logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja AVG blokuje Windows 7 - jak naprawić uszkodzony wolumin?

fotomh-s 09 Mar 2020 21:17 1251 3
REKLAMA
  • #1 18521271
    fotomh-s
    Poziom 24  
    Ocena: 315
    Wczoraj stała się dziwna rzecz. System W7 nie chciał ruszyć, uruchomiło się okienko naprawy systemu podczas uruchamiania. System po tym zabiegu ruszył.

Dzisiaj było gorzej, system nie dał się naprawić. Nie chciał ruszyć. Trzeba było skorzystać z punktu przywracania systemu, po przywróceniu system ruszył raz, po restarcie znowu to samo. Kombinowałem tak, że przypadkowo uszkodziłem wolumin systemowy, dało się naprawić, jednak straciłem wszystkie punkty przywracania.

Myślałem że dysk się sypie, w sumie to by było logiczne, sprawdziłem też pamięć.

Okazało się że podczas uruchamiania w trybie awaryjnym wszystko stawało na ładowaniu AVGARDISK.sys. To mi dało do myślenia, zacząłem szukać. Znalazłem coś takiego: https://support.avg.com/answers?id=9060N000000HiJ9QAK

Okazuje się że AVG to niezły wirus ;-)
    Trzeba było edytować rejestr metodą offline: https://www.wintips.org/how-to-edit-and-modify-registry-offline/
    Do tego usunąć kilka plików od AVG w System32/Drivers. Ważne aby nie usuwać tego od drivera klawiatury.
    Jakby co to mam kopie zapasową rejestru oraz plików AVG.
    Teraz odinstalowałem AVG, zobaczę co będzie po restarcie.

Nie wiem czemu tak się stało, jednak widać nie jestem sam. Wystarczy poszukać w internecie i widać że inni też mają ten dziwny problem. Są sugestie jakoby plik ten został uszkodzony, jednak wydaje się że cała sprawa dotyczy jakiegoś błędu przy update. Chodzi o to że z punktu przywracania przed update system ruszył, wystarczyło że AVG się znowu zaktualizował i po restarcie było to samo.

Po reboocie system działa. Widać dało radę ten problem naprawić, jednak bez ryzyka się nie obyło.

Uwaga dla moderatorów, jeśli umieściłem temat w złym dziale to proszę o przeniesienie. Moim celem jest ostrzeżenie ludzi i wyjaśnienie jak ten problem naprawić.

Jeśli o rejestr chodzi to należy zrobić tak:
    Cytat:
    2) Navigate to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
    3) Right click on "UpperFilters" and choose "Modify..."
    4) Edit "Value data:" delete "aswArDisk" only (original should be "PartMgr aswArDisk" so modify it to "PartMgr")
    5) Click "OK"

Ja dodatkowo usunąłem wszystko co się odnosiło do tego pliku, zwyczajnie wyszukałem w rejestrze avgardisk i pousuwałem wszystkie wpisy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18521504
    fotomh-s
    Poziom 24  
    Ocena: 315
    Tak jak już pisałem. Problem wydaje się być rozwiązany.
    Napisałem ten temat aby wyjaśnić ten problem, jakby ktoś miał podobny.
    Do tego też chodzi o przestrogę, bo nikt się chyba nie spodziewa że popularny antywirus może takich problemów narobić.

Swoją drogą to widać jak instalowanie kernel driverów przez programy 3rd party może nieźle namieszać w systemie. Aby działało trzeba było nie tylko usunąć plik, ale i edytować rejestr, wszystko to bez działającego systemu. Niezłe jaja, ja jakoś sobie radę dałem, ale gorzej jak się komuś kompletnie zielonemu trafi taki przypadek.

Ważne żeby nie usuwać drivera klawiatury którego instaluje AVG, wtedy jak uruchomimy system zostajemy bez klawiatury. Ja musiałem przywracać ten driver. Resztę driverów od AVG usunąłem (chociaż ponoć wystarczy tylko ten jeden). AVG jak się odinstalował to chyba usunął także swój driver od klawiatury, ale w taki sposób że klawiatura działa.
  • #4 21528250
    Electrobot
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam przypadkiem trafilem na Twoj wpis...

b. podobne akcje dzieja sie od min. kilku miesiecy z win10! :/ - podobne problemy - uszkodzenia Win10-tki - tylko nie tak juz pod duzy kaliber tzn. lawiej naprawic System
    tym bardziej jak sie ma kopie wstecz lub windowsa czystego... czego tez malo kto ma tym bardziej jak ma windowsa na dysku-laptopie...

, ale temat jest b. kontrowersyjny!, a w PL jak zawsze spora cisza w tym temacie i winny jest wrecz bezkarny...

- do tego wyglada to tak jakby jakas zmowa byla z M-softem, aby uwalac win10! hmmm

lub zeby pozwolic na instalki za kuriozalna juz dzis zgoda na win11 na sprzetach z win10... co konczy sie czesto, ze ludzie otwieraja kompa, a tu Win11! :/
    ktory mocno komplikuje potem prace dalej... jak i potrafi zamulac juz sprzety starsze na tym Mattixowym juz mocno systemie

Przypadek na duzo % to nie jest! - bo najbardziej zaczely sie awarie na win10 chwile po zamknieciu wsparcia dla Win10 :( 

Warto tez miec taki oto wazny fakt na uwadze, ze AVG przejal kiedys AVAST - jeszcze Czeskie korzenie... w koncu Pandemi Avasta w 100% kupil NortonLifeLock
    - potem Gen Digital (wcześniej NortonLifeLock i Symantec Corporation) – Usa corpo...

Co tez b. ciekawe od jakiegos czasu b. duzo liczacych sie Antivirusow trafilo w lapy Amerykancow :/... co daje tez do myslenia! i niezly obraz jakim stal sie juz dzis Monopolista w tej branzy ten kraj... do tego w tak istotnym filarze - bezpieczenstwa w sieci i danych na tacy wrecz miliardow ludzi i firm...

Pozdr. i polecam 2-3krotnie pomyslec nim sie zdecyduje na soft firmy z tego kraju... tym bardziej jak sie takie jaja dzieja!, w EU malo jakie media o tym cokolwiek pod min. glosza - szok!
REKLAMA