logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbyt wysokie napięcie w sieci elektrycznej w firmie

jagielo 10 Mar 2020 23:21 9015 9
  • #1 18523427
    jagielo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    W roku 2018 za prąd płaciłem miesięcznie 3 tys zł więc założyłem panele fotowoltaiczne ( trzy falowniki ), niby wszystko ładnie śmiga ale podczas kilkusekundowego zaniku prądu spalił mi się kilkakrotnie alarm Jablonca 80, żarówki LED i kilka nieznanej firmy zasilaczy .
    Po odcięci zasilania w głównej rozdzielni na sekundę dzieje się to samo .
    Fachowiec stwierdził że falowniki zostały podłączone prawidłowo także do instalacji niema żadnych zastrzeżeń.
    Stwierdził że falowniki przy bardzo krótkim zaniku prądu może podać zbyt wysokie napięcie co powoduje spalenie niektórych urządzeń.
    Dodał także że falownik ma zabezpieczenie i powyżej 260 V powinien się odciąć ale to i tak może być zbyt wysokie napięcie dla niektórych urządzeń .
    Czy jak zamontuję przekaźnik napięciowy lub stabilizator napięcia 230 V uchroni mnie przed wysokim napięciem
    Co proponujecie , jakiej firmy urządzenie zakupić ?
  • #2 18523492
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Pokaż zdjęcie rozdzielnicy, bądź jakie aparaty służą do przełączania źródła sieci/wyłączania napięcia?
  • #4 18523955
    jagielo
    Poziom 2  
    Zabezpieczenie wyłącznik nadprądowy B63 trzy fazowy. Napięcie na fazie 230/235V. Przy odcięciu napięcia wyłącznikiem nadprądowym B63 miernik kilka razy pokazał napięcie 260/270V, przy załączaniu 230/240V.
    Po wyłączeniu falownika nie występują skoki napięć w sieci.
    Panele o mocy 40kW.

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Przed chwilką mierzyłem jeszcze raz napięcie i podczas wyłączenia zabezpieczenia B63 przez sekundę miernik pokazał 300V na fazie.
  • #5 18524193
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Co to za zabezpieczenie B63 jest to zabezpieczenie główne czy falowników czy czegoś innego, jakieś fotki jakiś schemat tej rozdzielnicy i podłączenia PV

Przy 300V ochronnik powinien zadziałać ponoć fachowiec który był na miejscu stwierdził obecność ochronnika.
  • #6 18524219
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Wewnątrz falownika są zainstalowane warystory a przynajmniej powinny być.
    Dlaczego nie ulegają zniszczeniu? Są zbyt wolne bądź też to napięcie jest za niskie aby zareagowały.
    Jaki to model falownika bo obecne wymogi określają jasno, że czas wyłączenia falownika ma następować poniżej 200ms.
    We Włoszech są napięcia w sieci po 270V i na urządzeniach jest logo CE a nie żadne inne. Takie napięcie nie zaszkodzi urządzeniom dobrej jakości.
    Przekaźnik czy też stycznik nie uchroni urządzeń przed przepięciem ze względu na wprowadzoną zwłokę czasową a ochronniki zewnętrzne także nie zdąża pochłonąć takiej krótkiej szpilki napięcia.
    Należałoby skorzystać z analizatora sieci i przyjrzeć się bliżej zachodzącemu zjawisku.
  • #7 18524254
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    jagielo napisał:
    Czy jak zamontuję przekaźnik napięciowy lub stabilizator napięcia 230 V uchroni mnie przed wysokim napięciem
    Przekaźnik napięciowy pomoże,ale pod warunkiem, że szybko wyłączy.
    Producenci podają długie czasy wyłączenia przekaźników napięciowych.
    Najszybsze są kontrolery napięcia zmiennego.
    Po zaniku załączenie nastąpi po czasie 5 sek -pod warunkiem, że napięcie prawidłowe i stabilne.
    Jeżeli nie - to napięcie nie zostanie załączone.
    sq9fmc napisał:
    Przekaźnik czy też stycznik nie uchroni urządzeń przed przepięciem ze względu na wprowadzoną zwłokę czasową.
    Kontroler napięcia rozłącza po czasie 3 msek.
    mawerix123 napisał:
    Przy 300V ochronnik powinien zadziałać ponoć fachowiec który był na miejscu stwierdził obecność ochronnika.
    Takich "cudów" przy warystorach nie ma.
    DEHN - wytrzymują 350V AC przez 5sek.
    Po jakim czasie robią zwarcie firma tego nie podaje.
  • #8 18529344
    jagielo
    Poziom 2  
    CYRUS2 a jaki kontroler napięcia byś polecił ?
    HV-260 duo będzie dobrym wyborem ?

Tak przy okazji , podczas przepięcia alarm jablotron 80 oasis się przepala ( kilka razu już wymieniałem centrale ), alarm satel nigdy ,raz spalił się bezpiecznik przed zasilaczem .
    Pali się
    Alarm jabloton 80
    zasilacze nieznanej marki
    Żarówki led
    Panele led
  • #9 18529677
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    jagielo napisał:
    CYRUS2 a jaki kontroler napięcia byś polecił ?
    HV-260 duo będzie dobrym wyborem ?
    Nie ma kolega z czego wybierać.
    Do zabezpieczania sprzętu domowego RTV,AGD itp. istotne są krótkie czasy wyłączenia.
    Do czego są produkowane przekaźniki nadzorcze - nie wiem.
    Możliwe, że do silników.
    sq9fmc napisał:
    Przekaźnik czy też stycznik nie uchroni urządzeń przed przepięciem ze względu na wprowadzoną zwłokę czasową
    Przekaźniki nadzorcze mają długie czasy reakcji - czasem nie są podawane. Do przekaźnika nadzorczego trzeba dołożyć stycznik- dodatkowa zwłoka.

Na wzrosty napięcia w zakresie 300-400V AC ochronniki przeciwprzepięciowe nie działają.
    Wielu elektryków o tym nawet nie wie.

W 21 wieku nie ma instalacji o prostym wyposażeniu elektrycznym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim napięciem w sieci elektrycznej, które spaliło urządzenia, takie jak alarm Jablotron 80 i żarówki LED, po krótkich zanikach prądu. Fachowiec potwierdził, że falowniki są prawidłowo podłączone, ale mogą generować zbyt wysokie napięcie (260-300V) podczas zaniku. Użytkownik rozważa zastosowanie przekaźnika napięciowego lub stabilizatora napięcia 230V, aby zabezpieczyć swoje urządzenia. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wyboru odpowiednich urządzeń, takich jak kontrolery napięcia, oraz uwagi na temat czasów reakcji zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA