logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla Fronius Smart Meter do monitorowania PV w Solarweb

AlienWarez 27 Lut 2020 10:51 11211 51
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zastąpić Fronius Smart Meter tańszym licznikiem, żeby w SolarWeb widzieć autokonsumpcję i energię oddawaną do sieci, oraz gdzie taki licznik zamontować i do czego służy DataManager?

Tak, w wątku jako tańszy zamiennik wskazano BEMKO BM030-L: podłącza się go do wejścia S0 falownika, ustawia 1000 impulsów i według autora działa w SolarWeb podobnie jak Smart Meter [#18500113][#18505756] Licznik trzeba zamontować w rozdzielnicy na początku instalacji, na przewodach zasilających obwody odbiorcze, przed rozgałęzieniem na falownik, żeby mierzył całe zużycie domu [#18496720][#18506543] Inni użytkownicy zwracają jednak uwagę, że S0 to licznik jednokierunkowy, więc nie jest pełnym zamiennikiem Smart Metera z Modbus RTU i w zależności od miejsca montażu może pokazywać tylko pobór, wysyłkę albo produkcję, a nie zawsze dokładnie autokonsumpcję i eksport [#18500687][#18500694][#18505856][#18506186] Do obsługi Smart Metera w Froniusie potrzebna jest karta Data Manager 2.0; w wersji light Wi‑Fi jest dostępne właśnie na tej karcie [#18532797][#18532853][#18553671]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18496632
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich,
    Mam tydzień PV - przetestowaną i wciąż czeka na wymianę licznika od Taurona (w tym momencie wyłączona)

Ogólna specyfikacja:
    Moduły fotowoltaiczne Q-cells 350Wp, 12BB model G8
    Falownik Fronius Symo 6.0.0-3M, WIFI - 3 Fazowy

Instalacja chodziła 1 dzień - jestem zarejestrowany na Solarweb i mam dodaną swoją instalację do profilu. Niestety solar web pokazuje tylko ile instalacja WYTWORZYŁA energii... Chciałbym by pokazywała również: Autokonsumpcje + ile poszło do sieci

Istnieje opcja Fronius Smart Meter - ale jest to wg mnie za droga zabawka (1350 pln) - pytania do Was:

Czy moge gdzieś kupić jakiś tani smart meter (innej firmy budżetowy) i wstawić do tego modelu Froniusa? Jeśli tak proszę o linki (interesuje mnie nawet Aliexpress bo z tego co widziałem w innym temacie mozna taki zakupić). Ważne dla mnie by wspołpracował z SolarWeb.pl

Czy sam mogę taki drugi licznik wstawić nie martwiąc się o "gwarancję" firmy która to montowała (bardziej chodzi mi o miejsce w którym taki drugi licznik trzeba zainstalować... czy wpłynie to na prace tejże firmy czy jest to osobna skrzynka która wystarczy zwykłym kablem podłączyć do prądu, falownika i licznika...)

Co to jest (bo czytałem o tym ale wciąż nie czaje po co to?) DataManager?

Dziękuję Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18496720
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    AlienWarez napisał:
    Chciałbym by pokazywała również: Autokonsumpcje + ile poszło do sieci

Autokonsumpcję zmierzysz choćby licznikiem https://zamel.com/pl-PL/produkty/supla-sterowanie-wifi/supla--czujniki/mew01

AlienWarez napisał:
    Czy sam mogę taki drugi licznik wstawić nie martwiąc się o "gwarancję" firmy która to montowała (bardziej chodzi mi o miejsce w którym taki drugi licznik trzeba zainstalować... czy wpłynie to na prace tejże firmy czy jest to osobna skrzynka która wystarczy zwykłym kablem podłączyć do prądu, falownika i licznika...)

Licznik taki trzeba zasadzić w rozdzielnicy, zasilając przez niego obwody odbiorcze.
  • #3 18496748
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    AlienWarez napisał:
    Witam wszystkich,
    Mam tydzień PV - przetestowaną i wciąż czeka na wymianę licznika od Taurona (w tym momencie wyłączona)

Ogólna specyfikacja:
    Moduły fotowoltaiczne Q-cells 350Wp, 12BB model G8
    Falownik Fronius Symo 6.0.0-3M, WIFI - 3 Fazowy

Instalacja chodziła 1 dzień - jestem zarejestrowany na Solarweb i mam dodaną swoją instalację do profilu. Niestety solar web pokazuje tylko ile instalacja WYTWORZYŁA energii... Chciałbym by pokazywała również: Autokonsumpcje + ile poszło do sieci

Istnieje opcja Fronius Smart Meter - ale jest to wg mnie za droga zabawka (1350 pln) - pytania do Was:

Czy moge gdzieś kupić jakiś tani smart meter (innej firmy budżetowy) i wstawić do tego modelu Froniusa? Jeśli tak proszę o linki (interesuje mnie nawet Aliexpress bo z tego co widziałem w innym temacie mozna taki zakupić). Ważne dla mnie by wspołpracował z SolarWeb.pl

Co to jest (bo czytałem o tym ale wciąż nie czaje po co to?) DataManager?

Dziękuję Pozdrawiam!

W tauronie możesz mieć e-licznik a tam zobaczysz ile pobrałeś z sieci 1.8.0 i ile oddałeś do sieci 2.8.0, autokonsumpcji tak bezpośrednio z jednego pomiaru to się nie uda, muszą być dane z dwóch źródeł
    Co do licznika z podłączeniem do falownika to taki licznik pokaże to samo co dwukierunkowy (jeżeli go już wymienią) o ile będzie zamontowany na przewodach od strony zasilania tablicy ale przed rozgałęzieniem na falownik, można by go także założyć na obciążeniu i będzie liczył całkowite zużycie tzn. pobór z sieci i zużycie bieżące czyli autokonsumpcje
  • #4 18500113
    Darek J
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Jeśli chcesz mieć wszystko spięte z Froniusem i widzieć to w aplikacji FRONIUS tak jak Smart Merter to licznik BEMKO BM030-L. Podłączasz go pod wejście S0 i wszystko działa jak należy. Jak coś to pisz.
  • #5 18500133
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Darek J napisał:
    Jeśli chcesz mieć wszystko spięte z Froniusem i widzieć to w aplikacji FRONIUS tak jak Smart Merter to licznik BEMKO BM030-L. Podłączasz go pod wejście S0 i wszystko działa jak należy. Jak coś to pisz.

Cześć Darku, masz BEMKO?
    Ja myślę o:
    EASTRON SDM72D lub ORNO OR-WE-505
    Napisałem Ci wiadomość prywatną.
    Jeśli masz Froniusa + zamiennik fronius smart metera typu Bemko napisz do mnie na na FB (profil podałem w wiadomości prywatnej)
    Pozdrawiam
  • #6 18500598
    ksysju
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    BEMKO BM030-L wedle dokumentacji nie ma żadnych wyjść, tylko wyświetlacz.

Proszę o jakieś wytłumaczenie lub poprawę.
  • #7 18500600
    AlienWarez
    Poziom 14  
    ksysju napisał:
    BEMKO BM030-L wedle dokumentacji nie ma żadnych wyjść, tylko wyświetlacz.

Proszę o jakieś wytłumaczenie lub poprawę.

Nie rozumiem twojego posta i po co w ogóle sie udzielasz?

@D.A.R.E.K zobacz mojego posta wyzej.
  • #8 18500687
    ksysju
    Poziom 15  
    Smart Meter ma wyjście Modbus RTU

To co podawałeś EASTRON SDM72D lub ORNO OR-WE-505 ma wyjścia impulsowe
    BEMKO BM030-L nie ma żadnych wyjść.
  • REKLAMA
  • #9 18500694
    jurek.parus
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Liczniki impulsowe z wyjściem S0 oczywiście mogą być podpięte do froniusa ale to są liczniki JEDNOKIERUNKOWE więc nie są zamiennikiem SmartMetera. Będą się sprawdzać jako pod-liczniki. Można je wpiąć na odbiorze do domu i będa pokazywać zużycie prądu przez dom. Ale Fronius nie będzie rysował takich ładnych wykresów jakie rysuje razem ze SmartMeterem.

Ale jak coś fajnego znajdziecie to dajcie znać, też jestem zainteresowany :)
  • #10 18500720
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Jurek i reszta, to myślmy coś...
    Ja potrzebuje widzieć produkcję / ile do sieci / autokonsumpcje w portalu SOLARWEB + by była historia (ale to wystarczy załączyc opcję PREMIUM - wg mnie) - by mieć wykresy / historie produkcji naszej instalacji) - nie potrzebuję napięć itp - to wystarczy ze przejde do Falownika i zerknę.

Już ogólnie mam misz-masz w głowie to co Jurek napisałeś a co wyczytałem. Obczajcie tematy:

https://www.forum-fronius.pl/forum/topic/licznik-energii-zuzytej-z-interfejsem-s0/

Wykmińmy coś razem...
  • #11 18501392
    jurek.parus
    Poziom 18  
    AlienWarez napisał:
    Jurek i reszta, to myślmy coś...

Wiesz... od ciągłego mierzenia ENERGII nie przybędzie. To jest potrzebne aby zrozumieć jak to działa i co można zoptymalizować aby działało lepiej (lepsze bilansowanie międzyfazowe, większa autokonsumpcja) ale pózniej - to ma po prostu działać.
    Masz instalację tydzień, więc to zrozumiałe że się tym trochę "jarasz" :)
    Nie zrozum mnie źle, ja też tak miałem (i trochę mi zostało)

Nie podrobisz SmartMetera. A orginał kosztuje tyle ile kosztuje.
    Zainteresuj się www.PVmonitor.pl. Na ich sprzęcie zbudujesz coś podobnego - przy koszcie 1/3 SmartMetera. Wykorzystują tanie liczniki jednokierunkowe. które są montowane w miejscach gdzie przepływ prądu jest jednokierunkowy - a reszta to matematyka - odpowiednie dodawanie i odejmowanie.
  • #12 18501557
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Jurku - nic nie trzeba podrabiać.
    JEST zamiennik Fronius Smart Metera by widziec wszystko w Solar Web.
    Nawet firma co zakładała mi PV oferowała mi taka opcję za 600 zł (ew, oryginał za 1300) - wiec jest i nie trzeba siedzieć z kalkulatorem i obliczać to ręcznie.

Ok. Dam sobie radę i jeśli nie sam to zrobię to kupię ten zamiennik od firmy. Czy tak czy siak bede to miał :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #13 18501574
    jurek.parus
    Poziom 18  
    AlienWarez napisał:
    JEST zamiennik Fronius Smart Metera by widziec wszystko w Solar Web

Jaki?
    AlienWarez napisał:
    nie trzeba siedzieć z kalkulatorem i obliczać to ręcznie

A kto powiedział że trzeba na kalkulatorku liczyć. Zajrzałeś chociaż na stronę którą podałem? To robi portal - odpowiednik SolarWeb.
    https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=12226#/wi0
  • REKLAMA
  • #14 18501580
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Wiem - widziałem to wcześniej - nie chce pvmeter tylko solarweb.
    Jeśli chodzi o "jaki" to nie wiem bo firma oczywiscie nie chce podać. Wiec albo znajdę sam jakieś rozwiązanie albo w ostateczności wydam to 600 na ten zamiennik.

Tyle.
  • #17 18501784
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Bemx2k napisał:
    AlienWarez

Fronius Smart Meter można kupić za 980zł za 1350zł może z podłączeniem ?

Serio o takie bzdury sie będziesz kłócił ?
    Ja próbuje za 150 zl zamknac temat a nie 1000 czy 1300...
  • #18 18502534
    ksysju
    Poziom 15  
    Nie znajdziesz "zamiennika" Do protokołu MODBUS każdy wkłada dane jak mu pasuje.
  • #19 18503361
    AlienWarez
    Poziom 14  
    ksysju napisał:
    Nie znajdziesz "zamiennika" Do protokołu MODBUS każdy wkłada dane jak mu pasuje.

Czyli uważasz że nie ma tańszego zamiennika jak oryginalny
    Fronius SMART Meter
    By widziec Produkcję / autokonsumpcje / ile poszlo do sieci
    ?
    A mój instalator PV taką opcję mi oferuje... hmmm :>
  • #20 18505756
    Darek J
    Poziom 15  
    Mam Bemko BM30-L i wszystko widzę. Licznik ma wyjście S0 podłączasz tym wyjściem do Froniusa (zachowując biegunowość). Potem w konfiguracji zmieniasz na 1000 impulsów i wszystko działa... już 3 takie założyłem.

Znalazłem jeszcze fotkę gdzie widać Wyjście S0 którego kolega w dokumentacji znaleźć nie może.

i jeszcze karta katalogowa gdzie jest napisane o S0:

https://bemko.pl/files/821/karta-etim-a30-bm030-l.pdf
  • #21 18505786
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Czyli zamiennika Fronius Smart Metera jest.
    Mimo kłótni powyższych kolegów...
  • #22 18505819
    ksysju
    Poziom 15  
    A nie, Zamiennik ma mieć wyjście MODBUS, a nie impulsy ;-)
  • #23 18505827
    AlienWarez
    Poziom 14  
    ksysju napisał:

Temat założyłem po to by znaleźć zamiennik fronius smart metera - by mieć wgląd w :Autokonsumcje / Produkcje przez panele / ile do sieci.....

jest? Jest - wiec nie interesuja mnie jakieś dziwne wejścia - ważne że w SolarWeb bede mial interesujące mnie dane.
  • #24 18505856
    theo33
    Poziom 27  
    AlienWarez napisał:
    ksysju napisał:

Temat założyłem po to by znaleźć zamiennik fronius smart metera - by mieć wgląd w :Autokonsumcje / Produkcje przez panele / ile do sieci.....

jest? Jest - wiec nie interesuja mnie jakieś dziwne wejścia - ważne że w SolarWeb bede mial interesujące mnie dane.

Jeżeli ma być podgląd i pobranej i wysłanej to musi być dwukierunkowy i z wyjściem modbus, bemko to licznik jednokierunkowy z wyjściem so
    I w SolarWeb z podłączonym bemko nie zobaczysz tego na co wcześniej liczyłeś, bemko w zależności na jakim obwodzie będzie zainstalowany to może policzyć i przekazać do SolarWeb tylko jedno : albo pobór albo wysłanie albo produkcję
  • #25 18505860
    AlienWarez
    Poziom 14  
    theo33 napisał:
    AlienWarez napisał:
    ksysju napisał:

Jeżeli ma być podgląd i pobranej i wysłanej to musi być dwukierunkowy i z wyjściem modbus, bemko to licznik jednokierunkowy z wyjściem so

Ok to czemu Darkowi chodzi to?
  • #26 18505871
    theo33
    Poziom 27  
    Nie wiemy co Darek chce i może widzieć w SolarWeb przy pomocy bemko
  • #27 18505875
    AlienWarez
    Poziom 14  
    W ogóle nie rozumiem twojej wypowiedzi....
    Mowisz caly czas o tym modbus - nie mam pojecia po co,
    Uzywa tego licznika - ma wglad w Solarwebie w Produkcje / autokonsumpcje / ile do sieci.
    Tyle mnie rownież potrzebna - po to zrobiłem ten temat - i to mi wystarcza.
  • #28 18506186
    jurek.parus
    Poziom 18  
    AlienWarez napisał:
    W ogóle nie rozumiem twojej wypowiedzi....
    Mowisz caly czas o tym modbus - nie mam pojecia po co,
    Uzywa tego licznika - ma wglad w Solarwebie w Produkcje / autokonsumpcje / ile do sieci.

To że nie rozumiesz, nie oznacza że to bez sensu.
    A na razie zobaczyliśmy tylko rozpływ energii na bieżąco.
    Czy możemy prosić kolegę "Darek J" o jakieś zdjęcia za wykresów i danych historycznych (dane dzienne, miesięczne, itd)?
    Może to rzeczywiście działa - tylko miejsce zainstalowania tego licznika musi być nieco inne (Fronius jako dwukierunkowy MOŻE być zainstalowany za głównym licznikiem a licznik S0 jako jednokierunkowy MUSI być zainstalowany na odbiorze domu.
  • Pomocny post
    #29 18506543
    Darek J
    Poziom 15  
    Widzę to co trzeba i dokładnie to samo co za pomocą Fronius Smart Meter.

Kwestia tego gdzie jest podłączony licznik - ma być na samym początku instalacji żeby mierzył całe zużycie a Fronius ma być podłączony przed licznikiem żeby to co wyprodukuje szło również przez licznik. Falownik wie ile energii wyprodukował i wie jakie jest zużycie. Jaśniej już nie umiem wytłumaczyć a kolega theo33 chyba nie chce tego zrozumieć albo nie potrafi. Zresztą żyjemy w wolnym kraju - jak ktoś chce płacić ponad 1000zł za to co można mieć za 150zł to jego wola.

Minusem licznika z S0 jest to że można mieć tylko jeden w instalacji i musi być odpowiednio podłączony.
  • #30 18506573
    AlienWarez
    Poziom 14  
    Darku możesz odpisać na Prywatną Wiadomość?
    Bardzo mi zależy na kontakcie z Tobą.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania tańszej alternatywy dla oryginalnego Fronius Smart Meter do monitorowania instalacji fotowoltaicznej w portalu SolarWeb, umożliwiającej pomiar produkcji energii, autokonsumpcji oraz ilości energii oddanej do sieci. Oryginalny Smart Meter komunikuje się z falownikiem Fronius za pomocą protokołu Modbus RTU i jest dwukierunkowy, co pozwala na precyzyjne pomiary i integrację z SolarWeb, jednak jego cena jest wysoka (około 1300 zł). W dyskusji pojawiły się propozycje tańszych liczników impulsowych z wyjściem S0, takich jak BEMKO BM030-L, EASTRON SDM72D, ORNO OR-WE-505 czy SIMLIC LS3-F, które mogą być podłączone do falownika, ale są jednokierunkowe i nie zapewniają pełnej funkcjonalności Smart Metera, zwłaszcza w zakresie dwukierunkowego pomiaru i dokładnego bilansowania energii. Użytkownicy wskazują, że takie liczniki mogą służyć jako podliczniki do pomiaru zużycia energii w domu, ale nie zastąpią oryginalnego Smart Metera w pełni. Wspomniano również o portalu PVmonitor.pl jako alternatywie do SolarWeb, który potrafi agregować dane z liczników jednokierunkowych i wyliczać autokonsumpcję matematycznie. Dyskutowano o problemach z bilansowaniem energii w Polsce, gdzie dostawcy stosują algebraiczne bilansowanie, co może powodować rozbieżności w pomiarach i rozliczeniach. Wskazano, że Fronius Smart Meter mierzy sumaryczną moc na trzech fazach i wykonuje bilansowanie wektorowe, a licznik BEMKO z wyjściem S0 może być użyty do monitoringu, jeśli jest odpowiednio podłączony na początku instalacji, jednak nie zapewnia pełnej funkcjonalności Modbus. Wątpliwości budziła kompatybilność liczników innych firm z protokołem Modbus i integracją z SolarWeb. Podsumowując, tańsze liczniki impulsowe mogą częściowo zastąpić Smart Meter, ale pełna funkcjonalność i dokładność pomiarów w SolarWeb wymaga oryginalnego Fronius Smart Meter lub kompatybilnego licznika dwukierunkowego z wyjściem Modbus RTU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA