po lewo stojąc przodem do anteny astra.A u mnie jest inaczej ? na głównej jest astra a dostawka zez jest z prawej strony i tam hotbird ?

Jeżeli konwerter dla HB jest w białym uchwycie (trochę źle widać), to jest on zezujący. Lepiej by zezował ten odbierający Astrę.
    Przełóż konwerter zezujący na druga stronę, przekręć kilka mm antenę w kier. zachodnim i ustaw dokładnie na HB. Następnie ustaw zezujący LNB dla Astry.
    warex123 napisał:
    KONWERTER LNB SINGLE INVERTO BLACK PREMIUM
    warex123 napisał:
    Konwerter jakiś szajs zamówiłem i to wina konwertera?

To jest bardzo dobry konwerter.
    warex123 napisał:
    konfiguracja anteny jest i ustawienie silnika co wybrać jak to ustawić??

W konfiguracji LNB "Typ portu" powinieneś mieć 9750-10600. Konfiguracja silnika jest niepotrzebna, bo nie masz obrotnicy. Porty dla LNB konfigurujesz stosownie do ich podłączenia na przełaczniku diseqc.
  • #12 18524141
    warex123
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:
    warex123 napisał:
    Po zmianie wszystko jest ok tylko sygnał na hotbird spadł do 50% przed wymianą było coś 90%

warex123 napisał:
    Znalazłem zdjęcie w google ,że konwerter hotbird powinien być po środku czyli na głównej sztycy od talerza.Po lewo stojąc przodem do anteny astra.A u mnie jest inaczej ? na głównej jest astra a dostawka zez jest z prawej strony i tam hotbird ?

Jeżeli konwerter dla HB jest w białym uchwycie (trochę źle widać), to jest on zezujący. Lepiej by zezował ten odbierający Astrę.
    Przełóż konwerter zezujący na druga stronę, przekręć kilka mm antenę w kier. zachodnim i ustaw dokładnie na HB. Następnie ustaw zezujący LNB dla Astry.
    warex123 napisał:
    KONWERTER LNB SINGLE INVERTO BLACK PREMIUM
    warex123 napisał:
    Konwerter jakiś szajs zamówiłem i to wina konwertera?

To jest bardzo dobry konwerter.
    warex123 napisał:
    konfiguracja anteny jest i ustawienie silnika co wybrać jak to ustawić??

W konfiguracji LNB "Typ portu" powinieneś mieć 9750-10600. Konfiguracja silnika jest niepotrzebna, bo nie masz obrotnicy. Porty dla LNB konfigurujesz stosownie do ich podłączenia na przełaczniku diseqc.

Tak HB mam na białym uchwycie zmieniałem też na czarny lecz to nic nie poprawiło %
    Ustawiałeś skos konwertera odbierającego HB? Tak czyli mam go przekręcać w prawo lub w lewo jest podziałka było tylko gorzej;/ Mogę jeszcze dać konwerter góra dół ?w uchwycie ma to znaczenie?
    Znalazłem w sieci taki oto obrazek jak mam umieścić konwertery hb powinien być u mnie na miejscu astry ,a uchwyt powinien być przekręcony z drugiej strony?
    http://jackysat.prv.pl/obrazy/max/lnb4info.jpg
  • #13 18524215
    _kli_
    Poziom 41  
    warex123 napisał:
    HB mam na białym uchwycie zmieniałem też na czarny lecz to nic nie poprawiło %

Zamana konwerterów lub przewodów nie ma sensu jeżeli odpowiednio nie ustawisz anteny.
    warex123 napisał:
    Mogę jeszcze dać konwerter góra dół ?w uchwycie ma to znaczenie?

Odległość konwertera od czaszy ma znaczenie. Należy znaleźć optymalne położenie, powoli oddalając lub przybliżając go do czaszy.
    warex123 napisał:
    jak mam umieścić konwertery hb powinien być u mnie na miejscu astry ,a uchwyt powinien być przekręcony z drugiej strony?

Tak. Antena skierowana na HB, a LNB dla Astry jako zezujący (zamontowany od strony zachodniej) - jak na fotkach
    Dodam że masz stosunkowo dużą antenę, zatem precyzyjne jej ustawienie jest trudniejsze niż mniejszej. Zapewne jest także wiekowa, więc nie wiadomo czy nie ma jakichś odkształceń.
  • #14 18524271
    warex123
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:
    warex123 napisał:
    HB mam na białym uchwycie zmieniałem też na czarny lecz to nic nie poprawiło %

Zamana konwerterów lub przewodów nie ma sensu jeżeli odpowiednio nie ustawisz anteny.
    warex123 napisał:
    Mogę jeszcze dać konwerter góra dół ?w uchwycie ma to znaczenie?

Odległość konwertera od czaszy ma znaczenie. Należy znaleźć optymalne położenie, powoli oddalając lub przybliżając go do czaszy.
    warex123 napisał:
    jak mam umieścić konwertery hb powinien być u mnie na miejscu astry ,a uchwyt powinien być przekręcony z drugiej strony?

Tak. Antena skierowana na HB, a LNB dla Astry jako zezujący (zamontowany od strony zachodniej) - jak na fotkach
    Dodam że masz stosunkowo dużą antenę, zatem precyzyjne jej ustawienie jest trudniejsze niż mniejszej. Zapewne jest także wiekowa, więc nie wiadomo czy nie ma jakichś odkształceń.

Ok dzięki za informację chciałem dodatkowo jeszcze dołożyć dwa uchwyty i dwa konwertery na inne satelity.Jakie mam kupić konwertery takie same jak kupiłem czy może są jakieś lepsze-mocniejsze???
    A takie coś nie było by mocniejsze?
    https://allegro.pl/oferta/konwerter-sat-inverto-single-black-ultra-hd-4k-nc-8170784954

A czy taki miernik sygnału będzie przydatny przy regulacji konwertera ? Jak go przekręcę oddale-przybliżę ?
    https://allegro.pl/oferta/miernik-sygnalu-satelitarnego-sat-finder-corab-hd-5525869478

Moderowany przez simhak:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens. Proszę poprawić.

• #15 18524523
    _kli_
    Poziom 41  
    Mała uwaga - dla przejrzystości dyskusji, nie cytuj całego posta pod tym postem.
    warex123 napisał:
    chciałem dodatkowo jeszcze dołożyć dwa uchwyty i dwa konwertery na inne satelity.

Spokojnie! Najpierw dokładnie ustaw antenę i tego jednego "zeza", a potem będziesz myślał o następnych. Wbrew pozorom, nie jest to takie proste - szczególnie bez miernika. Aby dobrze ustawić "zeza", trzeba manewrować uchwytem i konwerterem.
    Jakie satelity chcesz jeszcze odbierać?
    _kli_ napisał:
    warex123 napisał:
    Tak czyli mam go przekręcać w prawo lub w lewo jest podziałka było tylko gorzej

Może na początek - bez ruszania aktualnie ustawionej anteny - spróbuj poprawić "zeza" dla Hot Birda. Być może zmiana samego skosu to za mało. :?:
    warex123 napisał:
    A czy taki miernik sygnału będzie przydatny przy regulacji konwertera ? Jak go przekręcę oddale-przybliżę ?
    https://allegro.pl/oferta/miernik-sygnalu-satelitarnego-sat-finder-corab-hd-5525869478

To nie jest żaden miernik, tylko wskaźnik mocy sygnału. Bez doświadczenia, przy pomocy tego gadżetu, to anteny zbyt dokładnie nie ustawisz. Lepszym miernikiem jest dekoder "na podglądzie", na którym masz paski siły i jakości dla wybranego transpondera.
  • #16 18529214
    warex123
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:

Dokupiłem jeszcze dwa uchwyty pobrałem kilka apek na androida.Chciałem zrobić takie zestawienie stojąc tyłem do talerza od lewej Eutelsat 9.0E potem na głównej rurce HB następująco Astra 19,2E i na końcu Astra 2 28,2E tylko czegoś nie rozumiem pobrałem aplikację Satelite pointer mówi że stojąc tyłem do talerza od lewej mam astrę ?,a nie eutelsat.Chciałem ustawić HB perfekt potem pobawić się uchwytami od zeza.Może ktoś pomoże jak ustawić elewacje 31,5 podziałka zamalowana nic kompletnie nie widać?

Takie coś chciałem ustawić .
    Apka pokazuje takie coś? Kolejność kompletnie inna
    Jak wykonywać pomiar ? Telefon położyć na płask na rurce do której montujemy konwerter? Nie mogę znaleźć żadnej instrukcji ?
  • #17 18529563
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Na tak starej antenie to nie wiem czy jest sens wieszać kolejne konwertery. Nie wiadomo czy nie ma odszkałceń. No i, mimo średnicy, nie specjalnie nadaje się na instalację typu multifeed czyli na wiele satelit. Im dalej jest konwerter od środka (centralnego punktu skupienia wiązki) tym słabszy sygnał.

Przerabiałem to. Bo wielu bojach zwykłą anteną mam teraz to:

Thor 0.8W, Na jednym konwerterze ( że względu na bliskość satelit) Eutelsaty 7E, 9E i 10E, Eutelsat 13E ( tu jest poczwórny Inverto Black), Eutelsat 16E, Astra 19E, Astra 23E i Astra 28E. Dwa poczwórne Disecq, dekoder Ferguson Arriva TTwin. (Dwugłowicowy, z systemem Android, Linux Enigma i Debian Linux)
    Załączniki:
    • Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? 20191219_210357.jpg (3.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? 20191219_210407.jpg (4.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? 20191219_205316.jpg (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wybrać rozdzielacz sygnału satelitarnego na 3 TV? mojaantena.jpg (3.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru rozdzielacza sygnału satelitarnego do podłączenia trzech telewizorów, z uwzględnieniem aktualnej konfiguracji anteny 90 cm z konwerterami na satelity Hotbird i Astra. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie konwerterów typu monoblok quad oraz multiswitchy. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące jakości sygnału po wymianie konwerterów oraz ich prawidłowego ustawienia. Użytkownik planował dodatkowe konwertery na inne satelity, co wywołało dyskusję na temat optymalnego ustawienia anteny oraz wpływu odległości konwertera od czaszy na jakość sygnału. Wskazano na konieczność precyzyjnego ustawienia anteny oraz użycia miernika sygnału do regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA