Witam kilka lat temu odkupiłem od znajomego gruntową pompę ciepła Stiebel Eltron 12kw mocy grzewczej dla b0W35.
Pompa była świeżo po wymianie sprężarki.
Przeleżała w garażu kilka lat i teraz doczekała się montażu w nowym miejscu.
Po podłączeniu urządzenia wyświetlił się komunikat ciśnienia. Zawór rozprężny rezkręcil się i okazało się że brakowało 300g czynnika r407. Chłodnik był, odessal czynnik,próżnia,2 kg czynnika zgodnie ze specyfikacją. Okazało się że uwalone są presostaty. Odpalona po zmostkowaniu. Parametry układu wg manometrów poprawne,ale odpalona tylko na 10 minut na małym obiegu grzewczym,bo nie było zalanej podłogówki.
Podłoga zalana, pompa pracuje ale na pół gwizdka. Pytanie co ją boli?
Parametry poniżej, nie mam manometrów więc ciśnień nie podam. Chłodnik dojedzie z presostatami pewnie w Nowym Roku.
Dz zasilanie 5-2 powrót
-11 Przed parownikiem 5 za parownikiem
8 na ssaniu
52 gorący gaz
15 za skraplaczem
Za regeneracyjnym 14- za filtrem
20 woda wyjście 16 powrót
Pobór prądu 1.9kw moc grzewcza 7.5-8.0kw f1-4.6A,f2-4.5a, f3-4.2a
Pompa była świeżo po wymianie sprężarki.
Przeleżała w garażu kilka lat i teraz doczekała się montażu w nowym miejscu.
Po podłączeniu urządzenia wyświetlił się komunikat ciśnienia. Zawór rozprężny rezkręcil się i okazało się że brakowało 300g czynnika r407. Chłodnik był, odessal czynnik,próżnia,2 kg czynnika zgodnie ze specyfikacją. Okazało się że uwalone są presostaty. Odpalona po zmostkowaniu. Parametry układu wg manometrów poprawne,ale odpalona tylko na 10 minut na małym obiegu grzewczym,bo nie było zalanej podłogówki.
Podłoga zalana, pompa pracuje ale na pół gwizdka. Pytanie co ją boli?
Parametry poniżej, nie mam manometrów więc ciśnień nie podam. Chłodnik dojedzie z presostatami pewnie w Nowym Roku.
Dz zasilanie 5-2 powrót
-11 Przed parownikiem 5 za parownikiem
8 na ssaniu
52 gorący gaz
15 za skraplaczem
Za regeneracyjnym 14- za filtrem
20 woda wyjście 16 powrót
Pobór prądu 1.9kw moc grzewcza 7.5-8.0kw f1-4.6A,f2-4.5a, f3-4.2a