logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Freezy w grach na GTX1050 TI i i5-4460 mimo nowej płyty i dysku

moturek 19 Mar 2020 22:09 5592 19
REKLAMA
  • #1 18543769
    moturek
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    CPU: I5-4460
    GPU: GTX1050 TI 4GB OC (nowa)
    RAM: GOODRAM 1333MHZ 4X2 GB
    ZASILACZ: THERMALTAKE SE 530 W
    PŁYTA GŁÓWNA: ASUS H81M-P (nowa)
    DYSK TWARDY: TOSHIBA P300 1GB (nowy)

Cześć, mam kłopot z freezowaniem gier. Jakiś czas temu miałem problem z komputerem, po kilku nieudanych diagnozach informatyków okazało się, że padła grafika (w międzyczasie wymieniony dysk twardy oraz płyta główna). Od tego czasu zauważam freezy w niektórych grach, zazwyczaj bardziej wymagających. Szczególnie zauważalne jest to podczas grania w GTA V online oraz Call of Duty Warzone, ale nawet podczas grania w CS:GO. Przed wymianą grafiki (R9 270) takich problemów nie miałem. Nie wiem, co aktualnie może to powodować. Zdaje sobie sprawe, że komputer ma swoje lata i nie jest demonem prędkości natomiast wydaje mi się, że takie freezy nie powinny wystepować tymbardziej, że wcześniej ich nie było.

Temperatura procesora podczas grania oscyluje w granicach 70 stopni, natomiast grafiki 65 stopni.
    Jak narazie z rzeczy które zrobiłem to zdefragmentowanie dysku, reinstalacja sterowników od grafiki, sprawdzenie HDD programem crystal disk info (wszystko okej).

W załączniku zamieszczam plik z logami z programu hwinfo z momentu odpalania gry (call of duty) oraz samej rozgrywki.

Dodaję screena z process hackera - Freezy w grach na GTX1050 TI i i5-4460 mimo nowej płyty i dysku

Dodatkowo zauważyłem, że w trakcie freeza bardzo często taktowanie karty drastycznie spada i znowu wzrasta. Dodatkowo spada temp. procesora o około 3 stopnie. Czy to aby płyta główna zbija temperaturę procesora i przez to występuje freezowanie, ale kolejne pytanie dlaczego gpu spada taktowanie?

Ktoś ma jakiś pomysł co powinienem zrobić?
    Załączniki:
    • mw.CSV (206.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18543855
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    moturek napisał:
    nawet podczas grania w CS:GO

Napisz, czy na ubuntu też takie freezy.
    Czy ten PC przechodzi bootowalny memtest?
    Nie czytam logów HWi z pliku, to napisz mi szczerze - jest OC na GPU, CPU? Nawet jeśli nie ma - to zobacz - obniż taktowanie CPU i GPU memory i core o 100MHz niżej niż defaultowe taktowanie producenta i powiedz mi czy są freezy.
    moturek napisał:
    sprawdzenie HDD programem crystal disk info (wszystko okej).

Proszę o zamieszczenie listy parametrów.
  • REKLAMA
  • #3 18545410
    moturek
    Poziom 5  
    Za ubuntu nie wiem dokładnie jak się zabrać więc potrzebowałbym jakiejś porady, natomiast jeśli wymaga to potem ponownej instalacji windowsa to wolałbym z tym poczekać.
    Jeśli chodzi o memtest to dzisiaj sprawdziłem i wszystko jest ok.
    Nie ma OC ani na CPU ani na GPU. Zegary GPU zmniejszyłem oraz w biosie wyłączyłem turbo mode mimo to freezy dalej występują.
    Dodaje screena z cristal disk info.
    Freezy w grach na GTX1050 TI i i5-4460 mimo nowej płyty i dysku
  • #4 18545417
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dysk sprawny "nówka" - nie może być przyczyną.
    moturek napisał:
    dlaczego gpu spada taktowanie?

Jeśli tak jest naprawdę, to może być np. usterka fizyczna karty. Oczywiście dla Ciebie będzie porada cobyś "pożonglował" sterownikami GPU za pomocą DDU.
    Ubuntu nie trzeba instalować. Zadziała z pena USB. Czy da się tak zainstalować CS:GO pod nim - nie próbowałem.
    Kontynuuję "starą bidę": zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z celem zweryfikowania aktualnej wersji BIOS.
    I finalnie - kartę najlepiej jakbyś sprawdził, czy problem jest z nią również w innym PC.
  • #5 18545612
    moturek
    Poziom 5  
    W momencie freeza spada także taktowanie ramu. Tutaj zdjęcie z hwinfo z zegarami gpu z momentu grania w call of duty.

Jeśli chodzi o sterowniki to nimi też już sie bawiłem i nic to nie dało. Bios jest aktualny, już to sprawdzałem.
  • Pomocny post
    #6 18545657
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    IMHO, to raczej nie problem z kartą.
    Masz 8 GB RAM. Call of duty MW wymaga 12 GB RAM. Pokazana ilość RAM na wykresie to zapewne już z pamięcią wirtualną. Kończy się RAM - system zaczyna korzystać z pliku wymiany. W momencie gdy aplikacja napotyka na fragment który z pamięci RAM został przeniesiony do pliku wymiany następuje zacięcie, gdyż dostęp do takich danych jest nawet kilka tysięcy razy dłuższy. W momencie "zawieszenia się" gry GPU widzi że nagle przestały napływać nowe dane i od razu mechanizmy oszczędzania energii obniżają taktowania GPU i vRAM. Na starej grafice mogłeś grać też na niższych szczegółach stąd i RAM nie był aż tak potrzebny.
  • #7 18545672
    moturek
    Poziom 5  
    Dobrze, ale to dlaczego freezy występują również w GTA V oraz z tego co pamiętam to były także w CS:GO, ale aktualnie go odinstalowałem więc jak zainstaluje i sprawdzę to powiem dokładnie.
  • REKLAMA
  • #8 18545693
    sylweksylwina
    Nie wiem jak dokładnie to wygląda w innych grach, ale screen jest tylko z gry CoD, gdzie widać ewidentnie brak pamięci.
  • #9 18546952
    moturek
    Poziom 5  

Tak wygląda process hacker w trakcie gry w gta. Wygląda na to, że też brakuje ramu, ale czemu przed wymianą wspomnianych na poczatku części tych freezów nie było?
  • #10 18547028
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Do wymiany pasta na procesorze, jego maksymalna temperatura to 72.2*C a jak podajesz w trakcie grania osiąga 70*C czyli jest blisko granicy i stąd następuje obniżenie taktowania jego pracy oraz przycięcie pracy. Tak jak koledzy piszą jest zbyt mała ilość pamięci RAM.
    https://ark.intel.com/content/www/pl/pl/ark/p...5-4460-processor-6m-cache-up-to-3-40-ghz.html
  • #11 18547040
    safbot1st
    Poziom 43  
    Do sprawdzenia, czy jest Throttling, uważam, najlepiej nadaje się AIDA64 Stability test.
    @moturek Proszę wykonać i zamieścić wykres, bo te "proces hakery" to ani osi opisanej co gdzie i jak, i głupoty pokazują np. taktowanie GPU core poniżej 100MHz.
    Czekamy na wykres.
  • #12 18547121
    moturek
    Poziom 5  
    Jestem w trakcie wykonywania testu, ile czasu ma on trwać?

Dodano po 59 [sekundy]:

nomudrek napisał:
    Do wymiany pasta na procesorze, jego maksymalna temperatura to 72.2*C

Oki, w takim razie zamówie coś i jak dojdzie to wymienię.
  • Pomocny post
    #13 18547126
    safbot1st
    Poziom 43  
    Chodzi o to, aby zbadać, czy jest throttling (czerwona linia + wskazanie ile go jest) - 20 min max.
    moturek napisał:
    Oki, w takim razie zamówie coś i jak dojdzie to wymienię.

Wstrzymaj się dopóki badamy czy w ogóle jest throttling.
  • #14 18547154
    moturek
    Poziom 5  
    Ok, wykonałem test stabilności systemu (mam nadzieję, że on ten chodziło).

• Pomocny post
    #15 18547286
    safbot1st
    Poziom 43  
    Jak widać throttlingu brak. I to wbrew temu co napisał:
    nomudrek napisał:
    Do wymiany pasta na procesorze, jego maksymalna temperatura to 72.2*C a jak podajesz w trakcie grania osiąga 70*C czyli jest blisko granicy i stąd następuje obniżenie taktowania

jest aż 81stC na Core2.
    CPU się nie przegrzewa. Trzeba szukać dalej.
  • #16 18547336
    moturek
    Poziom 5  
    To nie wiem, może faktycznie tylko ramu brakuje. Chociaż no dziwi mnie, że wcześniej było okej.
  • REKLAMA
  • #17 18547357
    safbot1st
    Poziom 43  
    To łatwo sprawdzić. Zobacz, czy na przycięciach miga lampka HDD LED dysku twardego. Jeśli tak - winny bufor dyskowy jak pisano powyżej.
  • Pomocny post
    #18 18547412
    sylweksylwina
    Jak mówiłem wcześniej było ok, bo na starszej grafice miałeś ustawione mniejsze detale. Co przełożyło się na mniejsze użycie pamięci.
  • #19 18548111
    moturek
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    To łatwo sprawdzić. Zobacz, czy na przycięciach miga lampka HDD LED dysku twardego. Jeśli tak - winny bufor dyskowy jak pisano powyżej.

Lampka w ogóle się nie świeci. Obstawiam, że informatyk który wymieniał mi płytę główną mógł coś źle podłączyć (ja sie totalnie na tym nie znam)
    sylweksylwina napisał:
    Jak mówiłem wcześniej było ok, bo na starszej grafice miałeś ustawione mniejsze detale. Co przełożyło się na mniejsze użycie pamięci

Nie rozumiem dokładnie o które detale chodzi, ponieważ w grze wszystkie ustawienia są takie same jak na starej grafice.

Cóż jako, że mam tylko 2 sloty na ram a mam kości 2x4gb to pozostaje mi chyba tylko kupienie 2x8 i może będe miał spokój na jakiś czas. Potem zrobię już upgrade całego pcta.
  • #20 18560243
    moturek
    Poziom 5  
    Dołożenie 8gb ramu w zupełności rozwiązało problem, dziękuję wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z freezowaniem gier na komputerze z procesorem i5-4460 oraz kartą graficzną GTX 1050 TI. Po wymianie płyty głównej i dysku twardego, freezy występują w wymagających grach, takich jak GTA V online i Call of Duty Warzone. Pomimo braku overclockingu, obniżenia taktowania oraz aktualizacji BIOS, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że podczas freezów spada taktowanie RAM-u, co sugeruje niedobór pamięci. Po analizie, stwierdzono, że 8 GB RAM jest niewystarczające, co prowadzi do korzystania z pamięci wirtualnej i zacięć. Ostatecznie, po dodaniu 8 GB RAM, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA