logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Retro komputer i współpraca z Windows XP.

CzlowiekBezNazwy 09 Mar 2020 00:43 2907 27
REKLAMA
  • #1 18519646
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam, tak jak w temacie dostałem od znajomych, powiedzmy „retro” komputer i był od bez dysku wiec akurat wykorzystałem 20GB Samsunga żeby zainstalować Win XP.
    Moje podzespoły to:
    Procesor Celeron 500MHz na przejściówce (Slot 1—>PGA370)
    Płyta główna ABIT BE6-II
    Pamięć RAM łącznie 512MB (1x256MB ; 2x128MB)
    Karta graficzna Nvidia Tornado 64MB na AGP
    Napęd dyskietek 3,5”
    A od siebie dołożyłem napęd optyczny i dysk na złącze ide
    Miałem coprawda problem bo nie chciało mi wykryć dysku lub/i napędu optycznego, lecz poprostu podłączyłem to na 2 taśmy (a nie na 1) i napęd optyczny jest na primary master a dysk też na primary master tyle ze płyta ma 2 czarne wejścia i 2 białe wiec dysk mi pasował tylko do białego bo tam jest 39pin a w tym czarnym taśma musi mieć 40pin a akurat nie miałem drugiej taśmy 40pin tylko taką z 39pinami. Zdjęcia mogę podesłać później jeśli będą komuś potrzebne. Mianowicie problem jest taki, że gdy uruchamiam instalator Win98 to wszystko pięknie elegancko wykrywa dysk i formatuje i instaluje windowsa, ale już przy WinXP mam komunikat że nie wykryto dysków twardych zainstalowanych w tym komputerze. Szukałem coś w biosie coś zmieniałem ale nic dalej nie wiem. Bios to najprawdopodobniej AWARD BIOS i jeśli ktoś wie co może być tego przyczyną albo jest w stanie jakkolwiek pomóc to proszę o pomoc bo dzisiejszy cały dzień poszedł narazie na marne i nic nie udało mi się znaleźć na internecie ani w biosie. Jeśli umieściłem w złym dziale to przepraszam i z góry dziękuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18519660
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    98 to najlepszy system na taki PC.

Przywróć BIOS do domyślnych. Jak chcesz zainstalować XP na dysku podłączonym do kontrolera RAID - do takiego slotu się podłączyłeś to musisz do WXP zapodać sterownik kontrolera i tyle. Ja bym się wpiął dyskiem systemowym raczej w porty od mostu południowego - czarne. XP nie będzie miał problemu ze znalezieniem dysku nawet bez dodatkowych sterowników. Możesz w taśmie IDE spinaczem podgrzanym zapalniczką wypalić dodatkowy otwór, tylko się nie poparz ;)
  • Pomocny post
    #3 18520319
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 613
    To świetna stara płytka i XP spokojnie na tym pójdzie. Tak, dysk najlepiej wpiąć w IDE3 ale aby uzyskać prędkość Ultra ATA66 trzeba to zrobić taśmą 80-żyłową - taka co ma jedną wtyczkę niebieską (na a.....o po 2zł). CD-ROM podłącz do IDE1 lub IDE2 zwykłą taśmą 40-żyłową.
  • Pomocny post
    #4 18520368
    sylweksylwina
    Nie mówię że nie pójdzie, jednak najbardziej optymalny (może bardziej poprawny czasowo) system na taki PC to Windows 98, jak ktoś lubi zabawę to może i nt 4.0 lub windows 2000. XP Bez SP3 też będzie bardzo szybko działał - jednak XP ze wszystkim aktualizacjami to będzie mocno niedomagał. No i na Windows 98 ruszy więcej starego softu niż na XP, natomiast np. gry specjalnie pod XP już mogą wymagać szybszego CPU.

Jak dla mnie to wygląda tak, a siedzę w retro dość mocno - obecnie mam tego aż za dużo ;)
    486 - Windows 3.11
    586 - Pentium/ Pentium MMX - Windows 95, NT 4.0
    686 - Pentium pro, pentium II, Pentium III - Windows 98, Windows 2000
    Pentium 4 - Windows XP, oraz ewentualnie chyba jedne z najnowszych platform pod Windows 98.
    Core 2- Windows XP, Windows 7
  • #5 18520541
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Potwierdzam, praca w XP na tym zestawie będzie katorgą, nawet jak wykastrowany.
    CzlowiekBezNazwy napisał:
    dysk na złącze ide

Jaki dokładnie?
  • #6 18520883
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Widzę że wielkie zainteresowanie jest więc nie ukrywam, bardzo się cieszę :)
    Co do dysku to napewno samsung 20GB no narazie nie jestem w stanie powiedzieć bo jest zamontowany i korzystam aktualnie. Widząc opinie ze XP z SP3 nie będzie działał dość szybko to co mogę zamiast tego XP ? Nie ukrywam zależało mi na tym żeby wykorzystać port rs232 w tym komputerze i żeby móc pobrać jakieś programy z tamtych czasów do modyfikacji niektórych urządzeń. Mam chociażby stary tuner tv-sat analogowy i chciałem wgrać mu nowy firmware pozwalający na odbiór kanałów FTA. Ogółem chodziło mi o możliwość robienia tego typu rzeczy i wiem że Windows XP był w stanie też otwierać Mozilla firefox esr która pozwala korzystać w miarę z internetu. Co polecają koledzy jako system do tego komputera, bo pewnie Windows ME to mógłbym wgrać ale zależało mi na internecie jeśli tylko by się coś dało nawet nie z rodziny Microsoft to byłbym wdzięczny. A jak już się nie uda coś z internetem to chociaż żeby mi działała możliwość wykrywania pendrive’a i korzystania z niego. Z góry dziękuje wszystkim i czekam na jakieś pomysły
  • Pomocny post
    #7 18521036
    safbot1st
    Poziom 43  
    Mozilla firefox esr która pozwala korzystać w miarę z internetu.

Na pewno nie na tym sprzęcie, co próbujesz złożyć. Obecnie w miarę "kompatybilny z internetem" ESR jest stanowczo za ciężki.
    Mam Celeron 410 1.46GHz, 878MB RAM, dysk nawet szybki Fujitsu MHY2250B coś koło 60-80MB/sec (nie pamiętam).
    O takiej prędkości HDD u Ciebie nie może być mowy. Będziesz miał 40MB/sec max.
    No i ta Mozilla ESR niestety łapie takie zamuły na 1-2 minuty zaraz po starcie, że używam tylko jak muszę pod XP wejść na strony używające bezpiecznego połączenia, a tak to tylko Chrome w niskiej wersji np. do pisania na elektroda.pl.
  • REKLAMA
  • #8 18521167
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Rozumiem no z tym internetem sobie odpuszczę ale zastanawiam się teraz który Windows wybrać i teraz pytanie do kolegów wybrać 98SE, 2000 czy Millenium Edition ? Głównie zależało mi nad naprawa niektórych sprzętów poprzez rs232 które ma ta płyta. Chciałem tez mieć możliwość podpięcia pendrive żeby móc przegrać jakieś pliki/programy do danego sprzętu, a co najważniejsze to potrzebuje tez żeby system obsługiwał tez jakiś program tekstowy jak podłączę stara drukarkę pod LPT i żeby system był najbardziej kompatybilny z wszystkimi programami, chodzi o to żeby większość programów na nim działała wiec potrzebuje tez systemu który tak jakby jest najbardziej kompatybilny z programami typu exe.
  • #9 18521193
    sylweksylwina
    Mozilla ESR, czy nawet Advanced Chrome na starszych komputerach i tak nie dadzą rady. Na takim komputerze raczej można zapomnieć o surfowaniu w internecie. Windows ME nikt nie polecał, czytaj ze zrozumieniem!

Szczerze, sprzedaj ten zestaw. Albo przynajmniej płytę z prockiem, RAM. Sama płyta pewnie koło 100-120zł warta, bo to znany i dobry model na legendarnym 440bx. Jest wielu miłośników starych komputerów... Za to sobie kup optiplexa z core 2 Duo, i portem rs232 jeżeli jest ci potrzebny, zainstaluj xp. Takie moje zdanie. Zrobisz jak będziesz uważał. Prawie wszystko płyty na core 2 Duo i core 2 quad maja port szeregowy, znaczna większość ma też LPT. Nawet byle laptop z takiego okresu że stacją dokująca by miał te porty i obsługę XP. Trochę szkoda tej płyty na eksperymenty.
  • REKLAMA
  • #10 18521195
    rupert201
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    sylweksylwina napisał:
    Core 2- Windows XP, Windows 7
    Windows XP to 2001 rok. Wymagany procesor jednordzeniowy(core 2 duo to 2006 rok i są aż nadto) i 512 MB pamięci operacyjnej do komfortowej pracy. Pod stwierdzeniem komfortowa praca mam na myśli sam goły system i programy w wersjach z tamtych czasów. Chociaż ten celeron jest stosnkowo wolny. W tamtym czasie miałem juz Athlona XP 1700+(1467 Mhz). Spróbowałbym zainstalować XP, jak nie to Windows 2000, Windows 98, NT i na końcu Millenium(ale dosyć nieudany).
  • #11 18521214
    sylweksylwina
    Nie żartuj. XP z SP3 po wszystkich aktualizacjach, z w miarę nową przeglądarką, czytnikiem PDF potrzebuje tego dwurdzeniowego CPU. Jednordzeniowe procesory już dostają zadyszki. Nie mówiąc już o przeglądaniu internetu. Core 2 Duo to najbardziej optymalny procesor by można było jeszcze komfortowo korzystać z komputera. Oczywiście XP bez aktualizacji, bez przeglądania internetu, i innych złożonych zastosowań zadowoli się jakimś Pentiumem 2, 3, 4, czy athlonem.
  • Pomocny post
    #12 18521232
    rupert201
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    System WIndows XP wyzedł w 2001 roku, procesory 2 rdzeniowe pojawiły się w 2006 roku. System nie może wymagać czegoś czego nie ma na rynku. W tamtych czasach programy miały mniejsze wymagania sprzętowe. Rozumiem że retro komputer to też retro programy, nowsze wersje oprogramowania ,w większości i tak nie obsługują XP. Kupiłem w 2002 roku Athlona XP z 512 MB pamięci operacyjnej i wszystko ładnie działało. Zależy kto do czego używał komputera. Po pojawieniu się po kilku latach dodatku SP3 faktycznie trochę zwolnił, pytanie czy trzeba wszystkie aktualizacje instalować w takim retro komputerze.
  • Pomocny post
    #13 18521302
    Gelip
    Poziom 36  
    W pierwszym poście niesprecyzowałem dokładnie jaki WinXP. Ja bym tam zainstalował wersję WinXP SP1. USB tam jest tylko 1.1 więc ewentualnie jakaś stara drukarka czy klawiatura bo kopiowanie z pendrive'a większych plików będzie trwać wieki.
    512MB RAM'u jak na tamte czasy to dużo. Poinstalować oprogramowanie i gry z tamtych czasów i będzie git. Z Internetem to daj sobie spokój - ewentualnie sieć lokalna do kopiowania plików ale musiałbyś dokupić kartę sieciową PCI Fast Ethernet np. na RTL8139 - na a.....o kosztuje grosze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 18521554
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    wgrać ale zależało mi na internecie

Windows XP i internet to jest nie za dobre połączenie. Jeżeli chcesz korzystać z internetu, dużo lepszym pomysłem bedzie wgrać jakiegoś lekkiego Linuxa np. Mint, ale o YT w HD to Ty zapomnij na takim rzęchu. Co najwyej komfortowo dasz radę stronki przejrzeć czy fora i to wszystko. Jeżeli chcesz grać na tym sprzecie jeszcze, możesz dorzucić dwa dyski twarde - jeden na Windowsa, drugi na Linuxa i się przełączać między nimi. Jak zrobisz taki knif, że wgrasz najpierw Windowsa a potem Linuxa, Linux wykryje Windowsa i wtedy przy uruchamianiu będzie Cię pytać jaki system chcesz uruchomić, a jak się to nie stanie to w prosty sposób można zmodyfikować bootloader i Windowsa dopisać - w necie masz poradniki jak to zrobic. Linux Widzi partycje Windowsa, tak więc ew. jakbyś chciał np. jakąś gierkę ściągnąć i przerzuć na Windowsa to nie będzie z tym problemu. W drugą stronę niestety kompatybilności nie ma, chociaż nie wiem czy poprzez zewnętrzny soft nie da się tematu ogarnąć - trzeba by poszukać.
  • Pomocny post
    #15 18521564
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ale się retro temacior zrobił! :D Fajnie jakbyś @CzlowiekBezNazwy określił się, czy:
    1. składasz z sentymentu pod stare gry i programy (bo niektóre naprawdę nie będą działać na nowym sprzęcie-> wcale, albo będą działać niewłaściwie) i dlatego z pełną premedytacją decydujesz się na OS od MS -> dla retro-softu.
    2. składasz retro, bo akurat trafiłeś taki PC (tylko za chwilę zaczną Ci doradzać, żeby zrobić z tego Quada itd.) i próbujesz wyciągnąć maks. wydajność.

Będzie łatwiej skierować temat we właściwą stronę.

Tymczasem poczytajmy pół-oficjalne minimalne wymagania XP:
    Pentium 233-megahertz (MHz) processor or faster (300 MHz is recommended)
    At least 64 megabytes (MB) of RAM (128 MB is recommended)
    At least 1.5 gigabytes (GB) of available space on the hard disk.

Miałem nie pisać o linuxach, bo założyłem wariant nr1, i tego bym się trzymał gdyby nie kolega @Piotr160292 . ;)
    Piotr160292 napisał:
    dużo lepszym pomysłem bedzie wgrać jakiegoś lekkiego Linuxa np. Mint

To nie jest lekki linux. Doprawdy. A zwłaszcza ostatnia wersja. Błagam :D chodzi gorzej od Windows 8! :D
    Piotr160292 napisał:
    Windows XP i internet to jest nie za dobre połączenie.

Nie wiem, w takim razie mam za ciężkiego linuxa (Puppy Tahr :D ), bo właściwie w XP(kastrowany ręcznie) surfuje mi się podobnie (właśnie z niego piszę, co więcej strony potrzebne mi do pomagania na forum, np. supportu płyt, Manuale w PDF zupełnie elegancko działają).

Także autorze, radzę się zastanowić, bo np. kolega @sylweksylwina już podpowiada sprzęt sprzedać retro-fanom. ;)
    Prawdę mówiąc ostatnio znalazłem przy śmietniku "retro" = płytę z RAM, GPU i coś jeszcze luzem bez obudowy. Stan doskonały - jak prosto z fabryki.
    Przyniosłem to do domu, tak spojrzałem na to i ...prawdę powiedziawszy jak pomyślałem ile tego podobnego "retro" się już pozbyłem, to odniosłem nazad pod śmietnik. :D
  • #16 18521565
    wesmar
    Poziom 22  
    Ocena: 199
    Piękna maszyna, aż się prosi o instalację NT 4.0 Service Pack 6a + Security Rollup Package (SRP) + USB (R62200.EXE od della) i FAT32 (sysinternals) + DMACHECK.EXE (IDE BusMaster) lub UniATA
    Mam jakby co wszystko zintegrowane, łącznie z instalką z poziomu pendrive.
    Ależ by to zasuwało. Sam miód debuggowania :)
  • #17 18521568
    Piotr160292
    Poziom 38  
    safbot1st napisał:
    To nie jest lekki linux. Doprawdy. A zwłaszcza ostatnia wersja. Błagam :D chodzi gorzej od Windows 8! :D

Zależy jaki bo są dwa - mate i cinnamon. Bodaj ten pierwszy jest ociążały, a drugi lekki, ew. jak nie to spróbowałbym LXDE doinstalować do Ubuntu, albo Debiana - poradniki są w necie.
  • Pomocny post
    #18 18521857
    Dra98
    Ocena: 1076
    Wymagania sprzętowe dla sprawnego działania samego systemu są zwodnicze. Zasadniczo sam system to jedna sprawa a chociaż podstawowa funkcjonalność sprzętu to już inna rzecz.
    ale zależało mi na internecie

Ten sprzęt nie nada się do Internetu, przeglądarka i HTML5 go dobije, będzie miał problem z odtworzeniem zwykłego filmu 720p (nie zadziała) a co dopiero z innymi działaniami.
    sylweksylwina napisał:
    Szczerze, sprzedaj ten zestaw. Albo przynajmniej płytę z prockiem, RAM.

IMO również sugeruję sprzedaż i zakup czegoś funkcjonalnego jeśli ma być to sprzęt użytkowy. Zwykły laptop Dell D620 wraz ze stacja dokującą ma porty i przy 2-3 GB RAM i CPU typu T7200 jeszcze można na nim popracować.
    Jeśli ma być to sprzęt do zabawy i specyficznych zastosowań to należy dobrać system do tego celu wystarczy Windows XP SP2 + 10-12 poprawek. Jeśli spełni oczekiwania... Windows 98SE sugeruję tylko w przypadku chęci grania w stare gry. Windows NT4 odradzam - najlepsze będzie jak ktoś zobaczy komunikat, że można bezpiecznie wyłączyć komputer przyciskiem, brak możliwości zapisywania na FAT32, brak P&P, kłopot z USB, grami. Sama instalacja już może niektórych wyeliminować z gry. Jeśli jakiś starszy system z rodziny NT to Windows 2000 SP4 można rozważyć.
  • #19 18523111
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Widze że temat się zrobił konkretny i nie ukrywam myślałem o opcji sprzedania komputera retro fanom ale jak już zobaczyłem dalsze posty o opcjach Linux i Windows i wiele innych to chętnie chciałbym jednak z sentymentu ten komputer mieć bo rzeczywiście dostałem go od znajomych za darmo wiec czemu i nie wykorzystać go do programu openoffice i druk przez lpt oraz tam ten rs232 do sporadycznej komunikacji ze starym sprzętem typu tak jak mówiłem tuner analogowy chociażby. Jakby ktoś był chętny to mogę podesłać tu zdjęcia tego cudeńka bo rzeczywiście moim zdaniem designem robi furorę. Myślałem żeby dać mu tego Windows xp tylko z sp1 bo raczej więcej to nie pójdzie. Jeśli chodzi o retro gry to nie mam żadnej voodoo czy coś tego typu wiec raczej gry odpadają (chyba ze się mylę to poproszę pare tytułów to chętnie na nie zerknę). I tutaj tez pytanie bo jak będę instalować tego win xp to podłączyć IDE pod mostek południowy a potem to lepiej chyba będzie to taśma 80 i pod kontroler RAID dobrze mówię ? I czy pod ten kontroler warto tez podpiąć napęd optyczny ? A co do linuxa to powiem ze tez może zainstaluje ale najpierw chciałem coś od ms i zobaczyć trochę to a potem chyba tez jakiegoś linuxa jako 2 system albo na 2 dysku to bym dał, tylko pytanie jaki Linux pójdzie na tym ? Dodatkowo no zależało mi na obsłudze pendrive wiec chyba ten win xp sp1 miał to wbudowane z tego co się domyślam, ale jeśli chodzi o transfer plików przez sieć to jak ktoś poda jakis link jak to na win xp zrobić to chętnie chętnie to i wtedy pendrive zastąpiłbym tym. Bardzo dziękuje wszystkim za tak liczny odzew i czekam na dalsze porady ;)

Edit: jeszcze natchnęło mnie żeby spróbowac tego win xp sp2 tylko pytanie czy raczej ruszy mi ten windows ? Pytam bo w sumie to jak bede miał sp2 to w rejestrze potem zmienię na sp3 żeby niektóre programy nie wmawiały mi że mam zainstalować sp3 co o tym koledzy sądzą ?
  • #20 18523292
    Gelip
    Poziom 36  
    Jeśli chodzi o retro gry to nie mam żadnej voodoo czy coś tego typu wiec raczej gry odpadają (chyba ze się mylę to poproszę pare tytułów to chętnie na nie zerknę).

Need For Speed 3 chociaż by.
    I czy pod ten kontroler warto tez podpiąć napęd optyczny ?

Instrukcja obsługi strona 8:
    Cytat:
    " HPT 366 IDE controller is designed to support high-speed mass storage. Thus we
    don’t suggest you connect non-disk devices that use ATA/ATAPI interfaces, such as
    CD-ROM to HPT 366 IDE connector (IDE3&IDE4).

Dodano po 5 [minuty]:

jeszcze natchnęło mnie żeby spróbowac tego win xp sp2 tylko pytanie czy raczej ruszy mi ten windows ?

Czemu nie spróbujesz wszystkiego po kolei? Win98 SE, Win2000, WinXP SP1 i SP2. Zainstaluj, poużywaj i sam ocenisz co Ci najbardziej odpowiada.
  • #21 18523723
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Linux pójdzie na tym

Linux pójdzie każdy jeden nawet na długopisie - kwestia ew. optymalizacji. Każda jedna dystrybucja ze środowiskiem LXDE, bo ono jest najlżejsze ze wszystkich dostepnych, czyli możesz Lubuntu wgrać, albo np. wrzucić Debiana bez gui, samym trybem tekstowym i wtedy spod konsoli dograć sobie LXDE(w necie masz poradniki) i tyle. Myślę, że jeżeli nigdy nie miałeś Linuksa to najlepiej Debiana, albo coś bazującego na Debianie, ponieważ pod Debiana jest dużo tutoriali w sieci, tak więc jak czegoś nie będziesz wiedział to sobie znajdziesz w sieci i tak samo będzie na Ubuntu, Mincie i wszystkich innych bazujących na Debianie... Jeżeli chodzi o gry komputerowe to nie musisz mieć Voodoo żeby odpalić gry. Na przykład NFS 3 pójdzie Ci bez Voodoo tylko grafika będzie gorsza. Na ten przykład Max Payne 1 pójdzie Ci już bez Voodoo, o ile posiadasz kartę graficzną z akceleracją 3D. Dawniej Voodoo się wkładało, ponieważ rozbijało się o to, że w latach 90-tych karty graficzne nie miały akceleracji 3D, więc po to wynalaziono właśnie Voodoo, aby to wsparcie 3D dodać i ta karta odpowiadała wyłącznie za 3D, więc obraz np. z pulpitu dalej był wytwarzany przez kartę 2D i voodoo był wtedy nieaktywny.
  • #22 18524683
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ok to w takim razie dziękuje koledze Gelip za odpowiedz i informacje mi potrzebne. Fakt jest ze w sumie mogę posprawdzać te systemy, wiec posprawdzam i dam znać.
  • #23 18526246
    Roland_A_Gnat
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Paczem i wtroncem:

Celeron 500 i RAM 256MB (!!!) - na tym chodzi PC mojego Taty.
    Co prawda używa on tylko Worda, poczty i Googla (to synonim na "przeglądarka internetowa"), ale nie zauważam jakichś większych lagów. System to modyfikowany XP Essential z okrojonym jądrem. Ten mod chodzi także na lapku Lenovo T42 - a tu mogę ZARĘCZYĆ, że działa poprawnie, bo to mój drugoplanowy komp.
  • #24 18526520
    sylweksylwina
    T42 to już pentium M, nie ta liga :D O ile sam system, zwłaszcza okrojony będzie działać na takim sprzęcie (Celeron 500) całkiem sprawnie, to o nowych stronach internetowych można zapomnieć.
  • #25 18527820
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Roland_A_Gnat napisał:
    Paczem i wtroncem:

Celeron 500 i RAM 256MB (!!!) - na tym chodzi PC mojego Taty.
    Co prawda używa on tylko Worda, poczty i Googla (to synonim na "przeglądarka internetowa"), ale nie zauważam jakichś większych lagów. System to modyfikowany XP Essential z okrojonym jądrem. Ten mod chodzi także na lapku Lenovo T42 - a tu mogę ZARĘCZYĆ, że działa poprawnie, bo to mój drugoplanowy komp.

Taaaa... Włącz sobie facebooka na tym i zobaczysz co będzie...
  • #26 18535211
    Roland_A_Gnat
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Chwila, panowie. Wiedźmin tudzież rendering w 3D też chodzi kulawo na takim sprzęcie.

Rozmawiamy o bardzo starych kompach i do podstawowych zastosowań. A po wtóre - na tym moim T42 wszystko chodzi bez lagów. Facebook też, właśnie sprawdziłem 30 sekund temu. Przeglądarka - bazyliszek (no bo wiadomo, Firefox już nie obsługuje XP).
  • #27 18535306
    sylweksylwina
    Właśnie do gier, tylko że starych 3d się taki komputer składa. Do tego najbardziej optymalne jakieś voodoo 3 na AGP, Riva TNT2, Radeon DDR i już stare gierki będą śmigać :D No i oczywiście Windows 98. Nie wiem jak ci działa na T42 facebook, bo u mnie nawet na sprzedanym T43 w wysokiej konfiguracji internet kulał mocno. A tak oskryptowane strony jak facebook to przyjemnie nie działały.... Ale bazyliszka nie sprawdzałem, prawdę mówiąc pierwszy raz o tej przeglądarce słyszę.

Ja poszedłem w innym kierunku złożyłem coś na Asusie TUSL2-C, już na PIII-S 1.4 + FX5900XT + Windows 98, drugi komputer na 486 + DOS i Win 3.11, jeszcze jeden PC miał być z pierwszym na rynku Pentiumem - 60 MHz ale nie wiem czy nie zmienię konfiguracji na pentiuma MMX. Pod XP mam Pentiuma D 950, Radeona X1900 XT na Asusie P5WDG2-WS, A pod Windows 7 C2Q + 9800GTX na Asusie P5QSE-R
    Ale kilka fajnych płyt na slot 1 z procesorami mam i nie wiem czy też czegoś nie złożyć.... Ogólnie lepiej nie wkraczać w graciarstwo retro PC, bo zanim się obejrzymy już będzie sporo części i pełno kompletnych komputerów :D
  • #28 18538589
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Fakt Sylwek, ja już już mam 7 i 8 w częściach... xD 4 z Athlonem XP i Duronem, jeden z Pentium MMX nieczynny z uwagi na rozwalony dysk i brak sensownego do tego sprzętu, jeden z Q6600 i dwa z Pentium III na Slot1 i 370... xD Nie pytaj po co - sam nie wiem , heh... Mógłbym nawet w sumie złożyć 9. na Pentium IV Prescott 3,0, ale po pierwsze - po co , po drugie nie mam płyty ponieważ spaliła się za czasów kiedy ten procesor służył w głównym moim komputerze i po tym fakcie sprzedałem zasilacz,grafikę, RAM, a porcesor z sentymentu zostawiłem i złożyłem nowy. Trzeba przyznać, że ten procesor w duecie z Palitem 7500GT to była kosa, ponieważ Wiesiek1,NFS Shift, Far Cry2, Metro 2033 dziaałay w 1366x768 przy średnich detalach całkiem znośnie - od czasu do czasu na ułamek sekundy ścięło i generalnie dzielnie mi ten złomek do 2013 roku służył i nie narzekałem na słabą wydajność.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik złożył retro komputer z procesorem Celeron 500MHz, płytą główną ABIT BE6-II, 512MB RAM oraz kartą graficzną Nvidia Tornado 64MB, instalując system Windows XP na dysku 20GB Samsung. Napotkał problemy z wykrywaniem dysku i napędu optycznego, które rozwiązano przez podłączenie ich na dwóch taśmach IDE. W dyskusji poruszono kwestie optymalnych systemów operacyjnych dla tego sprzętu, sugerując Windows 98, 2000 lub XP bez SP3 jako lepsze opcje ze względu na ograniczenia sprzętowe. Użytkownicy podkreślili, że XP może być zbyt wymagający, a do internetu lepszym rozwiązaniem byłby lekki Linux. Wskazano również na problemy z obsługą nowoczesnych aplikacji i przeglądarek na tym sprzęcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA