logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PV - przewody DC i uziemiający w jednym peszlu przez komin?

_maro_ 25 Mar 2020 07:48 9651 20
REKLAMA
  • #1 18558386
    _maro_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Czy można w jednym peszlu poprowadzić z dachu przewody DC wraz z przewodem uziemiającym panele?
    Peszel ma być poprowadzony z dachu poprzez nieużywany komin do piwnicy.
  • REKLAMA
  • #2 18558396
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Jako połączenie wyrównawcze tak
    a to prowadzenie to szyb instalacyjny
  • REKLAMA
  • #3 18895535
    th33nd
    Poziom 10  
    _maro_ napisał:
    Czy można w jednym peszlu poprowadzić z dachu przewody DC wraz z przewodem uziemiającym panele?

Jesteś pewien, że masz uziemione panele, czy tylko szyny?
    Czy użyte klemy umożliwiają naruszenie warstwy anodowanej ram modułów?

Mi wprowadzili do domu pod inwerter tylko przewody DC. AC jest podłączone pod rozdzielnię w mieszkaniu a nie bezp. pod licznik, gdzie wprawdzie PE łączy się z N ale droga do ziemi jest zdecydowanie krótsza.
    SPD od DC i AC zabezpieczone drutem fi4 PE z rozdzielni. Czy to zgodne ze sztuką/normą/przepisami?
    Czy przynamniej strona DC nie powinna być zabezpieczona linką 16mm² od uziomu PV?
  • #4 18896070
    Skandahl
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Przerabiam ostatnio temat instalacji PV u siebie w domu i z tego co już się dowiedziałem to przewód uziemiający panele fotowoltaiczne powinien "iść" z dachu do uziomu, a nie do inwertera. Hipotetyczna sytuacja pioruna uderzającego w panele i energię tego pioruna masz w domu, a chyba nie o to chodzi.
  • REKLAMA
  • #5 18896286
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    _maro_ napisał:
    Witam,
    Peszel ma być poprowadzony z dachu poprzez nieużywany komin do piwnicy.

Nie jest to dobre rozwiązanie gdyż w ten sposób prąd związany z wyładowaniem atmosferycznym (bezpośredni lub indukowany) odpływający przewodem uziemiającym będzie indukował przepięcia w przewodach DC.
  • #6 18896403
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Ja mam osobno kable DC i osobno uziemienie te kable nawet nie są w pobliżu akurat tak się złożyło, że mam ten komfort.
  • #7 18896479
    th33nd
    Poziom 10  
    Jarek Kordalewski napisał:
    Nie jest to dobre rozwiązanie gdyż w ten sposób prąd związany z wyładowaniem atmosferycznym (bezpośredni lub indukowany) odpływający przewodem uziemiającym będzie indukował przepięcia w przewodach DC.

Uziemienie PV nie jest zabezpieczeniem odgromowym i na bezpośrednie wyładowanie raczej nie pomoże, chociaż zgodnie ze sztuką rez. uziemienia PV robi się poniżej 10ohm.
    Proszę zauważyć, że chyba nikt w mikroinstalacjach nie stosuje zabezpieczeń T1+T2.
    Czyli zabezpieczenia przepięciowe SPD są/powinny być podłączone pod przewód PE wew. instalacji AC?
    Nie jestem pewien czy czas w jakim zadziała SPD (350µs?) jest wystarczający na to, żeby w instalacji domowej nie zaindukowało się wysokie napięcie mogące uszkodzić odbiorniki. Ktoś, coś wie?
    Jakoś nie widzę możliwości żeby do falownika ciągnąć osobny kabel uziemiający z daleka od przewodów DC i AC, no chyba, że inwerter wisi na zew. budynku.
  • #8 18896684
    Cytro12
    Poziom 26  
    th33nd napisał:
    Proszę zauważyć, że chyba nikt w mikroinstalacjach nie stosuje zabezpieczeń T1+T2.

A skąd takie wnioski? Na podstawie takiego stwierdzenia wnioskuje, że kolega raczej nie widział wielu instalacji.
    th33nd napisał:
    Czyli zabezpieczenia przepięciowe SPD są/powinny być podłączone pod przewód PE wew. instalacji AC?

No właśnie gdzie się to podpina?
    th33nd napisał:
    Jakoś nie widzę możliwości żeby do falownika ciągnąć osobny kabel uziemiający z daleka od przewodów DC i AC, no chyba, że inwerter wisi na zew. budynku.

???
  • #9 18896776
    th33nd
    Poziom 10  
    Tak, widziałem tylko 2 zrobione przez 2 różne firmy, można powiedzieć liderów w ilości instalowanych w PL mikroinstalacji. Żadna nie ma T1.
    Dlatego zadaję pytania. Jeśli kolega widział wiele to proszę odpowiedzieć gdzie się to podpina.
    Często wchodzi się DC przez wentylację w kominie i nie widziałem osobnego peszla z uziomem od PV, który wchodziłby w kolejną wentylację aby uzyskać stosowny odstęp..
    W wypadku instalacji inwertera na strychu, nie wyobrażam też sobie, żeby ktoś tam ciągnął przez cały budynek dedykowany/osobny kabel uziomu.
    Cytro12 napisał:
    ???

Nie rozumiem odpowiedzi. Na zewnątrz, lub w jakimś garażu czy pomieszczeniu gospodarczym jest znacznie łatwiej wejść z dedykowanym do SPD uziomem, niż pruć ściany od parteru po strych.
  • #10 18897955
    Skandahl
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Kolego th33nd może właśnie dlatego instalację PV zrobiłem u siebie sam, bo jak poczytałem oferty i odpowiedzi na moje pytania odnośnie zabezpieczeń to mnie zmroziło. Wszystko najmniejszym kosztem.
    U mnie na stronie DC oprócz topikowych bezpieczników są ograniczniki T1 + T2 (B+C) i tak samo po stronie AC. Każdy element ma swój przewód uziemiający 16mm2 (panele, rozdzielnia DC, inwerter, rozdzielnia AC), idący w pewnej odległości od pozostałych, a spotykające się (przewody uziemiające ofc) dopiero przy uziomie (9 metrów w głąb ziemi). Tak jest według sztuki, a wiele schematów instalacji PV przejrzałem, żeby dojść do takiego wniosku.
    Fakt przy uderzeniu pioruna prawdopodobnie elektronika w falowniku "wyparuje" ale energia pioruna pozostanie na zewnątrz domu, bo chyba o to właśnie chodzi w tych zabezpieczeniach.

Wracając do meritum tematu, autor zadał pytanie odnośnie poprowadzenia przewodów i otrzymał wyczerpujące odpowiedzi, jak powinno być, a jak zrobi to jego sprawa.
  • #11 18898205
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Skandahl napisał:
    Każdy element ma swój przewód uziemiający 16mm2 (panele, rozdzielnia DC, inwerter, rozdzielnia AC), idący w pewnej odległości od pozostałych, a spotykające się (przewody uziemiające ofc) dopiero przy uziomie (9 metrów w głąb ziemi). Tak jest według sztuki, a wiele schematów instalacji PV przejrzałem, żeby dojść do takiego wniosku.

Poza zachowaniem odstępów istotne jest wykorzystanie symetrii. Należy zwrócić uwagę, że pole elektromagnetyczne indukowane przez dwa przewody z prądem płynącym w tym samym kierunku znosi się w środku symetrii ułożenia tych przewodów. Także optymalnym rozwiązaniem jest prowadzenie kilku przewodów odprowadzających ("uziemiających") w taki sposób, żeby pomiędzy nimi powstała strefa o zmniejszonym poziomie pola E-M i właśnie tam trzeba poprowadzić przewody robocze.
    W dobrze wykonanej instalacji elektronika nie ma prawa "wyparować". Przecież właśnie o to chodzi w technice ochrony odgromowej i przeciwprzepięciowej.
  • #12 18898216
    Cytro12
    Poziom 26  
    Każdy przypadek jest inny a środki dobiera się do sytuacji zgodnie z wymogami. Po co ponosić nadmierne koszty skoro nie dostaniemy w zamian większego bezpieczeństwa czy innych korzyści, tak samo w druga stronę jeśli ktoś chce po taniości to potem będzie miał inne wydatki. Trzeba po prostu o tym informować.
  • REKLAMA
  • #13 18898244
    Jarek Kordalewski
    Poziom 18  
    Położenie dwóch kabli zamiast jednego to raczej nie jest "nadmierny koszt" a w zamian daje większe bezpieczeństwo.
  • #14 18898274
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    th33nd napisał:

Ja planuję zamontować. Kupiłem Dehncombo z iskiernikiem. Powodem jest brak separacji pomiedzy PV a instalacja odgromową.
  • #15 18898401
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    Jan_Werbinski napisał:
    th33nd napisał:

Ja planuję zamontować. Kupiłem Dehncombo z iskiernikiem. Powodem jest brak separacji pomiedzy PV a instalacja odgromową.

A jak to się ma do systemu z optymalizatorami ??, warto w to inwestować czy zwykły ogranicznik np. Citel do 1000V wystarczy ??
  • #16 18898464
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Tylko gdzie ten ogranicznik chciałbyś umiejscowić?
  • #17 18898547
    BikeBarian
    Poziom 24  
    Ocena: 122
    No właśnie dlatego pytam. Sa ogranicznik DC i AC. Po stronie DC mam a i po stronie AC Inwerter jest w odległości mniejszej jak 10m od rozdzielnicy (tam jest ogranicznik zamontowany) i zastanawiam się czy nie dać zaraz przy Inwerterze jeszcze jednego ogranicznika AC.
  • #18 18898560
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeżeli piszesz o Citelu do 1000V to raczej DC i przy mikro ?
    Natomiast przy stacjonarnym falowniku i odległości nawet < 10 m to sens jest
  • #20 18899576
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    BikeBarian napisał:

A jak to się ma do systemu z optymalizatorami ??, warto w to inwestować czy zwykły ogranicznik np. Citel do 1000V wystarczy ??

Optymalizator służy do czegoś zupełnie innego.

Dodano po 1 [minuty]:

U mnie T1+T2 będą na DC tuż przed falownikiem, a do paneli na dachu jest ok 10 m kabla. Kolejne T1+T2 AC będą w RG kilka metrów od falowników.
  • #21 18900113
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 260
    Tu możesz poczytać o zabezpieczeniach
    http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,ma..._przepieciowa_instalacji_fotowoltaicznej,7874
    U siebie dałem T1+T2 na DC, przed falownikiem, tak samo na na AC. Oprócz tego dorobiłem pionowe szpilki do odgromówki, w artykule poprawnie to nazywają zwód pionowy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię prowadzenia przewodów DC i uziemiającego w jednym peszlu przez komin w instalacjach fotowoltaicznych. Uczestnicy podkreślają, że przewód uziemiający powinien być oddzielony od przewodów DC, aby uniknąć indukcji przepięć związanych z wyładowaniami atmosferycznymi. Zwracają uwagę na konieczność stosowania odpowiednich zabezpieczeń, takich jak ograniczniki przepięć T1+T2, oraz na znaczenie właściwego uziemienia instalacji. Wskazano, że w przypadku instalacji PV, przewody uziemiające powinny być prowadzone w sposób minimalizujący ryzyko uszkodzeń elektroniki w falowniku. Wiele osób podkreśla, że lepszym rozwiązaniem jest prowadzenie osobnych przewodów dla DC i uziemienia, co zwiększa bezpieczeństwo instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA