Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki falownik Huawei czy Fronius

Glesko6 01 Mar 2020 12:07 47496 88
Nazwa.pl
    Glesko6
    Level 7  
    Witam jaki falownik Huawei 10 lat gwarancji czy Fronius 5 lat
  • Nazwa.pl
    noja102
    Level 24  
    Huawei ma 10 lat gwarancji, brak części ruchomych w środku , wyjście na baterie (hybryda), bardzo cichy , ładnie wygląda i serwis nic nigdy nie naprawia tylko wymienia na nowy: https://solar.huawei.com/eu
    speedy9
    Helpful for users
    Właśnie stoję przed podobnym wyborem: Fronius Symo 3.0-3M WLAN czy HUAWEI SUN 2000-3KTL-M0. I powiem szczerze, że mnie powyższy post przekonuje do Huaweia. Zwłaszcza to wyjście na akumulator. Nigdy nie wiadomo co się w przyszłośći może przydać... Do tego jest 300zł tańszy od Froniusa.
    noja102
    Level 24  
    Poszukaj dobrze znajdziesz taniej i dorzucisz troszkę do licznika DTSU-666 i tylko na bateryjkę zbierać bo będą coraz tańsze i będzie się można cieszyć autonomią bynajmniej latem :-P
    lizak1983
    Level 15  
    Szkoda tylko że nie działa off grid z akumulatorami. I potwierdzam że dodatkowy dtsu-666 spisuje się doskonale (tylko trzeba łączyć kablem z falownikiem, więc u mnie wyszło ze 40m kabla bo falownik w garażu). Komunikację z falownikiem mam po modbus-tcp, bo nie posiada on wbudowanego serwera www. Natomiast dostępna jest strona ze statystykami w internecie.
    speedy9
    Helpful for users
    lizak1983 wrote:
    Szkoda tylko że nie działa off grid z akumulatorami.

Ma zabezpieczenie przed pracą wyspową. Ale to jakiś duży problem? Podłączasz UPS i już falownik "odpali" offgrid ;)
    noja102 wrote:
    Poszukaj dobrze znajdziesz taniej i dorzucisz troszkę do licznika DTSU-666

Mam wycenę instalacji 3,6 kWp na obu. I różnica jest 300zł między jednym i drugim inwerterem. A do czego mi by był ten licznik?

Akumulatory kosztują, to raz, a poza tym nie mam ich gdzie postawić. Ale jak kiedyś będzie wyższa potrzeba to możliwość będzie.
  • Nazwa.pl
    lizak1983
    Level 15  
    speedy9 wrote:
    A do czego mi by był ten licznik?

W sumie to tylko taki bajer który pokazuje ile i na której fazie jest zużywanie prądu. U mnie Tauron bilansuje niekorzystnie, więc widząc zużycie przepiąłem kilka rzeczy, aby zwiększyć auto konsumpcje. Jeśli chodzi o inną funkcjonalność to chyba szkoda pieniędzy bo tani on nie jest.
    witekem
    Level 20  
    Polecam zdecydowanie Froniusa albo SMA.

Huawei za duża inwigilacja i szpiegowanie!
    noja102
    Level 24  
    witekem wrote:

Huawai za duża inwigilacja i szpiegowanie!
    Co to znaczy inwigilacja i szpiegowanie ? Czego ? produkcji ? Adresu e-mail ? Konta bankowego ? Lokalizacji ?
    Podobnie jak w Elnixie podpiętym do internetu bo inaczej nie wystartuje z produkcja energii (jakakolwiek by ona nie była ) i wstawać codziennie przed wschodem słońca aby zrestartować inwerter bo zegar nie potrafi utrzymać czasu. A no faktycznie aby mieć podgląd w SMA albo Froniusie nie trzeba podawać adresu Email i internet cały mają w sobie nie trzeba nigdzie podpinać :-P
    witekem
    Level 20  
    Wow, to nie słuchałeś Donalda Trumpa w sprawie Huawei.
    Polecam pogooglac -> Donald Trump przedłuża restrykcje dla Huawei.
    czy np.
    https://www.spidersweb.pl/2019/08/czy-huawei-szpieguje.html

Przypomnę sprawę o dyrektorze Huawei w Polsce, jak się skończyło - warto pogooglać.

Coś w tym jednak jest . Dlatego wole Froniusa.
    noja102
    Level 24  
    Ale że co służbom USA wolno innych szpiegować ale innym szpiegować USA nie wolno. Ciekawe czy serwery aplikacji innych producentów inwerterów są tak zabezpieczone aby nie można było się tam włamać i pozyskać dane ( takie same jak rzekomo zbiera Huawei ze swoich inwerterów ). Co niby mieli by szpiegować ,produkcję , zużycie i jej charakterystykę , przecież te same dane są na pvmonitor i z mapki możesz je wyszukać. I skoro USA takie święte to jak się ma sprawa tajnej bazy CIA w Polsce. I powiem Ci w sekrecie że Huawei pięknie produkuje piękny prąd nawet jak go nie podłączysz do neta , bez wstawania co rano na restart inwertera ( co z resztą SMA i Fronius też potrafią )
    emigrant
    Level 29  
    Dajcie spokój z tym szpiegowaniem. Ja bym się skupił na konstrukcji falownika Huawei, jego jakości elektroniki, jego pasywnego chłodzenia i bezawaryjności.
    Trzeba pamiętać, że Fronius jest falownikiem także outdoorowym. Może być narażony na nagrzewanie od słońca. Taki falownik musi mieć aktywne chłodzenie w postaci wentylatorów. Coś za coś.
    andrzej20001
    Level 43  
    Huawei chodzi u mnie jak złoto. Startuje o 4,50 kończy o 20.50. Zero zawieszeń ,nie grzeje sie w ogóle.
    Minus to średnio działajaca aplikacja do podgladu , brak PL .

Edit: jest już PL ale muli nadal.
    tokr21
    Level 2  
    Zasada jest prosta, jak piszą o jakimś produkcie dużo na forach to go nie kupuję.
    Jak piszą mało to biorę w ciemno! "nie psuje się to nie piszą". Warto zobaczyć filmiki rozebranych falowników.
    Po elementach i jak jest zaprojektowana PCB widać, kto nad tym pracował. Mój typ to Huawei.
    noja102
    Level 24  
    Tak tylko falownika Huawei nie obejrzysz od środka , jak go rozkręcisz to po gwarancji , Ale przyglądając się innym produktom Huawei mogę być 100% pewny że jest to porządnie wykonane i długo i bezawaryjnie posłuży
    lizak1983
    Level 15  
    andrzej20001 wrote:
    Huawei chodzi u mnie jak złoto. Startuje o 4,50 kończy o 20.50. Zero zawieszeń ,nie grzeje sie w ogóle.

Edit: jest już PL ale muli nadal.

U mnie też działa jak złoto. Jako że używam w domu Home Assistent to mam do niego podpięty falownik. Statystyki co 30s, wszystko działa bez zamulania. Wyniki lądują w bazie danych więc wgląd jest na każdy dzień.
    Jaki falownik Huawei czy Fronius1.jpg Download (352.95 kB)
    noja102
    Level 24  
    A co fajnego to popatrzcie na temperaturę , falownik na zewnątrz czy w środku?
    lizak1983
    Level 15  
    Falownik w garażu, brama jest otwarta cały dzień. Na razie nie było jakichś wielkich upałów więc nie wiem jak będzie w lecie (może jakiś wentylator dorzucę jak się będzie grzał bo chłodzenie pasywne). Rozkład temperatur z ostatnich 4 dni taki jak na obrazku. Dla porównania dodałem temperaturę w garaż i na zewnątrz.
    Jaki falownik Huawei czy Fronius
    andrzej20001
    Level 43  
    Chyba faktycznie Huawei śledzi mnie. Po wczorajszym monicie jest język polski i apka nie muli. Czar internetowy. 👍😁
    noogi
    Level 14  
    Język polski na WEB i apce na smartfona jest już pewnie ze dwa tygodnie :)
    noja102
    Level 24  
    Przecież pisałem kiedyś gdzieś na tym forum że będzie po polsku i przestanie się ciąć , bo serwer był w UK
    white2404
    Level 9  
    witekem wrote:

Huawai za duża inwigilacja i szpiegowanie!

Dlaczego tak twierdzisz? Masz jakieś konkretne informacje na ten temat? Właśnie biorę pod uwagę jego montaż...
    Anonymous
    Level 1  
    Rhaavir
    Level 13  
    Huawei - to jedyny chyba "Chińczyk" którego bym zamontował u siebie - ALE - Fronius jest od niego lepszy.
    Niby Fronius ma "tylko" 5 lat gwarancji, ale jest bardzo niezawodny - od 9 lat montuję fotowoltaikę i Froniusy są jednymi z najbardziej niezawodnych falowników. Mając tylko 300 zł różnicy wybrał bym bez wahania Froniusa. Huawei troszkę częściej się psuje - nie dużo częściej ale widzimy to w naszych wew. statystykach. Częściej też występują dziwne problemy z softem czy monitoringiem.

Akumulatory - temat rzeka, cena jest taka, że taniej wyjdzie kupić generator i cysternę z paliwem do niego :) - i ZAPOMNIJCIE o tym, że hybryda zastąpi Wam zasilanie awaryjne - nie jest do tego.
    Odpalanie falowników z UPS'a czy generatora - DEBILIZM !!!!!!! UPS czy generator MUSI być dostosowany do współpracy z innymi źródłami mocy - a takie rozwiązanie kosztują bardzo dużo. Jak zastosujemy coś zwykłego to albo stracimy falownik albo UPS/Generator - przetestowane w realu przez paru klientów niedowiarków.

Fronius współpracuje doskonale z dowolnymi licznikami S0 - które kosztują grosze - i spokojnie wystarczą jako "bajer". :)
    przemek_a1
    Level 17  
    speedy9 wrote:
    Ma zabezpieczenie przed pracą wyspową. Ale to jakiś duży problem? Podłączasz UPS i już falownik "odpali" offgrid

Czy aby na pewno można podłączyć jednofazowego UPS do trójfazowego falownika i ten drugi się zsynchronizuje z tym pierwszym..?

Dodano po 6 [minuty]:

noja102 wrote:
    Huawei pięknie produkuje piękny prąd nawet jak go nie podłączysz do neta , bez wstawania co rano na restart inwertera ( co z resztą SMA i Fronius też potrafią )

Też mam Huawei i potwierdzam to co napisał przedmówca. Czasem jedynie są przerwy w produkcji ale nie byłem w stanie sprawdzić czy były zaniki prądu w sieci czy może napięcie za bardzo skoczyło bo wszyscy oddawali a mało kto konsumował...

Dodano po 3 [minuty]:

andrzej20001 wrote:

Dziwne bo ja mam aplikację po polsku... (FusionSolar się nazywa)
    Rhaavir
    Level 13  
    NIE radzę podłączać UPS-ów czy generatorów do falownika !!!!!
    Inne źródło zasilania MUSI być dostosowane do takiej współpracy - owszem są generatory czy UPS'y - które potrafią współdziałać z falownikami i innymi źródłami zasilania - ale - kosztują dużo - to sa rozwiązania "przemysłowe" a nie domowe.

Fronius też działa bez internetu !! :) jak każdy falownik - przewagą Froniusa jest wyświetlacz, którego nie ma Huawei.

Co do jakości produkowanej energii posiadam PQA (analizator jakości energii) i Huawei produkuje energię mieszczącą się w normach - ale - ma ciut wyższy poziom zniekształceń niż Fronius czy SMA - niewiele wyższy ale.
    theo33
    Level 27  
    Po co akumulatory w huawei sun2000-5ktl-m0, dziła jak hybryda?