logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja tempomatu w Oplu Vivaro 2010 - podłączenie przycisku

Superbemol 29 Mar 2020 13:23 5241 10
  • #1 18569268
    Superbemol
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych Forumowiczów.
    Jestem w trakcie instalacji tempomatu do Opla Vivaro z 2010 roku. Oto, co zrobiłem dotychczas na podstawie schematów znalezionych m. in. na Elektrodzie:
    Wstawiłem kierownicę z przyciskami do tempomatu i taśmę oraz przycisk włączania/wyłączania tempomatu od Laguny,
    Wpiąłem się w piny B8, B9, C8 i C9 złącza R 34 czterema przewodami i wprowadziłem je do kabiny. Przewody od ECU do złącza R34 były zamontowane oryginalnie (zużyłem kilka godzin na dotarcie do wtyczki przy ECU (120) tylko po to, żeby dowiedzieć się, że przewody tam są...).
    Zgodnie ze schematem, wpiąłem się dwoma przewodami w piny 6 i 7 wtyczki przy kierownicy (689)

Mój problem, to podłączenie przycisku włączenia/wyłączenia tempomatu. Może dla znawców tematu wydaje się to proste, ale ja nie rozumiem tego, co jest na załączonym schemacie.
    Mam dwa kable idące do wyłącznika i pięć pinów (jeden pusty) w wyłączniku. Z jednym kablem idącym od pinu C8 w złączy R 34 problemu nie ma: pin A2 w wyłączniku.

Bardzo proszę o pomoc w podłączeniu tego wyłącznika i w miarę możliwości podpowiedź:
    1. Dokąd podłączyć kabel idący od pinu C9?
    2. Dokąd podłączyć poszczególne piny z wyłącznika?

Będę zobowiązany za pomoc.
    Załączniki:
    • Schemat Tempmatu Trafic 0183.pdf (12.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18602288
    Superbemol
    Poziom 10  
    Naprawdę nikt?
  • #3 18852111
    adam_1967
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tu jest schemat tego włącznika 1081 jak jest podłączony w lagunie.
    Ten schemat przez ciebie zamieszczony jest bardzo dziwny bo z przełącznika muszą wychodzić dwa kable do ECU jeden włącza TEMPOMAT drugi OGRANICZNIK - sygnał od plusa.
    Po analizie tego schematu musi być od włącznika kabel na pinA2 ECU 120 a na nim nie jest narysowany, tylko pociągnięty jest do kostki R34 pinC9

Instalacja tempomatu w Oplu Vivaro 2010 - podłączenie przycisku
  • #4 20067432
    fasttruck
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam mam od kilku dni vivaro 2l 115km w automacie z 2009 roku i chciałbym dołożyć mu tempomat i stąd pytanie do Superbemol czy udało Ci się zrobić ten tempomat u siebie, jakieś szczegóły? Będę bardzo wdzięczny.

Dodano po 1 [minuty]:

Pytanie do pozostałych forumowiczów, czy ktoś ogarnął ten problem? może jakieś wskazówki gdzie szukać.?
  • #5 20069833
    Superbemol
    Poziom 10  
    Podłączyłem wszystkie elementy (nie wiem, czy prawidłowo), ale jak na razie nie udało mi się znaleźć elektryka samochodowego, który by się znał, żeby to wprowadzić do pokładowego komputera.
  • #6 20992276
    zabamix
    Poziom 11  
    Ocena: 5

>>18569268
    Czy udało Ci się ogarnąć temat? Jestem w trakcie dokładania 😁
  • #7 20992394
    Superbemol
    Poziom 10  

Niestety nie :(. Sytuacja jak w moim poprzednim poście.
  • #8 20992428
    zabamix
    Poziom 11  
    Ja będę zaczynał działać w tym kierunku.
    Dziś spróbuję odpiąć kompa o zobaczę czy przypadkiem nie jest już wyprowadzona wiazka do kompa
  • #9 20992431
    Superbemol
    Poziom 10  
    Daj znać, jak coś się uda. :)
  • #10 20993033
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5150
    Tempomatu/ogranicznika nie trzeba aktywować, po prawidłowym podłączeniu ma działać od razu, aktywuje się tylko wyświetlanie wskazań na wyświetlaczu zegarów, robi się to w module UCH. Opcję wskazań tempomatu/ogranicznika mają tylko zegary z komputerem pokładowym
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 20993204
    zabamix
    Poziom 11  
    Więc podłączyłem narazie piny do ECU bo były puste:
    D2
    D3
    A2
    C3
    Okablowanie oznaczone etykietami D2, D3, A2 i C3 podłączone do ECU.

Dodano po 53 [minuty]:

>>20993033
    A czy mozna sobie zegary włożyć inne? Rozbudowane ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zainstalował tempomat w Oplu Vivaro z 2010 roku, wymieniając kierownicę oraz przycisk włączania/wyłączania tempomatu z modelu Laguny. Podłączył przewody do złącza R34 oraz piny wtyczki kierownicy, jednak napotkał trudności z podłączeniem przycisku tempomatu. Inni forumowicze wskazali, że włącznik powinien mieć dwa kable do ECU, z których jeden aktywuje tempomat, a drugi ogranicznik. Pojawiły się pytania o aktywację tempomatu w komputerze pokładowym oraz o możliwość wymiany zegarów na bardziej rozbudowane. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i schematami, a także poszukiwali elektryka, który mógłby pomóc w podłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA