logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralne sterowanie roletami bez sterowników - możliwość rozbudowy o sterowanie smartfonem

gon2o 13 Sty 2021 00:07 10962 5
REKLAMA
  • #1 19179591
    gon2o
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Szanowni Panowie,
    Bardzo proszę o fachową opinię na temat pomysłu dotyczącego podłączenia rolet w domu jednorodzinnym tak aby możliwe było sterowanie centralne bez użycia sterowników. Proszę wybaczyć niefachowy schemat. Na schemacie są 4 rolety, w rzeczywistości jest ich 11. W każdej silnik 100w.

Centralne sterowanie roletami bez sterowników - możliwość rozbudowy o sterowanie smartfonem

Chcę pociągnąć od każdej rolety do rozdzielni, kabel 5x1,5.
    Obecnie na mam czasu i kasy na zabawę ze sterownikami, w późniejszym etapie chciałbym instalację rozbudować o sterowanie smartfonem.
    Zależy mi na zamykaniu wszystkich rolet z punktu centralnego oraz na posiadaniu przełącznika lokalnego przy każdej rolecie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19179612
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Pierwsza sprawa to czy rolety są z wbudowanymi sterownikami czy "gołe" napędy z mechanicznymi krańcówkami? Jeśli gołe, to nie powinno się podłączać więcej niż jedna roleta pod przycisk / sterownik.
    Druga kwestia to "wyizolowanie" sterowania lokalnego od centralnego. Jeśli zignorujesz to co napisałem wyżej i mimo to podłączysz jak narysowałeś, to każdy przycisk będzie działał jak centralny. Musisz zastosować coś co się pięknie nazywa "separator lini / zasilania" i kosztuje 50 zł np F&F SEP. W rzeczywistości jest to czyste zdzierstwo i w środku jest dioda zaporowa - koszt 5 zł z kabelkami i puszeczką. Moim zdaniem powinieneś się zainteresować sterowaniem już teraz, albo odłożyć całkowicie ruchy roletami z przycisków na później. Inaczej to rzeźbienie w g...

Alternatywą jest korzystanie ze streowania lokalnego, a odpuszczenie tematu sterowania centralnego. Chyba, że Koledzy podadzą jakieś tymczasowe, tanie wyjście.
  • REKLAMA
  • #3 19179761
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Tu masz pomacaną kwestię sterowania rolet centralnie (sterowanie przekaźnikami) jak i lokalnie - "tymczasowe tanie wyjście"- w przykładzie są co prawda zintegrowane sterowniki lokalne z opcją radia, ale zamiast nich myślowo możesz dać zwykłe przyciski chwilowe z osobnym góra/dół.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3753036.html#19121875

W przykładzie zastosowaną pełną separację galwaniczną przekaźnikami z racji użycia przez autora tematu sterowników elektronicznych (i trzeba dużo styków), dla gołych silników i przełączników monostabilnych wystarczą na roletę 2 przekaźniki z 1 parą styków zwierno-rozwiernych.

W normalnym przypadku ilość przewodów do puszki - 4 (plus uziemienie PE czyli 5)

Coś takiego (dopuszkowego - konstrukcje b. podobne jak w w/w temacie, ew uzupełnione o extrasy) ma chyba każdy producent elektryki okiennej: np. Zamel SRP-01, Mobilus DZU, F&F różne modele - ceny z przedziału 70-90 zł za puszkę...
    Przekaźniki miniaturowe z cewką 230V tanie nie są (25 zł/szt) i klejonka wyjdzie ci niewiele taniej niż gotowe rozwiązanie - może jak radził przedmówca - idź po taniości ale systemowo a nie DIY....

PS:
  • REKLAMA
  • #4 19179927
    gon2o
    Poziom 10  
    Macie racje Panowie, uśpiliście nieco mojego "węża w kieszeni" ;)

10 silników z elektronicznymi krańcówkami, jeden z mechaniczną do bardzo wąskiego okna. W fabryce nie mogli znaleźć nic z elektroniczną na taki wymiar.

A gdybym do każdej puszki przy rolecie wrzucił np. F&F STR-1, tylko zamiast ciągnąć obwód centralny od rolety do rolety, podłączył żyły z przewodu 5x1,5 odpowiedzialne za sterowanie centralne do jednego przełącznika dzwonkowego gdzieś w kotłowni. Tam rozdzieliłbym fazę na lokalnie/centralnie a resztą zajęłyby się sterowniki..

Wydałoby coś takiego?
    Czy do tego przełącznika musiałby iść grubszy przewód?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19179971
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Podaj może konkretnie model tych napędów, bo przecież jeśli mają swoje sterowniki to ruch odbywa się na krótkotrwałym podaniu fazy na dany kierunek - jeśli roleta takie sterowanie obsługuje, a większość tak - praca z przyciskam bez podtrzymania.

Wtedy wystarczy zakupić albo wykonać wspomnianą wyżej separację sygnałów lokalnych od centralnych. Kontakt-Simon ma również w swojej ofercie gotowe łączniki do sterowania zarówno centralnego jak lokalnego - nie testowałem nie wiem. Wiem tylko, że istnieją i mogą być jakąś alternatywą.

Jeśli chcesz sterowanie radiowe, to ten STR-1 się nie nadaje, a po co 2 razy kupować? Zainteresuj się sterownikami Mobilusa lub Proximy - mają ciekawe możliwości i fajne pilot do obsługi z timerami itd. Generalnie nie ma znaczenia czy ciągniesz "magistralę centralną" od rolety do rolety czy prowadzisz w gwiazdę. Kwestia tego, że przy gwieździe potrzebujesz już nie puszki a raczej obudowy lub małej rodzielnicy na podłączenie 12 rolet ;) No i masz przygotowane na przyszłość do rozdzielenia np. parter / piętro.

gon2o napisał:
    Czy do tego przełącznika musiałby iść grubszy przewód?

Teoretycznie min. przekrój przewodu ułożonego na stałe to 1.5mm^2.
    Praktycznie do sterowania jest to aż za - tam nie będzie obciążenia roletami, to tylko impuls.
    W praktyce położyłbym 4x1.5 lub 5(PE):
    1. kierunek góra
    2. kierunek dół
    3. stała faza
    4. N
    (5. PE)
    Masz możliwość dołożenia dodatkowego modułu do puszki - nie wiem po co, ale masz. :D
  • #6 19180508
    gon2o
    Poziom 10  
    10 silników z elektroniczną krańcówką mam takich
    Aluprof DM45BD 10/15
    https://www.katalog.aluprof.eu/dokumenty/Instrukcje_automatyka/DM_BD_MULTI/DM45BD-10_15.pdf

i ten jeden z mechaniczną
    SELVE SP 2/7 S
    https://www.selve.de/fileadmin/documents/serv...itungen/antriebe/BA_SP_5-sprachig_07_2017.pdf

Dodano po 8 [godziny] 2 [minuty]:

Trochę przeglądałem podawane przez Was Panowie rozwiązania i wydaje mi się, że to:

2x-elmes-st6h + stx

https://allegro.pl/oferta/2x-elmes-st6h-sterownik-do-6-rolet-230v-stx-6895243918

wyjdzie najtaniej i najbardziej trafi w moje potrzeby. Puszczę w gwiazdę 4x1,5mm^2 + 4x0,5mm^2 i ogarnę sterowanie centralne i lokalne + pilot w kwocie 700zł. Na sterowaniu smartfonem mi nie zależy a zastosowanie gotowych przekaźników po 2 na roletę to też około 500zł.

Co sądzicie?
REKLAMA