Cześć wszystkim.
Kupiłem swój komputer dokładnie 5 lat temu i od tego czasu poza oczyszczaniem z kurzu nic z nim nie robiłem. Chciałbym jednak go upgradować.
Ogólnie komputer zacina się czasem przy uruchamianiu programów, lecz rzadko w trakcie ich działania. Podczas grania miewa spadki fpsow i szczególnie boli mnie strasznie powolne ładowanie się gier, programów.
Głównym powodem, dla którego zamieszczam ten post, to prośba do Was: Jak mogę sprawdzić stan podzespołów mojego komputera?
Czy jest jakiś program który wykaże mi, że pewne podzespoły przegrzały się albo mają nieodpowiednie taktowania lub nie działają poprawnie i wymagają wymiany? I czy ewentualnie ktoś mógłby mi pomóc w odczytaniu parametrów z tych programów do ich sprawdzenia?
Jestem otwarty na propozycje co przydałoby się wymienić lub co dołożyć. Wiadomo nie chcę wymienić całego komputera, lecz chętnie zainwestuje w poszczególne podzespoły by przyspieszyć komputer.
Komputer przeznaczam głównie do programowania, jednakże również do gier: Dota 2, cs;go i inne fabularne.
Dodam że jakoś 5 msc temu wymieniłem
+ kartę graficzna na radeon rx 570 4GB oc
+ zasilacz na be quiet Pure Power 10 400W BN272
+ dysk na Plextor 256GB 2,5" SATA SSD M8VC
+ dołożyłem 4GB ramu na dualu żeby poszło
tu specyfikacja przed upgradem -- >
Specjalizacja komputera z programu Speccy:
Operating System
Windows 10 Home 64-bit
CPU
Intel Core i5 4460 @ 3.20GHz 38 °C
Haswell 22nm Technology
RAM
4,00GB Single-Channel DDR3 @ 799MHz (9-9-9-28)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. H81M-D (SOCKET 1150) 6 °C
Graphics
W1943 (1360x768@60Hz)
2047MB NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (CardExpert Technology) 28 °C
Storage
931GB Seagate ST1000DM003-1ER162 (SATA ) 29 °C
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GH24NSC0
Audio
Realtek High Definition Audio
I chciałbym dalej poprowadzic ten komputer żeby już nie można byłoby sie do czego przyczepic i w jakies lepsze gierki moznaby pograc , np teraz przy forzie 4 wywala mi gre po 20 minutach na wysokich / srednich .
Z góry dziękuje za pomoc!
Budżet około 1200 zł .
Ram ddr4 16gb kostke posiadam gdzieś w domu ;d.
Kupiłem swój komputer dokładnie 5 lat temu i od tego czasu poza oczyszczaniem z kurzu nic z nim nie robiłem. Chciałbym jednak go upgradować.
Ogólnie komputer zacina się czasem przy uruchamianiu programów, lecz rzadko w trakcie ich działania. Podczas grania miewa spadki fpsow i szczególnie boli mnie strasznie powolne ładowanie się gier, programów.
Głównym powodem, dla którego zamieszczam ten post, to prośba do Was: Jak mogę sprawdzić stan podzespołów mojego komputera?
Czy jest jakiś program który wykaże mi, że pewne podzespoły przegrzały się albo mają nieodpowiednie taktowania lub nie działają poprawnie i wymagają wymiany? I czy ewentualnie ktoś mógłby mi pomóc w odczytaniu parametrów z tych programów do ich sprawdzenia?
Jestem otwarty na propozycje co przydałoby się wymienić lub co dołożyć. Wiadomo nie chcę wymienić całego komputera, lecz chętnie zainwestuje w poszczególne podzespoły by przyspieszyć komputer.
Komputer przeznaczam głównie do programowania, jednakże również do gier: Dota 2, cs;go i inne fabularne.
Dodam że jakoś 5 msc temu wymieniłem
+ kartę graficzna na radeon rx 570 4GB oc
+ zasilacz na be quiet Pure Power 10 400W BN272
+ dysk na Plextor 256GB 2,5" SATA SSD M8VC
+ dołożyłem 4GB ramu na dualu żeby poszło
tu specyfikacja przed upgradem -- >
Specjalizacja komputera z programu Speccy:
Operating System
Windows 10 Home 64-bit
CPU
Intel Core i5 4460 @ 3.20GHz 38 °C
Haswell 22nm Technology
RAM
4,00GB Single-Channel DDR3 @ 799MHz (9-9-9-28)
Motherboard
ASUSTeK COMPUTER INC. H81M-D (SOCKET 1150) 6 °C
Graphics
W1943 (1360x768@60Hz)
2047MB NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (CardExpert Technology) 28 °C
Storage
931GB Seagate ST1000DM003-1ER162 (SATA ) 29 °C
Optical Drives
HL-DT-ST DVDRAM GH24NSC0
Audio
Realtek High Definition Audio
I chciałbym dalej poprowadzic ten komputer żeby już nie można byłoby sie do czego przyczepic i w jakies lepsze gierki moznaby pograc , np teraz przy forzie 4 wywala mi gre po 20 minutach na wysokich / srednich .
Z góry dziękuje za pomoc!
Budżet około 1200 zł .
Ram ddr4 16gb kostke posiadam gdzieś w domu ;d.