logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chewrolet captiva 2.0d 150km07 - Wypalanie dpf a check

marcin.kurpiewski 27 Mar 2020 18:59 2823 3
REKLAMA
  • #1 18565421
    marcin.kurpiewski
    Poziom 2  
    Witam, dzisieaj wypalał mi się dpf, spalanie na postoju 19l/100km, obroty 1100, włączony wentylator i tak z 15 minut następnie się wyłączył a obroty spadły na desce świeciła sie kontrolka check. Wyłączylem silnik po 20 minutach odpaliłem , kontrolka check nadal sie paliła pojechałem na stacje i zatankowałem ale zanim zgasilem silnik zauwarzyłem ze znowu mi wszedł w tryb wypalania mimo wszystko wyłączyłem silnik i zatankowałem. Odpaliłem i kontrolka sie nadal paliła pojechałem na autostradę i zeobiłem 100km z prędkością 130-150 km/h kontrolka nadal sie pali, mocy nie ubyło ale sie pali. Mój mechanik ma tydzień urlopu a musze jeździć do pracy co mam zrobić, czy mogę tydzień tak przejeździć?
  • REKLAMA
  • #2 18565575
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Skoro się pali kontrolka check to wcale nie znaczy, że wypalanie, a jeszcze gdy pracuje wentylator chłodnicy. To można przypuszczać śe usterka dotyczy układu chłodzenia, Dla świętego spokoju podjedź do jakiegoś serwisu po odczycie błędów będziesz wiedział czy możesz z tą usterką jeździć.
  • REKLAMA
  • #3 18566160
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 126
    Jeżeli DPF bardzo zapchany to czasami komputer próboje go wypalić pomimo uruchomienia procedury nie oznacza to że procedura przebiegła pomyślnie i filtr został wypalony. Komputer będzie próbował ponowić procedurę wypalania ale może być tak że pomimo próby odrazy go zablokuje
    Sprawdził bym poziom oleju czy go czasem nie przybyło...
    Jeżeli tak to oznacza to o nieprawidłowym wypalaniu dpf
  • #4 18566540
    marcin.kurpiewski
    Poziom 2  
    Witam , dzis rano odpaliłem i check przestał sie swiecić :), olej na tym samym poziomie co był.
    Dziekuje za porady
REKLAMA