logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik KF Digirex – opinie użytkowników o czułości, selektywności i montażu

Andrew 30 Wrz 2005 18:10 4577 13
  • #1 1862401
    Andrew
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam !

Mam pytanie do kolegów : czy ktoś już uruchomił odbiornik Digirex i jakie są opinie i uwagi, odnośnie użytkowania ( czulość, selektywność, itp ) jak i samego montażu.
    Z góry dziekuje za informacje i pozdrawiam

Andrzej
  • #2 1873348
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam
    Jestem w trakcie uruchamiania odbiornika ale tylko części analogowej .Jest to radio tylko do nasłuchu a nie do DXowaniaselektywność taka jaki filtr uda Ci się złożyća sam montaż to bardzo proste i nie skompl;ikowane ,bez problemu.Więcej jest z częścią cyrową tu mam problemy.
    Grzehgorz sp9coo
  • #3 1873841
    Andrew
    Poziom 13  
    Witam !

Dziękuje za odpowiedź, konstrukcje Digrexa znam, śledze od poczatku powstania, również zamierzam poskładać odbiornik, dlatego pytam użytkowników jak się radio sprawdza w praktycznym użytkowaniu ( czułość, sposób przestrajania i przełanczania, jak się sprawdza DSP ) z antenami zewnętrznymi, jak radzi sobie z zakłuceniami, itp.
    Interesuja mnie również porównania z innym sprzętem od odsłuchu fal krótkich np. SONY ICF 7600 lub podobne.

pozdrawiam

A.Ś
  • #5 2198495
    buc
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    oj leszku zobaczyć i usłyszeć to nie to samo ,,jak się wrzuca projekt na stronkę to trzeba go sprawdzić,a tu schematy do końca niejasne ,małoczytelne trzeba się więcej domyślać,,na dodatek soft który nie działa,
    ludzie zainwestowali i lipa,,dlaczego nie odpowiadasz na maile?może wrzucisz soft który działa?tu na forum np.albo na strone
  • #6 2201261
    Andrew
    Poziom 13  
    Witam !

Zakładajac ten wątek na temat Digirexa chciałem usłyszeć opinie uzytkowników, a nie konstruktora.
    Ale jak widze od 30 września nikt chyba jeszcze nie uruchomił lub nikt nie chce się podzielić swoimi uwagami na temat użytkowania Digrexa...a może jeszcze nie ma użytkownikow, wszyscy są na etapie lutowania, kompletowania części itp.

Pozdrawiam

Andrzej
  • #7 2201830
    sp3vzx
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Niestety odpowiedz na Twojego "buc" email-a została zwrócona przez twój serwer pocztowy.
    Ja wysyłałem z konta sp3vzx(_at_)wp.pl - dostałem taką odpowiedz:

Hi. This message was created automatically by mail system
    at Wirtualna Polska.
    I'm afraid I wasn't able to deliver your message to the following addresses.
    This is a permanent error; I've given up. Sorry it didn't work out.

<buc10@autograf.pl>:
    213.180.130.86 does not like recipient.
    Remote host said: 501 5.1.3 User: buc10(_at_)autograf.pl not found
    Giving up on 213.180.130.86.

--- Ponizej znajduje sie kopia listu / Below this line is a copy of the message.

Return-Path: <sp3vzx@wp.pl>
    Received: (wp-smtpd smtp.wp.pl 18072 invoked from network); 15 Jan 2006 10:07:01 +0100
    Received: from liese.profinet.wlkp.pl (HELO LES) (sp3vzx@[62.3.165.12])
    (envelope-sender <sp3vzx@wp.pl>)
    by smtp.wp.pl (WP-SMTPD) with SMTP
    for <buc10@autograf.pl>; 15 Jan 2006 10:07:01 +0100
    Date: Sun, 15 Jan 2006 10:07:18 +0100
    From: sp3vzx <sp3vzx@wp.pl>
    Reply-To: sp3vzx <sp3vzx@wp.pl>
    X-Priority: 3 (Normal)
    Message-ID: <1588002531.20060115100718@wp.pl>
    Return-Receipt-To: sp3vzx(_at_)wp.pl
    To: buc10(_at_)autograf.pl
    Subject: Re: digirex
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=Windows-1250
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-WP-AV: skaner antywirusowy poczty Wirtualnej Polski S. A.
    X-WP-SPAM: NO AS1=NO AS2=NO(0.502776) AS3=NO AS4=NO

cześć.
    Ja mam ustawione w PonyProg-u ; Configuration and security bits
    Clear All i zapisuje , następnie wgrywam program ustawiam :
    DDS,pamieci,itd a następnie zczytuje (Read Data EEPROM ) przy
    następnyczh wersjach ustawienia wczytuję.po wgranu programu następnie
    dane.
    I musisz mieć LCD ze sterownikiem HD44780.
    Leszek.

--
    Best regards,
    sp3vzx www.qsl.net/sp3vzx www.radioam.net/sp3vzx mailto:sp3vzx@wp.pl

Powodzenia.SP3VZX
  • #8 2203540
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam sp3vzx
    Niestety nie tak jest jak piszesz robiłem dokładnie tak jak piszesz i LCD ma sterownik HD 44780 ( w innych układach chodzą )i pokazuje się szereg kursorków ,dokładnie 16 . Coś nie tak ,poprosiłem kolegę który ma programator do ATMEGA32 i też nic nie wyszło więc niewiem co jest .Dobrze by było ażebyś poprostu zweryfikował ten wsad .
  • #9 2206137
    sp3vzx
    Poziom 13  
    Witam.
    Prześlij proszę ten plik na moje konto pocztowe sp3vzx(_at_)wp.pl
    porównam z tymi co mam na dysku.
    Pozdrawiam Leszek SP3VZX
  • #10 2219809
    wkd
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    to radio to tylko cyfówka ... tam nie ma żadnych obwodów... ale ... miłego (nie)słuchania
  • #11 2221910
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    sp9coo napisał:
    Witam sp3vzx
    Niestety nie tak jest jak piszesz robiłem dokładnie tak jak piszesz i LCD ma sterownik HD 44780 ( w innych układach chodzą )i pokazuje się szereg kursorków ,dokładnie 16 . Coś nie tak ,poprosiłem kolegę który ma programator do ATMEGA32 i też nic nie wyszło więc niewiem co jest .Dobrze by było ażebyś po prostu zweryfikował ten wsad .

Witam wsad jest jak najbardziej ok, tylko autor umieszcza ubogie informacje o uruchomieniu odbiornika jak programujemy atmega32 to trzeba wyłaczc jtag ktury jest włączony w nowym procesorze i blokuje porty wtykozystywane przez wyswietalcz, niestety musiałem sam do tego dochodzić bo autor na maile odpisuje bardzo żadko, wczoraj dokończyłem budowe digirexa teraz pozostaje mi tylko usuwanie błedów bo narazie nie działa mi encoder ale przynjamniej odbiornik szymi, działa gyrfowe przetważanie sygnału i potencjometry cyfrowe, dds jeszcze nie sprawdziłem ale mam nadzieje że będzie chodził, płytki wszystkie projekowałem od nowa wzorowałem sie tylko roznmieszczeniem elementów na płytkach dostepnych z www.digirex.pl według mnie tamte nie nadawały sie do niczego jak narazie w mich nie znalazłem błedu, w tych ze strony znalazłem kilka :/ pozatym fajnie by było gdyby była dostepna kompletniejsza dokumętacja na stronie, albo gdyby autor załozył forum na stronie zrzeszające ludzi którzy już uruchomili digrexa
  • #12 2285239
    sp3vzx
    Poziom 13  
    Witam.
    Za kilka dni pojawi się na stronie www.digirex.pl pełen opis programowania AT MEGA32.
    Pozdrawiam SP3VZX

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy odbiornika KF Digirex, skupiając się na jego czułości, selektywności oraz problemach związanych z montażem i uruchomieniem. Użytkownicy potwierdzają, że analogowa część odbiornika jest stosunkowo prosta w montażu, jednak cyfrowa część, zwłaszcza programowanie mikrokontrolera ATmega32, sprawia trudności. Wskazano na konieczność wyłączenia JTAG w nowoczesnych procesorach, aby poprawnie obsługiwać wyświetlacz LCD z kontrolerem HD44780. Problemy z oprogramowaniem (softem) i niepełną dokumentacją utrudniają uruchomienie, a autor projektu rzadko odpowiada na zapytania. Odbiornik jest opisywany jako radio cyfrowe z cyfrowym przetwarzaniem sygnału (DSP), jednak brak pełnej funkcjonalności i stabilnego oprogramowania ogranicza jego praktyczne zastosowanie. Użytkownicy porównują Digirex do innych odbiorników fal krótkich, takich jak SONY ICF 7600, ale brak jest jednoznacznych opinii z długoterminowego użytkowania. Dostępne są próbki dźwiękowe i opisy na stronach internetowych, jednak projekt wymaga dalszych prac i lepszej dokumentacji, aby stać się w pełni funkcjonalnym odbiornikiem KF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA