logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Huawei e5573c z blokadą sieci Play?

marekkwiatek 26 Mar 2020 12:31 12735 4
REKLAMA
  • #1 18561680
    marekkwiatek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień Dobry,
    proszę o pomoc - mam takie urządzenie mobile huawei e5573c w sieci play (brandowany)
    oczywiście wszytko działa z kartą play, natomiast jeśli przekładam kartę na np. orange to
    podpinając modem pod kompa i IP 169.168..... komp. nie może się połączyć z tym urządzeniem

Pytanie czy i jak mam zmienić ustawienia, aby komp. widział ten modem np. aby wprowadzić pin
    aby dalej karta zadziałała, czy może ten modem ma jakiś simlock, chociaż tu nie możemy mówić o simolck
    tylko modem look - to dalsze pytanie jak zdjąć taką blokadę

proszę o pomoc / nie jestem zbyt biegły w tych tematach

pozdr
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 18561721
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Modemy/routery z Play nie mają blokady. Powinieneś przez przeglądarkę skonfigurować router, wpisać w pole APN dla Orange: internet.
    Aby zmienić ustawienia routera wpisz w pasek adresu w przeglądarce: http://192.168.8.1/
    Klikasz: Ustawienia połączenia> użytkownika i wpisujesz hasło> po lewej zarządzania profil > na środku nowy profil > w polu nazawa profilu: ORANGE, w polu apn: internet > zastosuj. Domyślny użytkownik to admin, hasło admin. Jeżeli takie nie są, trzeba zresetować urządzenie.

Pewne karty sim mają możliwość wyłączenia kodu pin, inne nie. Możliwe, że karta którą wkładasz, posiada kod pin, można spróbować wyłączyć żądanie kodu pin wkładając kartę sim do telefonu.
  • REKLAMA
  • #3 18561924
    marekkwiatek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    dzięki -
    właśnie w tym jest problem, że jak go podpinam pod kompa via usb i wrzucam IP
    to komp mówi ze nie można nawiązać połączenia
    może w kompie mam coś włączyć / wyłączyć ?

pozdr
    Marek
  • REKLAMA
  • #4 18561971
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    Przy pierwszym podłaczeniu powinien pojawić się kreator i zainstalować się sterowniki do tego Huawei, jesli łaczy się z kartą Play to powinien też z Orange, APN jest dla obydwu internet, zobacz jeszcze czy czasami nie uruchamia się protokół IPv6, no i karta ma pewnie PIN więc powinien od razu pojawić się komunikat aby go wpisać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18562057
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    To powinno się pokazać po podłączeniu po usb. Wyłącz wifi w komputerze, nim podłączysz router po usb. Jeżeli w.w adres nie działa spróbuj adres: http://192.168.9.1
    Możesz też zresetować router.

Jak odblokować Huawei e5573c z blokadą sieci Play?
REKLAMA