logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

corsa c 1,2 benzyna - Szarpanie / drganie silnika corsa c 1,2 Z12XEP

02 Kwi 2020 19:40 4008 12
REKLAMA
  • #1 18582791
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18582808
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Obroty falują "100-200" jak jest dobrze czy wtedy jak tak "szarpie" silnikiem/autem ? Tak samo odczyt parametrów jak "szarpie" ?
  • REKLAMA
  • #3 18582882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18583357
    procsa
    Poziom 31  
    A ile autko ma przejechane km ? Ciężka sprawa, jak ma dużo nalatane, a młode już nie jest to może być coś z sondą lambda, albo czujnikiem położenia wału korbowego, w sensie takim, że sonda/czujnik się już "zmęczyły" i nie zawsze ale sporadycznie w określonych warunkach przekłamują, czyli są częściowo niesprawne, błędu żadnego nie pokaże, ewentualnie właśnie trzeba patrzeć w parametry w chwili usterki, lub podmieniać/wymieniać na "ślepo". Zresztą to samo tyczy się cewki, czy nawet kabli i samych świec, przebicia mogą występować tylko w określonych warunkach.

Moderowany przez CameR:

Kolego, widziałeś cewkę i kable WN w tym silniku ?
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #5 18586008
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18586343
    procsa
    Poziom 31  
    Jeszcze raz te obroty mnie interesują 100-200 są zawsze na zimnym tak ? Do czasu rozgrzania silnika, wtedy są niższe, jakie ?

A jakie występują obroty jak szarpie i są drgania ?

Czy zauważyłeś jakąkolwiek wilgoć w silniku a szczególnie w module SAM czy BSI, sterowniku silnika ?

Teoretycznie każdy błąd powinien zostać w pamięci, nie wiem jak jest w tym sterowniku, ktoś kto miał styczność musiałby się wypowiedzieć, bo też jest tak że błąd się skasuje kiedy wszystko jest ok po ponownym uruchomieniu silnika. Nie wszystkie błędy objawiają się kontrolką silnika na zegarach. Jeżeli jakiś czujnik przekłamuje wartości to nie musi się pojawić błąd, co innego jak jest kompletnie zepsuty.

Czy masz dostęp w domu do komputera ? Nawet taki DS150E ułatwia znacząco sprawę. Bez kompa przy sobie/naprawie to jak szukanie igły w stogu siana...

Moderowany przez CameR:

Autor podpinał dedykowany dla Opla Op-Com
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• REKLAMA
  • #7 18590069
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3255
    Maksym101 napisał:
    Problem występuję tylko przy niskich temperaturach- poniżej 20 stopni.

Jaką temperaturę silnika widzi diagnoskop po podłączeniu rano - na wystudzonym silniku po nocnym postoju a jaką na rozgrzanym ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18590822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18591444
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3255
    Maksym101 napisał:
    Teraz patrze na tą tabele parametrów odczytanych z opcom:
    Temperatura cieczy chłodzącej [C]- 51(chyba dziwne) na początku potem po 3-ch minutach 63. Temperatura na zewnątrz 12- 16 C.
    Obstawiasz czujnik temperatury? Jeden z ekspertów z pracy 🙂 mówił tez o tym czujniku.

Nie ma co się zastanawiać i "obstawiać", skoro wyniki diagnostyki są jednoznaczne.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 18591770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18593424
    procsa
    Poziom 31  
    "Moderowano przez CameR:
    Autor podpinał dedykowany dla Opla Op-Com"

Podpinać a mieć stały dostęp to dwie różne sprawy !

I co niby tutaj nie wnosi do sprawy ? Słucham uważnie... ??? Przeczytaj jeszcze raz o czym pisałem ! Porady dla kolegi z forum nic nie wnoszą ? No może faktycznie lepiej niech wymienia wszystko po kolei i na końcu cały silnik... brawo TY.

Maksym101 napisał:
    Teraz patrze na tą tabele parametrów odczytanych z opcom:
    Temperatura cieczy chłodzącej [C]- 51(chyba dziwne) na początku potem po 3-ch minutach 63. Temperatura na zewnątrz 12- 16 C.
    Obstawiasz czujnik temperatury? Jeden z ekspertów z pracy 🙂 mówił tez o tym czujniku.

Jeżeli tak pokazuje to jak najbardziej wymieniaj, co nie oznacza wcale koniec problemów, chociaż oby to było to.
  • #12 18673336
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18883720
    Corsa231
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam Podepne się pod temat lecz mój problem jest troszkę inny .
    Wymieniłem ECU w corsie 1.0 w sumie poszedł cały zestaw ECU modul pętla i wszystko .
    Pozostał problem centralnego zamka nawet po przekreceniu kluczyka nie zamyka drzwi ( oprócz tych w których przekrecam kluczyk )
    Gdy podmienić modul komfortu na stary centralny działa lecz auto nie odpala (Nie jest sparowany z ECU)
    Jak rozwiązać ten problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Opla Corsa C 1,2 Z12XEP, który objawia się szarpaniem przy niskich temperaturach, szczególnie po dłuższym postoju. Problemy występują tylko przy zimnym silniku, a nie przy rozgrzanym. Użytkownik wymienił filtr powietrza, wyczyścił przepustnicę i przepływomierz, a także sprawdził świece i cewki, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwość uszkodzenia sondy lambda lub czujnika położenia wału korbowego, które mogą nie generować błędów, ale wpływać na pracę silnika. Po wymianie czujnika temperatury problem nie ustąpił, a dalsze analizy danych z komputera diagnostycznego ujawniły nieprawidłowe wartości adaptacji paliwa oraz kat wyprzedzenia zapłonu. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnostyki i potencjalnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA