logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gazowa elpigaz leonardo i wielki spadek mocy

damkoz 30 Wrz 2005 15:18 3213 10
REKLAMA
  • #1 1861987
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam
    Mam hyundaia lantrę 16 16V 93r zamontowałem instalację Leonardo (2 gen) problem polega na tym za auto zasilane lpg przy niskiej temperaturze silnika całkiem sprawnie się rozpędza spadek mocy między benzyną a gazem jest wogóle nieodczywalny, po nagrzaniu do temperatury pracy silnik wyraźnie słabnie i ma problemy z przyspieszaniem w niskich i wysokich obrotach (rozpędza się możliwie w granicach 2500 - 3500 obr/min) byłem wielokrotnie na regulacjach i raz udało się poprawnie ustawić instalację (włączono f przyspieszania) niestety auto paliło 19l gazu przy jezdzie w mieście (wg moich obliczeń przyjmując że spali 25% więcej gazu niż benzyny) powinien spalić 17.5l przy bardzo nerwowej jezdzie. Pojechałem ponownie do mechanika ten przestawił auto ponownie tak że już nie chce jezdzić i powiedział że nie da się ustawić i że musze kupić wariator. Bardzo mnie to zastanawia czy ten wariator jest faktycznie potrzebny czy też instalację da się wyregulować a gazownik tego nie potrafi. Ktoś spotkał się z takim problemem?? Czy taki wariator faktycznie coś da czy tylko podniesie nadzieje własciciela ze auto będzie lepiej jezdziło?
    Pozdrawiam
    Damian K
  • REKLAMA
  • #2 1862011
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Ile zrobiles na tej instalacji km?
  • REKLAMA
  • #3 1862023
    damkoz
    Poziom 19  
    ok 2000 - 3000
  • #4 1862038
    jaceksu25
    Poziom 19  
    strzaly miales?
  • #5 1862067
    damkoz
    Poziom 19  
    na szczęscie nie - przewody i świece są nowe, nowy jest też filtr powietrza.
  • REKLAMA
  • #6 1862078
    jaceksu25
    Poziom 19  
    To jak narazie na odleglosc nie potrafie doradzic, ale bacznie bede obserwowac rozwoj tego watku:D
    Moge udzielic jak narazie jedna malenka rade: zmien gazownika ;)
  • REKLAMA
  • #7 1862093
    damkoz
    Poziom 19  
    heh, tą rade już przerabiałem - instalacja jest na gwarancji zmiana gazownika spowoduje jej utratę i nie wchodzi w grę więc jedyne co mogę zrobić to powiedzieć tym flachowcom co konkretnie mają ustawić.
    A taki wariator faktycznie daje jakiś duży wzrost mocy na gazie czy to tylko pic na wodę??? :?:
    PS
    gazownicy to podobno jedni z nalepszych fachowców w Szczecinie (tak słyszałem przed założeniem lpg. :D
  • #8 1862111
    jaceksu25
    Poziom 19  
    o jaki wariator im chodzi?
  • #9 1862136
    damkoz
    Poziom 19  
    wariator zapłonu - takie urządzenie elektroniczne przeznaczone do zmiany (zwiększenia) kąta wyprzedzenia zapłonu silnika pracującego na gazie
  • Pomocny post
    #10 1862141
    jaceksu25
    Poziom 19  
    to glupoty opowiadaja, kazdy silnik w sobie to ma

wytlumaczenie jedno: nie umieja patrzec w monitor:D
  • #11 1984710
    damkoz
    Poziom 19  
    Niedawno przeprowadzona była kolejna regulacja co troszkę zmniejszyło skalę problemu który na 100% lezy właśnie w niedokładnej regulacji, nie chce mi się więcej jezdzić i kłucić z gazownikami ponieważ takie ustawienie jak jest teraz jest w miare wypośrodkowane. Rozmawiałem z kilkoma osobami na temat wariatora i niektórzy twierdzą że to dużo daje inni że nic, jak kupie to napiszę dokładniej.
    Temat można uznać za zakończony!

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Hyundaia Lantra 1.6 16V z 1993 roku z instalacją LPG Elpigaz Leonardo (2 generacja) zgłasza problem spadku mocy po nagrzaniu silnika podczas jazdy na gazie. Przy niskiej temperaturze silnik pracuje prawidłowo, a różnica mocy między benzyną a LPG jest minimalna. Po osiągnięciu temperatury roboczej pojawiają się problemy z przyspieszaniem w zakresie 2500-3500 obr./min oraz wyraźne osłabienie mocy. Wielokrotne regulacje instalacji LPG przyniosły jedynie częściową poprawę, jednak zużycie gazu jest wyższe niż oczekiwane (około 19 l/100 km w mieście zamiast 17,5 l). Mechanik zasugerował konieczność montażu wariatora zapłonu, urządzenia elektronicznego zwiększającego kąt wyprzedzenia zapłonu na gazie, co budzi wątpliwości co do jego skuteczności i potrzeby. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej wynika z niedokładnej regulacji instalacji LPG, a opinie na temat wariatora są podzielone. Właściciel planuje ewentualne testy wariatora, ale obecnie uznaje temat za zamknięty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA