Witam. Zastanawiam się, nad zakupem Internetu orange Lte biurowy 999GB ,czy ktoś z tego korzysta i jak to działa. Mieszkam w miejscu gdzie internet to luksus. Jest jeden dostawca radiowy i do tej pory jest moim dostawcą, ale mam abonament z prędkością 30Mb/s pobieranie i 10Mb/s wysyłanie, a otrzymuje Max 6Mb/s na 1Mb/s. Dostawca jest na tym terenie monopolista i ma gdzies odbiorców bo nie ma konkurencji. Zacząłem przeglądać oferty Lte i tam mnie zainteresowała.
Sprawdz u siebie zasięg 4G operatorów, ale nie tylko mapki tylko telefon w ręke aplikację LTE i sprawdzasz, bo może się okazać, że nic lepszego jak to co masz nie wyciągniesz...
Nie mam za bardzo jak sprawdzić telefonem ,bo mam w Plus. Na mapie są dwa nadajniki ,jeden w odległości 4km Bielawy ale lasy po drodze ,a drugi około 10km Orenice i też lasy.
A robiłeś u siebie jakies testy ORANGE? Jak zrobisz to szybko przejdzie ci ochota na internet od nich. Już z Plusem dałeś ciała więc nie idź w jeszcze gorszego operatora.
Jeśli chodzi o telefony i zasięg to jest problem w każdej sieci , Internetu z plusa nie miałem tylko telefon. Jak się dzwoni do operatora ,to bardzo zachwycają że jest specjalną antena ,i zasięg telefonu a Internetu Lte (domowego) a telefonu to są dwie różne sprawy. Czyli nie ma sensu się pchać w lte. A może jeszcze masz opinie na temat Internetu satelitarnego.
Satelitarny ? heh 30/6Mb kosztuje ponad 100 zł, a i pingi koszmarne, nie do gier.
Może lepiej pogadaj ze swoim lokalnym dostawcą ? U mnie też kiedyś były problemy z radiówką 2.4GHz, ale jak wymienili na 5GHz, dobrze ustawione anteny i później już śmigał ładnie.
Ale na Orange wybór operatorów mobilnych sie nie kończy, w twojej lokalizacji nie zasięg jest problemem ale to jak wyglada sieć NetWorks w okolicy. Korzystają z niego Orange i T-mobile i maja BTS-y only 800/900MHz czyli Bielawska Wieś, Gaj oraz Gosławice. Na takich nedzach tylko LTE800 kazdego działajace na 10MHz pasma , z załozenia są wolne a w praktyce zapchane, zrób więc test Orange i T-mobile na ich kartach na telefonie na zewnatrz , zainstaluj aplikację https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokaz screeny z niej i speedtesty dla tych operatorów. Plus ma BTS w Bielawach z LTE1800 na 20MHz i pseudo LTE900 na 5MHz i nic wiecej, ta stacja obsługuje ogromny obszar więc Plus tam praktycznie nie istnieje a wybór telefonu u tego operatora to potraktujmy jako kiepski żart, sprawdź internet z Plusa na tej karcie co masz tak jak wczesniej Orange. To te gorsze informacje, na koniec operator który kladzie tam konkurencję na łopatki czyli PLAY, najblizsze stacje bazowe to Gosławice oraz Piotrowice, na nich 3 pasma LTE1800 na 15MHz, LTE2100 na 10MHz i zasięgowe LTE800 na 5MHz czyli w agregacji 30MHz pasma, u ciebie na zewnatrz skorzystasz z niej, zrób test Play to sam się przekonasz. To jedyny operator mobilny który w tej lokalizacji jest w stanie zapewnić normalny internet.
Nadajniki plus ,orange ,t mobail , są na na jednej posesji, na tej posesji stoją dwa maszty na jednym plus i t mobail, a drugi orange. Żona pa Play i zasięg gorszy niż plus. Chyba trzeba odpuścić GSM, i zostaje satelita.
Najpierw to wyłacz żonie RK na telefonie jak chcesz testować sieć macierzystą Play na telefonie żony, raczej nie ogarniasz tematu, w Gosławicach Play postawił 60 m maszt, około 4 km od ciebie więc powinno go nawet widać. Anteny PLAY na szczycie, ponizej T-mobile. Do tego taki sam w Piotrowicach Tak jak mówiłem test Play z ta aplikacją ale z wyłaczonym roamingiem krajowym. Satelitarny potraktujmy jako kiepski żart, w Play są dwa BTS-y do wyboru, z ich widocznościa więc antena kierunkowa pozwoli na wybór tego który da lepsze prędkości, ja słów na wiatr nie rzucam. Zreszta znam ten teren, mieszkam 30km od ciebie.
✨ Użytkownik rozważa zakup Internetu Orange LTE biurowego z limitem 999GB, ponieważ obecny dostawca radiowy oferuje niską prędkość. W dyskusji podkreślono znaczenie sprawdzenia zasięgu 4G w lokalizacji użytkownika, a także porównania ofert różnych operatorów, takich jak Plus, T-Mobile i Play. Użytkownicy sugerują wykonanie testów prędkości oraz zasięgu, aby ocenić jakość usług Orange. Wspomniano również o problemach z Internetem satelitarnym, który ma ograniczone prędkości i wysokie opóźnienia. Wskazano na konieczność przemyślenia wyboru operatora oraz możliwości lokalnych dostawców. Wygenerowane przez model językowy.