logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech G27 problem - Logitech G27 traci połączenie z komputerem

Vezyr38 19 Mar 2020 19:38 1557 7
REKLAMA
  • #1 18543295
    Vezyr38
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzieńdobry
    W okresach 5-8 minut kierownica jest zdatna do grania tzn, wszystkie elementy działają ale po upływie tego czasu kierownica traci połączenie z komputerem. Tzn. koło kierownicy robi się luźne, i wtedy pedały raz działają raz nie - nigdy nie jest tak że pedały przestają działać samodzielnie. Zawsze w połączenie z luźnym kołem kierownicy. Na dodatek przyciski przy shifterze również nie działają .
    Dla wyeliminowania podejrzeń związanych z tym że to może wina komputera, podłączyłem kierownice do playstation 3 i tam dało się pograć w Gran Turismo 6 przez jakieś 20 minut po czym kierownica się rozłączała tak samo jak w przypadku połączenia z komputerem.
    Osobiście tracę cierpliwość i zaczynam się poddawać, dodam że na komputerze mam zainstalowane wszystkie sterowniki do tej kierownicy,
    Mam też jedno pytanie, jaką specyfikację powinien mieć zasilacz do tej kierownicy, gdyż zasilacz jaki mam to 24V dc 1.75A i nie wiem czy zamiast tego 1.75 A nie powinno być 0.8 bądź 1 A tak jak w przypadku np. logitecha DFGT
    Proszę o szybką pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18544093
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    Akurat ilość A (amper) w zasilaczu jeżeli jest więcej niż kierownica potrzebuje to dobrze.
    Liczy się napięcie V (volt), jeżeli jest prawidłowe 24V i zasilacz się nie przegrzewa i trzyma napięcie, to problem jest z elektroniką w kierownicy.
  • REKLAMA
  • #3 18545890
    Vezyr38
    Poziom 9  
    atomic99 napisał:
    Akurat ilość A (amper) w zasilaczu jeżeli jest więcej niż kierownica potrzebuje to dobrze.
    Liczy się napięcie V (volt), jeżeli jest prawidłowe 24V i zasilacz się nie przegrzewa i trzyma napięcie, to problem jest z elektroniką w kierownicy.

Dziękuję za pomoc !, Multimetr wskazał że napięcie z zasilacza jest równe 20 V
    Temat do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • #4 18545895
    Vezyr38
    Poziom 9  
    atomic99 napisał:

Dziękuję za pomoc !, Multimetr wskazał że napięcie z zasilacza jest równe 20 V
    Temat do zamknięcia.

Dodano po 1 [minuty]:

Woltomierzem sprawdziłem napięcie wychodzące z zasilacza i zamiast 24 V było 20 V które jest zbyt małe przez co kierownica się wyłączała gdyż nie miała odpowiedniego napięcia
  • REKLAMA
  • #5 18563047
    Vezyr38
    Poziom 9  
    Witam, dzisiaj po podłączeniu nowego zasilacza który ma te faktyczne 24v napięcia kierownica nadal swoje, rozebrałem ją i sprawdziłem elektronikę, kondensatory wyglądają w porządku a i nigdzie nie ma żadnych śladów przeciążeń elementów układu (brak przebarwień płytki i jej elementów przez spięcie) i mam pytanie bo nie jestem pewien co do jednego kondensatora, czy ma ktoś schemat układu elektroniki tej kierownicy ?
  • #6 18563051
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Pokaż owy kondensator.
    Kabel łączący kierownicę z komputerem sprawdziłeś?
    Podłączałeś ją do innych gniazd USB?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18589896
    Vezyr38
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Pokaż owy kondensator.
    Kabel łączący kierownicę z komputerem sprawdziłeś?
    Podłączałeś ją do innych gniazd USB?

Kabel jest cały i podłączałem kierownicę do każdego gniazda USB jakie tylko mam w komputerze
    Załączniki:
    • Logitech G27 problem - Logitech G27 traci połączenie z komputerem 20200327_141116.jpg (468.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logitech G27 problem - Logitech G27 traci połączenie z komputerem 20200327_141724_HDR.jpg (62.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logitech G27 problem - Logitech G27 traci połączenie z komputerem 20200327_141337_HDR.jpg (79.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Logitech G27 problem - Logitech G27 traci połączenie z komputerem 20200327_141622_HDR.jpg (64.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18617455
    Vezyr38
    Poziom 9  
    Dalsze obserwacje działania ukazały że całkowite wyłączenie force feedbacku pozwala kierownicy działać cały czas, stąd też moje pytanie, co by w przypadku funkcji force feedback mogłoby się popsuć że wyłączało by całą kierownicę ?

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Dalsze obserwacje działania ukazały że całkowite wyłączenie force feedbacku pozwala kierownicy działać cały czas, stąd też moje pytanie, co by w przypadku funkcji force feedback mogłoby się popsuć że wyłączało by całą kierownicę ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kierownicą Logitech G27, która po 5-8 minutach grania traci połączenie z komputerem, co objawia się luzem w kole kierownicy oraz niestabilnym działaniem pedałów i przycisków. Po podłączeniu do PlayStation 3 problem się powtarzał. Użytkownik sprawdził zasilacz, który miał napięcie 20V zamiast wymaganego 24V, co mogło być przyczyną problemu. Po wymianie zasilacza na nowy o prawidłowym napięciu, problem nadal występował. Użytkownik rozebrał kierownicę, nie zauważył uszkodzeń, ale ma wątpliwości co do jednego kondensatora i pyta o schemat elektroniki. Dalsze testy wykazały, że wyłączenie funkcji force feedback pozwala na ciągłe działanie kierownicy, co sugeruje, że problem może leżeć w tej funkcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA