logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż pianek akustycznych - taśma dwustronna bez uszkodzeń

barttek23 18 Mar 2020 11:14 6459 14
REKLAMA
  • #1 18539627
    barttek23
    Poziom 10  
    Cześć, mam w planach zamontować sobie kilka pianek wygłuszających na ścianę, niechce tego robić na tzw klej do pianek gdyż później trzeba całą ścianę robić od nowa. Znalazłem sposób na taśmę dwustronną + bezbarwny silikon. Pytanie moje dotyczy taśmy dwustronnej czy są jakieś taśmy, które nie odejdą mi z farbą czy zmianie położenia lub usunięcia pianek? Ktoś może coś polecić?
  • REKLAMA
  • #2 18539671
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    barttek23 napisał:
    Pytanie moje dotyczy taśmy dwustronnej czy są jakieś taśmy, które nie odejdą mi z farbą czy zmianie położenia lub usunięcia pianek? Ktoś może coś polecić?

Nwet teoretycznie właściwa taśma spowoduje oderwanie powłoki malarskiej jesli ta była źle nałożona. tym bardziej silikon...
    Sugeruję porobic z pianki panele z haczykiem do zawieszania a'la obraz, do tego szyna pod sufitem jak w galerii sztuki, wtedy będziesz mógł w dodolny sposób to wytłumienie rekonfigurowac.
  • #3 18539767
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    jdubowski napisał:
    Sugeruję porobic z pianki panele z haczykiem do zawieszania a'la obraz, do tego szyna pod sufitem jak w galerii sztuki, wtedy będziesz mógł w dodolny sposób to wytłumienie rekonfigurowac.

Dokładnie tak się to robi, można nawet kupić takie profesjonalne panele, te fabryczne z reguły nie są tanie.
  • #5 18540498
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    barttek23 napisał:
    czy są jakieś taśmy, które nie odejdą mi z farbą

Taśma dwustronna, może przy odklejaniu od ściany "zabrać" z sobą farbę, słabo związaną ze ścianą.
    Tak się zastanawiam, czy nie lepiej sprawdziła by się taśma malarska. Jest sporo tańsza i na pewno tak mocno nie przywiera, jak taśma dwustronna, więc łatwiej ją będzie odkleić od ściany.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 18540505
    yogi009
    Poziom 43  
    Tutaj dobrej porady udzielił Kolega JDubowski, to najlepszy patent.
  • REKLAMA
  • #7 18540515
    DjMapet
    Poziom 43  
    W jakimś PRO studio ok., ale jak to ma być tylko kilka płyt pianki i na krótki czas, to te szyny jakoś nie bardzo... :-)

Pozdrawiam.
  • #8 18540520
    yogi009
    Poziom 43  
    Niekoniecznie szyny, ale po prostu przestawiane panele, to jest nawet bardziej elastyczne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #9 18540533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18542035
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    A może klej na ciepło, taki mocno elastyczny, taki jak klei się czasami gratisy w gazetach? Przy umiejętnym ściąganiu nie powinien zerwać farby.

Albo tesa powerstrips?
    https://www.youtube.com/watch?v=gp3g4dX2hD0
  • #11 18542668
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18542862
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    DjMapet napisał:
    Tak się zastanawiam, czy nie lepiej sprawdziła by się taśma malarska

Sto razy gorzej. Taśmy malarskie/lakiernicze mają swój czas aplikacji. z reguły kilka/kilkanaście godzin. Ostatnio ściągałem z nadwozia auta taką zapomnianą na dwa miesiące taśmę. Masakra a ściągałem z lakierowanej blachy a nie z delikatnej farby na ścianie. Można wykorzystać stopy rozporowe podłoga sufit a pianki podwiesić na rozpiętych żyłkach wędkarskich.
  • #13 18544139
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    drobok napisał:
    Termoglut odchodzi z farbami - pewnie nie z wszystkimi, ale odchodzi.

Pamiętaj, że termoglutu jest pewnie z kilkanaście albo kilkadziesiąt rodzai.
    kortyleski napisał:
    Sto razy gorzej. Taśmy malarskie/lakiernicze mają swój czas aplikacji. z reguły kilka/kilkanaście godzin. Ostatnio ściągałem z nadwozia auta taką zapomnianą na dwa miesiące taśmę. Masakra a ściągałem z lakierowanej blachy a nie z delikatnej farby na ścianie. Można wykorzystać stopy rozporowe podłoga sufit a pianki podwiesić na rozpiętych żyłkach wędkarskich.

Dokładnie.. Kiedyś okleiliśmy taką żółta parapety w domu. Po kilku tygodniach było odmaczanie i skrobanie żyletkami.

Najtaniej wyjdzie chyba silikon albo klej montażowy, a po zdjęciu gładź + farba i tyle. Chyba, że to ma być na kilka dni czy tygodni tylko?
  • #14 18544439
    yogi009
    Poziom 43  
    O czym Wy to piszecie? Jakie termogluty? Zrób to tak, jak książka podaje.
  • #15 18544489
    DjMapet
    Poziom 43  
    Taśmy są różne i możliwe że mieliście do czynienia z jakąś z mocnym, szybko wulkanizującym się klejem. Mnie się nie zdarzyło, by taśma malarska nie dała się usunąć, nawet po długim czasie. Sporo też zależy od rodzaju powierzchni, do której się ją przykleja. Mam od kilku miesięcy przyklejoną do miksera i przy najbliższej okazji sprawdzę czy się odrywa bez problemu. W każdym razie zawsze się odrywała.
    Większe problemy były właśnie z usuwaniem taśmy dwustronnej oraz z niektórymi rodzajami samoprzylepnej srebrnej. Miałem takie które się bezproblemowo odrywały nawet po kilku miesiącach a trafiały się i takie, które po zerwaniu nawet po kilku godzinach, zostawiały na powierzchni klej.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu pianek akustycznych na ścianie z użyciem taśmy dwustronnej i silikonu, unikając kleju, który mógłby uszkodzić farbę. Użytkownicy sugerują różne metody, w tym użycie paneli z haczykami, taśmy malarskiej, kleju montażowego oraz termoglutu. Wskazano, że taśmy dwustronne mogą odrywać farbę, zwłaszcza jeśli powierzchnia była źle przygotowana. Proponowane rozwiązania obejmują również elastyczne kleje, takie jak tesa powerstrips, oraz alternatywne metody mocowania pianek, jak żyłki wędkarskie. Wiele osób podkreśla, że wybór odpowiedniego materiału zależy od rodzaju powierzchni i czasu, na jaki planowane jest ich użycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA