logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ursus C330M urwana śruba odciągjąca tarczę dociskową

ziooober88 12 Mar 2020 19:36 657 4
REKLAMA
  • #1 18526809
    ziooober88
    Poziom 15  
    Ocena: 491
    Witam,
    koledzy dzisiaj się wziąłem za sprawdzenie kąta wtrysku w moim C330M. Zdemontowałem chłodnicę, no i chciałem ustawić 30stopni wyprzedzenia. Z racji tego, że nie miałem tej śruby postanowiłem włożyć tam wiertło. Pech chciał że jedna osoba kręciła wałem a ja wkładałem wiertło. Wiertło trafiło w otwór i nastąpiło pstryknięcie. Wiertło się urwało. I teraz moje pytanie w jaki sposób mogę to wyjąć? Kilka razy próbowałem w lewo i w prawo wałem aż w końcu dało się przekręcić. Przykładałem magnes do tego otworu ale niestety nic to nie dało. Czy można to jakoś wyciągnąć bez rozpoławiania traktora? Oraz co się może stać jak tego nie wyciągnę? Poskładałem traktor do kupy i odpalił. Nic się nie stało, nic nie pukało ale czy może to tak zostać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18526857
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Odkręć rozrusznik, przez otwór będzie widać koło zamachowe możliwe, że i zobaczysz otwór do wkładania bolca do ustawiania kąta wtrysku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18526872
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    ziooober88 napisał:
    Ursus C330M urwana śruba tarczy dociskowej

Jak to ma się do treści pytania?
    Jak miałbyś wyjąć bez rozbierania skoro nie masz dostępu z zewnątrz? Prawdopodobnie wypadnie w bliżej nieokreślonym położeniu ciągnika. Tylko, że nie wiadomo czy nie wpadnie między obracające się koło zamachowe i obudowę sprzęgła gdzie przestrzeń jest niewielka. Ale skoro nic nie słychać to być może już wypadło.
    ziooober88 napisał:
    ale czy może to tak zostać?

Formalnie z pewnością nie. Twoja decyzja.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

O ile kojarzę to widać lewie pierścień uzębiony więc otwór(y) raczej nieosiągalny(e).
  • REKLAMA
  • #4 18527050
    ziooober88
    Poziom 15  
    Megawe napisał:
    Odkręć rozrusznik, przez otwór będzie widać koło zamachowe możliwe, że i zobaczysz otwór do wkładania bolca do ustawiania kąta wtrysku.

Jutro wykręcę i zobaczę czy cokolwiek będzie tam widać.

Dodano po 2 [minuty]:

mczapski napisał:
    ziooober88 napisał:
    Ursus C330M urwana śruba tarczy dociskowej

Jak to ma się do treści pytania?
    Jak miałbyś wyjąć bez rozbierania skoro nie masz dostępu z zewnątrz? Prawdopodobnie wypadnie w bliżej nieokreślonym położeniu ciągnika. Tylko, że nie wiadomo czy nie wpadnie między obracające się koło zamachowe i obudowę sprzęgła gdzie przestrzeń jest niewielka. Ale skoro nic nie słychać to być może już wypadło.
    ziooober88 napisał:
    ale czy może to tak zostać?

Formalnie z pewnością nie. Twoja decyzja.

Kolego poprawiłem, chodziło mi dokładnie o śrubę odciągającą tarczę dociskową.
    Co do dostępu to patrzyłem przez to okienko od strony pedału gazu ale tam nic nie zobaczyłem.
    Może jak kolega wyżej pisał znajdę to od strony rozrusznika? Co Ty na to?
  • #5 19141295
    ziooober88
    Poziom 15  
    Witam, końcówka wpadła ale traktor zrobił kilkaset motogodzin i nic się nie działo. Także wszystko działa ok. Dziękuję wszystkim za pomoc.
REKLAMA