Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowanie akumulatora panelem fotowoltaicznym

22 Mar 2020 13:50 372 13
  • Poziom 10  
    Mam panel fotowoltaiczny używany 100 W który ma napięcie jałowe 20 V i prąd zwarcia 4 A. Po podłączeniu żarówki 12V 50 W samochodowej z świateł mijania żarówka świeci mocą 10 W. Po podłączeniu do akumulatora 45Ah bezpośrednio prąd ladowania wynosi 5 miliamper. Taki sam jest gdy podłączę regulator - : REGULATOR ŁADOWANIA 10A PWM SOLAR 12V 24V typ PR 10. : -.Akumulator wprawdzie ma 6 lat , pracował w Oplu Astrze i nadal da się go naładować prostownikiem i kręci rozrusznikiem. I tutaj wysiadła mi wiedza i nie wiem co robić dalej?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 21  
    stasiów napisał:
    Mam panel fotowoltaiczny używany 100 W który ma napięcie jałowe 20 V i prąd zwarcia 4 A. Po podłączeniu żarówki 12V 50 W samochodowej z świateł mijania żarówka świeci mocą 10 W. Po podłączeniu do akumulatora 45Ah bezpośrednio prąd ladowania wynosi 5 miliamper. Taki sam jest gdy podłączę regulator - : REGULATOR ŁADOWANIA 10A PWM SOLAR 12V 24V typ PR 10. : -.Akumulator wprawdzie ma 6 lat , pracował w Oplu Astrze i nadal da się go naładować prostownikiem i kręci rozrusznikiem. I tutaj wysiadła mi wiedza i nie wiem co robić dalej?


    Mierzyłeś to napięcie na zaciskach modułu? Jeżeli w otwartym obw. jest 20 to przy połączeniu bezpośrednim musi ładować.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 10  
    Też uważam , że panel jest uszkodzony. Ale uszkodzenie jego polega na tym, że kilka lat już pracował i może niektóre połączenia są za słabe oraz niektóre ogniwa nie pracują. Dlatego nie ma pełnej mocy. Gdy obciążyłem żarówką to ona świeci mocą 10 W. Ale gdy bieg jałowy to 20V , czyli powinien ładować. A tu tylko 5 mA. I tu zgłupiałem

    Dodano po 3 [minuty]:

    Te 10 W to pomiar 12V i około 1A tej żarówki
  • Poziom 29  
    Cześć.

    Coś mi się nie zgadza, napięcie jałowe 20V * 4A (które twierdzisz, że jest I zwarciowym) to 80W - a nie 100 o których piszesz.
    Musisz pamiętać, że panel ma swoją max moc przy warunkach labo, które w PL występują niezbyt często, a w sumie kilka razy w roku, jaki więc miałeś dzień? jak ustawiony panel?
    podaj dokładne dane panela.

    Widziałem panele po 4 latach eksploatacji, nie mają żadnych problemów z połączeniami, panel obciążałeś tą właśnie 50W żarówką? a możesz podłączyć słabszą, wtedy wykonać pomiar, wymienić na większą - nie od razu 50.
  • Poziom 10  
    Bardzo słuszna uwaga. Zrobiłem pomiar żarówką 5 W i napięcie wynosi 10 V i 250 mA. W pełnym słońcu. Bieg jałowy 19V. Prąd zwarcia- czyli amperomierz obciążał zaciski panelu- 4, 6 A. Ale gdy podłączam panel do akumulatora to prąd wynosi tylko 5 mA. I gdy przez PWM łączę prąd taki sam. Te 100 W wynika z tabliczki znamionowej. Akumulator daje się naładować przez prostownik i działa. Dalej zgłupiałem
  • Poziom 10  
    To jest racja. Jest mniej jak 5 W. Czyli panel uszkodzony. Zatem dokonam zakupu następnego , oczywiście używanego bo na nowy mnie nie stać i zobaczymy
  • Poziom 22  
    stasiów napisał:
    Bardzo słuszna uwaga. Zrobiłem pomiar żarówką 5 W i napięcie wynosi 10 V i 250 mA. W pełnym słońcu. Bieg jałowy 19V. Prąd zwarcia- czyli amperomierz obciążał zaciski panelu- 4, 6 A. Ale gdy podłączam panel do akumulatora to prąd wynosi tylko 5 mA. I gdy przez PWM łączę prąd taki sam. Te 100 W wynika z tabliczki znamionowej. Akumulator daje się naładować przez prostownik i działa. Dalej zgłupiałem

    Jeśli ładowałeś naładowany akumulator, to normalne, że będzie taki wynik. Rozładuj akumulator, albo podepnij pod niego sztuczne obciążenie, np. kilka żarówek 12V i wtedy ładuj.
  • Poziom 20  
    Ma ten panel z tyłu puszkę z której wychodzą przewody tam powinny być diody czy były sprawdzone ?
  • Poziom 22  
    Miałem podobnie, kupiłem używane panele, sprawdzałem miernikiem, napięcie w obwodzie otwartym trochę poniżej normy, było lato i bardzo gorąco, więc ok. Prąd zwarcia w normie, podłączyłem żarówkę i lipa, nic nie świeci, napięcie mocno spadło. Dałem na dach, podpiąłem do grzałki i śmiga. Następne panele sprawdzałem tylko miernikiem. Spróbuj jeszcze z dwoma słabymi żarówkami 12V połączonymi w szereg, jak wtedy zachowa się panel. Z ładowaniem aku, podobnie jak akumulator będzie naładowany, to regulator nie będzie gdzie miał upchnąć prądu.
  • Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie , nie pomyślałem , że gdy naładowany akumulator to prąd jest mały. Zrobię próbę z tą opornicą. I wtedy będzie więcej danych. No i jeszcze chcę dokonać zakupu używanego panela . Tylko nie wiem czy przez wirus to się uda.