logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Microlab T9 - kolumna ze wzmacniaczem poszła do lasu...

kit666 05 Kwi 2020 18:29 1614 4
REKLAMA
  • #1 18591891
    kit666
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z zestawem kolumn ze wzmacniaczem Microlab T9
    Kiedyś podarował mi ten zestaw syn, ale teraz znalazł się czas żeby spróbować to podłączyć do wieży Technics.
    Magnetofon deck, CD oraz Tuner działały prawidłowo, ale moja stara wieża posiada bardzo dobry wzmacniacz i nie muszę za każdym razem podłączać do kolumn używanego w danej chwili sprzętu więc postanowiłem podłączyć wzmacniacz do kolumn tak jak się to robi ze zwykłymi kolumnami. Niestety nie chciały grać, włączyłem więc wzmacniacz wbudowany w kolumnie i też nic. Po czasie coś zapachniało i okazało się że kolumny ze wzmacniaczem już nie działają po podłączeniu do nich czegokolwiek. W kolumnie tej są dwa bezpieczniki i są one przepalone, po ich wymianie na nowe i podłączeniu znowu się przepalają.
    W sumie jeżeli coś poszło ze wzmacniaczem w kolumnie to nie problem, bo chciałbym jedynie te kolumny wykorzystywać tak jak zwykłe kolumny. Ta bez wzmacniacza działa bezproblemowo, co zrobić lub gdzie to można naprawić tak żeby ta ze wzmacniaczem pracowała jak zwykła kolumna. Jestem z Gliwic, może ktoś zna jakieś miejsce w okolicy lub osobę która podjęłaby się tego zadania.
    Dziękuję z góry za sugestie !
  • REKLAMA
  • #2 18592005
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Bardzo mądrze zrobiłeś podłączając sygnał wysokiego poziomu do wejść niskiego poziomu głośników AKTYWNYCH. Zniszczyłeś nawet dobry zestaw głośnikowy, który miał wzmacniacz idealnie dobrany do głośników (też nie wierzę jaki to technics jest bardzo dobry). A żeby szukać osoby do obejścia wzmacniacza w głośniku aktywnym to już w ogóle dramat. Tak trudno zdjąć tylny panel ze wzmacniaczem by zobaczyć który przewód idzie do głośników?
  • REKLAMA
  • #3 18592918
    kit666
    Poziom 9  
    Nie ma co mówić o tym co zrobiłem (to mój błąd). Zdjąć pokrywę to nie problem już to robiłem, tylko przewody które łączą głośniki z wyjściami na tylnej obudowie w drugiej kolumnie tej nie aktywnej mają jeszcze po drodze jakiś układ którego nie ma kolumnie aktywnej ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18592925
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Wstaw zdjęcie w takim razie. Jaki układ? Może chodzi o zwrotnicę? Zwrotnica powinna być i w pasywnej i aktywnej taka sama.
  • #5 18827621
    kit666
    Poziom 9  
    kit666 napisał:
    Nie ma co mówić o tym co zrobiłem (to mój błąd). Zdjąć pokrywę to nie problem już to robiłem, tylko przewody które łączą głośniki z wyjściami na tylnej obudowie w drugiej kolumnie tej nie aktywnej mają jeszcze po drodze jakiś układ którego nie ma kolumnie aktywnej ?

Udało się ominąć układ wzmacniacza i teraz kolumny bardzo ładnie działają ze wzmacniaczem zewnętrznym.
REKLAMA