logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy

mrice 29 Mar 2020 17:44 5331 68
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w telewizorze Samsung UE32F4000AWXXH nie działa podświetlenie matrycy mimo sprawnych listew LED?

Przyczyną braku podświetlenia był uszkodzony układ AOZ1948 w zasilaczu/driverze LED, a nie same listwy LED [#18605890] Przed tym warto sprawdzić, czy po starcie pojawia się choć chwilowy impuls napięcia na wyjściu podświetlenia, bo LED-y są połączone szeregowo i przy prawidłowej pracy całego łańcucha powinno być ok. 146 V [#18572365][#18578019][#18578037] Same diody należy testować stałym prądem ok. 250–350 mA, bo zasilanie pojedynczych listew „na świecenie” napięciem rzędu 15 V nie daje miarodajnego wyniku [#18572179][#18578860] Na AOZ1948 trzeba sprawdzić zasilanie 13 V na pinie 4, a na układzie sterującym i MOSFET-cie szukać poprawnego wysterowania; w opisywanym przypadku na wyjściu sterującym było 0 V, co wskazywało na brak pracy drivera [#18577148][#18579971][#18580018] Po przypadkowym zwarciu uszkodził się jeszcze MOSFET i mały kondensator, ale główna usterka została zlokalizowana właśnie w AOZ [#18605890]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 18570185
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    Witajcie.

Dostałem wspomniany wyżej telewizor do przejrzenia od znajomego z nadzieją, że problem będzie z którąś diodą podświetlającą matrycę. Niestety, albo stety, wszystkie diody sprawne. W związku z tym mam prośbę o pomoc, gdzie dalej szukać i czego się czepiać. Asem elektroniki nie jestem, ale coś tam sobie radzę, nie mniej nigdy nie grzebałem w działce rtv.

Przypuszczam, że problem będzie na płycie zasilacza. Kto może wskazać kierunek poszukiwań ?

Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy

Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy
  • Pomocny post
    #2 18570274
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Odepnij przewód pomiędzy płytą main a zasilaczem. Napisz czy podświetlenie świeci. Jak sprawdziłeś diody led?
  • #3 18570413
    mrice
    Moderator AGD
    zdzich42 napisał:
    Jak sprawdziłeś diody led?

Jako, ze tv dostałem z statusem uda się to fajnie, nie wyjdzie to nie bede płakał, to pobawiłem się już i wystawiłem matrycę.
    Podałem zasilanie na poszczególne listwy z zasilacza. Wpinałem się na pionowej pcb łączącej wszystkie listwy i zasilałem poszczególne sekcje przy okazji sprawdzajac w ten sposób punkt łączenia listw led z pionowa pcb

Samsung UE32F4000AWXXH - Brak podświetlenia matrycy

zdzich42 napisał:
    Odepnij przewód pomiędzy płytą main a zasilaczem. Napisz czy podświetlenie świeci.

Nic to nie wnosi, odpięte, czy podpięte, podświetlenie martwe.

Zapomniałem jeszcze dodać, na matrycy jest ledwo widoczne logo przy włączeniu tv (widać je po podświetleniu mocną latarką), również tv reaguje na sterowanie, można go włączyć jak i wyłączyć w tryb stand by.
  • #4 18570484
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Masz choć na chwilę jakieś napięcie na CNM803?
  • #6 18570692
    mrice
    Moderator AGD
    krakarak napisał:
    Masz choć na chwilę jakieś napięcie na CNM803?

Tak, na włączonym 13,05 V oraz 5,20 V, w trybie standby brak napięć na obu liniach.

ganitu napisał:
    Jest napięcie na zasilanu podświetlania

0V

ganitu napisał:
    ,sprawdz na kondensatorach elektrolitycznych

mówimy o zasilaczu ?

Zastanawia mnie dość spory spadek napięcia na jednym z kondensatorów po włączeniu tv, zaznaczony strzałką, w lewym dolnym rogu foto
  • #7 18570758
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1630
    mrice napisał:
    Zastanawia mnie dość spory spadek napięcia na jednym z kondensatorów po włączeniu tv, zaznaczony strzałką
    To oczywiste, na razie zostaw, odpowiedz na ważne pytanie:
    zdzich42 napisał:
  • #8 18570793
    mrice
    Moderator AGD
    GanCegall napisał:
    To oczywiste, na razie zostaw

No właśnie dla mnie nie :)

GanCegall napisał:
    odpowiedz na ważne pytanie:
    zdzich42 napisał:

w poście #3 opisałem, robiłem delikatną zdrapkę lakieru na ścieżce na zielonej pcb (pionowej) i podawałem zasilanie z zewnętrznego źródła na każdą listwę poziomą na zasilaniu ok 15V. Nie do końca wiedziałem ile nalezy podać na całość, tak więc nie próbowałem. Wszystkie ledy świecą równo. Żadnych odchyleń. Sprawdzone później po raz drugi na nieco wyższym napięciu.
  • #9 18570857
    GanCegall
    Poziom 38  
    mrice napisał:
    w poście #3 opisałem

To tylko opis, nie ma znaczenia, szczegóły są ważne.
    mrice napisał:
    Wszystkie ledy świecą równo

Ale to że świecą wcale nie znaczy że są sprawne!
    Dla nas świecą tak samo, równo, identycznie, ale dla kamery termowizyjnej już inaczej:

• #10 18570918
    mrice
    Moderator AGD
    GanCegall napisał:
    To tylko opis, nie ma znaczenia, szczegóły są ważne.

Czyli ? Mam rozpruć go raz jeszcze i sprawdzać pobór pradu na każdej listwie przy określonym napięciu zasilania ?
    Czy ma to sens, jeśli nie wychodzi zasilanie na podświetlenie z zasilacza ? Z tego co wypatrzyłęm w internetach przy awarii led zasilacz odcina zasilanie, ale po odłączeniu przewodu zasilającego ledy napięcie na złączu powraca, u mnie go nie ma

GanCegall napisał:
    Ale to że świecą wcale nie znaczy że są sprawne!
    Dla nas świecą tak samo, równo, identycznie, ale dla kamery termowizyjnej już inaczej:

Kamery termowizyjnej nie mam no i nie kupie dla jednego tv, bo to większego sensu by nie miało, a w agd mi potrzebna nie jest. Nie mniej gdyby był takowy problem to po odpięciu wiązki z złącza na zasilaczu raczej powinienem zasilanie mieć ?
  • #11 18570926
    krakarak
    Poziom 42  
    Prąd płynący przez diody jest mierzony przez kontroler, jeśli będzie przerwa w obwodzie to wyłączy napięcie zasilające diody. Wepnij miernik w szereg i zobacz czy wskaże jakąś wartość w momencie wyjścia ze Standby.
    A pytając czy pojawia się napięcie miałem na myśli krótki skok napięcia do co najmniej 70V i więcej gdy wychodzi ze Standby.
  • #12 18570941
    mrice
    Moderator AGD
    krakarak napisał:
    Wepnij miernik w szereg i zobacz czy wskaże jakąś wartość w momencie wyjścia ze Standby.

To już sprawdziłem chwile temu, generalnie wahania są w widełkach 10-100 mV, czyli nic.
  • #13 18570955
    GanCegall
    Poziom 38  
    mrice napisał:
    sprawdzać pobór pradu na każdej listwie przy określonym napięciu zasilania ?

Ciepło.
    mrice napisał:
    po odpięciu wiązki z złącza na zasilaczu raczej powinienem zasilanie mieć

nie. sprzęt AGD widocznie działa inaczej :-)
  • #14 18570990
    mrice
    Moderator AGD
    GanCegall napisał:
    mrice napisał:
    sprawdzać pobór pradu na każdej listwie przy określonym napięciu zasilania ?

Ciepło.

Dobra, prosze, napisz co dokładnie pomierzyć, nie produkujmy dwóch stron wątku zgadywanki.

GanCegall napisał:
    mrice napisał:
    po odpięciu wiązki z złącza na zasilaczu raczej powinienem zasilanie mieć

nie. sprzęt AGD widocznie działa inaczej :-)

z AGD też różnie bywa, jak wiadomo, doświadczenie i znajomość ciekawostek to podstawa, nie mniej sugerowałem się nieco tym filmem, choć przyznaje, bardziej po obrazkach niż słowie, bo językowy nie jestem.

https://www.youtube.com/watch?v=uIrlbsbiltY
  • #15 18571941
    krakarak
    Poziom 42  
    Jaki jest symbol układu scalonego obok gniazda CNL802? Myślę,że będzie to układ odpowiedzialny za sterowanie wielkością napięcia wychodzące na LED, jeden z jego pinów poprzez np. rezystory będzie podpięty do gniazda CNL802, aby main mógł sterować "jasnością świecenia" a inny do sterowania tymi dużymi tranzystorami SMD.
    Na ile gałęzi są podzielone diody LED w matrycy, ile z niej wychodzi kabelków do wtyku do zasilacza?
  • Pomocny post
    #16 18572179
    badael
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    mrice napisał:
    podawałem zasilanie z zewnętrznego źródła na każdą listwę poziomą na zasilaniu ok 15V.

LEDs are checked with a constant current of 250-350mA.
    At least one led is not good. Turn on a TV without a matrix, you'll see which is not good.

Diody LED sprawdzane są przy stałym prądzie 250-350mA.
    Co najmniej jedna dioda LED nie jest dobra. Włącz telewizor bez matrycy, a zobaczysz, która nie jest dobra.
    AOZ1948A datasheet
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3371754.html#16665103
  • #17 18572301
    bazi1962
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    krakarak napisał:
    Myślę,że będzie to układ odpowiedzialny za sterowanie wielkością napięcia wychodzące na LED, jeden z jego pinów poprzez np. rezystory będzie podpięty do gniazda CNL802, aby main mógł sterować "jasnością świecenia" a inny do sterowania tymi dużymi tranzystorami SMD.
    Na ile gałęzi są podzielone diody LED w matrycy, ile z niej wychodzi kabelków do wtyku do zasilacza?

Zamiast tyle myśleć, popatrz na zdjęcie płytki, tam widać co jest podłączone do gniazda CNL802.

Dodano po 5 [minuty]:

mrice napisał:
    Czy ma to sens, jeśli nie wychodzi zasilanie na podświetlenie z zasilacza

Napięcie z zasilacza wychodzi, sam napisałeś, ze jest 215V.
  • #18 18572322
    mrice
    Moderator AGD
    krakarak napisał:
    Jaki jest symbol układu scalonego obok gniazda CNL802?

AOZ1948AI rzeczywiście jest to driver led.

krakarak napisał:
    jeden z jego pinów poprzez np. rezystory będzie podpięty do gniazda CNL802

Z tego co widze to pin2

krakarak napisał:

Właśnie, tu czegoś do końca chyba nie sprawdziłem, albo wiązka jest uniwersalna. Między płyt zasilacza a podświetleniem jest wiązka składająca się z 6-ciu przewodów, ale z tego co sprawdziłem zasilanie jest brane tylko z pinu 3 i 12

Normalne to jest, że zasilanie jest brane z tych pinów ? Zastanawia mnie fakt, ze sa opisane 3 --> 4- oraz 12 --> 1+
    Czy te cyfry nie powinny się pokrywać ?

Z tego co posprawdzałem, to ledy od podświetlenia stanowią jeden obwód i nie są dzielone na sekcje.

badael napisał:
    Włącz telewizor bez matrycy, a zobaczysz, która nie jest dobra.

Rozumiem, że mogę odpiąć, zdemontować matrycę, a elektronika roszuy i winna uruchomić podświetlenie ?

bazi1962 napisał:
    mrice napisał:
    Czy ma to sens, jeśli nie wychodzi zasilanie na podświetlenie z zasilacza

Napięcie z zasilacza wychodzi, sam napisałeś, ze jest 215V.

Miałem na myśli brak zasilania na złączu.

Ok, dobitnie mnie przekonujecie, że trzeba ryć po paskach, tak więc idę zaraz raz jeszcze wywalić matryce z obudowy.
  • Pomocny post
    #19 18572365
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Pisałem Ci wyżej. Zasilacz odpięty od main z podanym napięciem sieci, powinien podać napięcie na podświetlenie a diody powinny zaświecić. Diody masz w stringu łączone szeregowo a napięcie jakie powinieneś podać to 3V na diodę x ilość diod. W tym podświetleniu można podać napięcie na piny listwy pionowej odpowiednie napięcia i sprawdzić połączenie listwa pionowa -string, choć w tym typie nie spotkał mnie niekontakt (ale w innym typie połączenia dość często)
  • #20 18572382
    bazi1962
    Poziom 21  
    mrice napisał:

Ok, dobitnie mnie przekonujecie, że trzeba ryć po paskach,

Spokojnie, powoli, najpierw sprawdź cy pojawia sie napięcie na gnieździe CNL802. Tam po włączeniu, musi na chwilę pojawić się napięcie.
    Dopiero jak będziesz pewny, że zasilanie się pojawia, rozbieraj matryce.
  • Pomocny post
    #21 18573219
    badael
    Poziom 27  
    mrice napisał:

badael wrote:
    Włącz telewizor bez matrycy, a zobaczysz, która nie jest dobra.

Rozumiem, że mogę odpiąć, zdemontować matrycę, a elektronika roszuy i winna uruchomić podświetlenie ?

Yes.

Tak.
  • #22 18573700
    mrice
    Moderator AGD
    zdzich42 napisał:
    Pisałem Ci wyżej. Zasilacz odpięty od main z podanym napięciem sieci, powinien podać napięcie na podświetlenie a diody powinny zaświecić.

bazi1962 napisał:
    Spokojnie, powoli, najpierw sprawdź cy pojawia sie napięcie na gnieździe CNL802. Tam po włączeniu, musi na chwilę pojawić się napięcie.

Tak jak pisałem, nic z tego, napięcie pokroju 4-6V AC (to AC jest słuszne ? ) Czy main jest podpięty czy odpięty efekt ten sam. Na DC nic z pomiarów nie wychodzi...

zdzich42 napisał:
    W tym podświetleniu można podać napięcie na piny listwy pionowej odpowiednie napięcia i sprawdzić połączenie listwa pionowa -string,

Tak właśnie robiłem
  • #23 18573844
    GanCegall
    Poziom 38  
    mrice napisał:

zdzich42 napisał:
    W tym podświetleniu można podać napięcie na piny listwy pionowej odpowiednie napięcia i sprawdzić połączenie listwa pionowa -string,

Tak właśnie robiłem

I co? rozumiem że TV naprawiony i wydany klientowi? Opisz prosze (prosimy) jak usunąłeś usterkę.
    Dziękujemy.
  • #24 18573891
    mrice
    Moderator AGD
    GanCegall napisał:
    I co? rozumiem że TV naprawiony i wydany klientowi? Opisz prosze (prosimy) jak usunąłeś usterkę.
    Dziękujemy.

Nie, bo nie ma zasilania na złączu od podświetlenia, ledy jak dostały zasilanie to świeciły.
    nie robię RTV zawodowo, dostałem ten tv od znajomego na zasadzie "jak się uda to fajnie".
  • #25 18573926
    GanCegall
    Poziom 38  
    mrice napisał:

GanCegall napisał:
    Dziękujemy.

Nie, bo nie ma zasilania na złączu od podświetlenia

Więc proponuję oddać do serwisu RTV, tak jak ty nie masz pojęcia jak działa TV tak ja nie mam jak działa pralka czy lodówka i nie grzebałbym tylko wezwał fachowca,
  • #26 18573997
    bazi1962
    Poziom 21  
    GanCegall napisał:

Więc proponuję oddać do serwisu RTV

Najlepiej takiego który do naprawy podświetlenia używa kamer termowizyjnych. :D :D :D

Sprawdź czy masz zasilanie AOZ1948 (4 pin) z jednej i drugiej strony rezystora 100R musi być około 12V.
    Posprawdzaj rezystory, zwłaszcza te na nodze pierwszej.
    Sprawdź czy na L9151 jest 215V (w stosunku do masy oczywiście i z podłączonymi listwami LED)
  • #27 18574103
    mrice
    Moderator AGD
    GanCegall napisał:
    Więc proponuję oddać do serwisu RTV

Już pisałem, że ten tv do serwisu nie trafi, właściciel prędzej kupi jakieś tanie nowe g... a tego wywali na śmieci.

GanCegall napisał:
    tak jak ty nie masz pojęcia jak działa TV tak ja nie mam jak działa pralka czy lodówka i nie grzebałbym

No nie mam, bo nigdy wcześniej nie grzebałem w telewizorach, a ten egzemplarz jest dla mnie polem ćwiczebnym w zdobywaniu nowej wiedzy.

bazi1962 napisał:
    Sprawdź czy masz zasilanie AOZ1948 (4 pin)

Sprawdzę ale już jutro, mam za sobą nieprzespaną noc i mam wrażenie, ze wale już głupoty, więc nie będę dalej błądzić we mgle i odłożę temat do jutra :)
  • #28 18577148
    mrice
    Moderator AGD
    bazi1962 napisał:
    Sprawdź czy masz zasilanie AOZ1948 (4 pin)

Z tego co widze to 4 pin jest zasilaniem, 3 pin gnd, mierząc miedzy nimi wychodzi 13V

bazi1962 napisał:
    Posprawdzaj rezystory, zwłaszcza te na nodze pierwszej.

wszystko ok, rezystory jak i punkty lutownicze

bazi1962 napisał:
    Sprawdź czy na L9151 jest 215V (w stosunku do masy oczywiście i z podłączonymi listwami LED)

Dokładnie 216V
  • #29 18578019
    badael
    Poziom 27  
    mrice napisał:
    Dokładnie 216V

This means that the leds are not good.
    It should be 146V, written on the board.

Oznacza to, że diody LED nie są dobre.
    Powinien wynosić 146 V, napisane na tablicy.
  • #30 18578037
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    badael napisał:

Oznacza to, że diody LED nie są dobre.
    Powinien wynosić 146 V, napisane na tablicy.
    No właśnie. Masz przerwę w szeregu łańcucha diod i tylko na tym się skup. Albo przegapiłeś którąś diodę - ma przerwę, albo któreś połączenie którejś listwy nie styka. Cała filozofia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung UE32F4000AWXXH, który nie ma podświetlenia matrycy. Po sprawdzeniu diod LED, które okazały się sprawne, podejrzewano usterkę w zasilaczu. Użytkownik przeprowadził szereg testów, w tym pomiary napięcia na różnych pinach układu AOZ1948, który odpowiada za sterowanie podświetleniem. W trakcie dyskusji podano różne sugestie dotyczące pomiarów i diagnostyki, w tym sprawdzenie rezystorów oraz potencjalnych przerw w obwodzie diod. Ostatecznie, po wymianie uszkodzonego tranzystora i kondensatora, problem z brakiem podświetlenia został rozwiązany, a telewizor przywrócono do działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA