logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów

Bałdyzer 26 Mar 2020 11:34 1341 8
REKLAMA
  • #1 18561569
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    Kilka dni temu jadąc moim Mondeo z silnikiem TDDI rocznik 2002 silnik nagle stracił moc, zaczął przerywać i bardzo mocno kopcić. Ledwo dojechałem do domu . Silnik już obecnie nie chce odpalać, rozrusznik kręci ale silnik nie zapali.
    .
    Sprawdziłem dziś błędy programem Forscan i poniżej zamieszczam zdjęcia z wielką prośbą do osób które lepiej ode mnie znają się na diagnostyce. Czy z tych błędów można coś wywnioskować , czy to może być wina padniętych wtryskiwaczy ? Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczny.

Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów Ford Mondeo MK3 TDDI - Silnik przerywa i strasznie kopci na czarno dużo błędów
  • REKLAMA
  • #2 18561730
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 126
    Z błędów podanych (które ciężko odczytać) wygląda na ukł paliwowy
    Należało by sprawdzić czy w ogóle dochodzi paliwo do silnika
  • #3 18562288
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    Miałem dostępne 4 wtryski do TDDI i dziś z ciekawości wymieniłem je. Po wymianie silnik odpalił , na wolnych obrotach szedł ładnie bez dymienia około 5 minut po czym zaczął kopcić , szarpać aż zgasł i już nie odpala . Czy te objawy nadal wskazują na problemy ze sterowaniem pompy lub awarią mechaniczną pompy ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18573097
    jasq33
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Tam pisze co masz zrobić kiedy przy błędzie 0149 występuje błąd 1564. Sprawdź ten zawór elektromagnetyczny.
    Szukaj go w pompie wtryskowej.
    Może najpierwej wymień filtr paliwa.
  • REKLAMA
  • #8 18573784
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 468
    Witam. Mam problem z mondeo mk3 2.0 tddi 90km 2002r. Auto zaczęło nie równo pracować, na biegu jałowym i szarpie podczas jazdy. Auto odpala jeździ ogólnie moc ma . Błąd jaki zgłasza to P0148 , dodam że nie posiada pompy ,przy zbiorniku.
  • #9 18574825
    Krwasowski
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Pompę wtryskową w 2.0 tddi można zdemontować bez rozpinania rozrządu. W obudowie rozrządu (tej czarnej pokrywie ) jest otwór inspekcyjny . Są specjalne zestawy do blokowania koła pompy wtryskowej. Jedynie w tedy można się zabrać za demontaż pompy . Co do sterownika jest on przykrecony chyba na 4 srubach z czego jedna prawdopodobnie ma inny łeb (trzeba mieć specjalnie dedykowany klucz) warto zaznaczyć w kilku miejscach pierwotne położenie nastawnika względem obudowy by później w tym samym miejscu go przykręcić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Fordem Mondeo MK3 TDDI z 2002 roku, który stracił moc, przerywał i emitował czarny dym. Po diagnostyce za pomocą programu Forscan, użytkownik podejrzewał uszkodzenie wtryskiwaczy. Po wymianie wtryskiwaczy silnik odpalił, ale po chwili znów zaczął kopcić i zgasł, co sugeruje problemy z pompą wtryskową lub jej sterowaniem. Wskazano na konieczność sprawdzenia zaworu elektromagnetycznego oraz wymiany filtra paliwa. Użytkownicy podzielili się informacjami na temat demontażu pompy wtryskowej oraz sterownika, podkreślając, że można to zrobić bez rozpinania rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA