logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet przez kabel sieciowy jest wolniejszy niż przez WiFi

MegalotPL 08 Kwi 2020 19:54 12831 12
  • #1 18600859
    MegalotPL
    Poziom 2  
    Zamówiłem z multimediów internet o prędkości 1,2 Gbps. Mój router roznosi sieć o maksymalnej prędkości 1300Mbps więc jest dostosowany do prędkości modemu. Desktop został połączony kablem sieciowym LAN z routera. Prędkość internetu przez desktopa wynosi max. 90 Mbps pobierania przez testy. Natomiast prędkość internetu przez WiFi na laptopie wynosi max. 300Mbps pobierania.

Karty sieciowe na desktopie:
    Internet przez kabel sieciowy jest wolniejszy niż przez WiFi

Z tego co wiem powinienem mieć na desktopie prędkość około 900Mbps, a WiFi około 600Mbps. Czemu mam tak wolny internet w desktopie? i czemu sieć WiFi jest szybsza niż internet przez kabel. Bardzo proszę o pomoc.
  • #2 18600868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18600871
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    A co to za router?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18600874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18600888
    MegalotPL
    Poziom 2  
    _cheetah_ napisał:
    A zdradzisz, jaki to router?
    Tak, jest to Archer C7 od TP-LINK

Dodano po 1 [minuty]:

Koderr napisał:
    Na początek może popraw jednostki... mb a Mb
    Dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawione :)
  • #6 18600941
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5385
    @MegalotPL
    A jaką prędkość wynegocjowała karta sieciowa LAN w tym komputerze?
  • #7 18600967
    IC_Current
    Ocena: 2503
    Po pierwsze- od MM już dostałeś router, stawianie drugiego routera to proszenie się o kłopoty, np w czasie grania online. Twoje urządzenie powinno być postawione w trybie AP:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Po drugie- to urządzenie choćby na palcach stawało, to w rzeczywistych warunkach pracy nie osiągnie więcej niż 1Gbs, bo takie ma porty, w praktyce jak będzie na tej zabawce stabilne 300Mbps to się powinieneś cieszyć (nie piszę o szczególnym przypadku jakim jest speed test bo tu będzie dużo więcej).
    Po czwarte- ludzie lubią przepłacać u operatorów. Żaden domowy user nie wykorzysta w pełni nawet 100Mbps. Ale dobrze że są tacy co lecą na duże liczby i przepłacają, bo wtedy operator ma pieniądze na promocje dla tych, co nie dają sobą manipulować.
    Po piąte- rozwiązanie Twojego problemu - karta sieciowa spięła się na 100 a nie na 1000Mbps. Albo masz taką kartę w PC, albo przewód marnej jakości (lub źle zarobione wtyczki). Podłączyć do testu PC na krótkim, (max 2m) fabrycznym przewodzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18600996
    MegalotPL
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    od MM już dostałeś router

Niestety modem który posiadamy nie ma takiej opcji. Po prostu kazali nam kupić router taki co spełnia wymagania modemu.

Dodano po 8 [minuty]:

@KOCUREK1970
    KOCUREK1970 napisał:
    A jaką prędkość wynegocjowała karta sieciowa LAN w tym komputerze?

Wygląda to tak:
    Internet przez kabel sieciowy jest wolniejszy niż przez WiFi [/quote]

A wartość negocjacji jest ustawiona na automatyczną, choć mogę wybrać 1Gbps
  • #9 18601024
    IC_Current
    Ocena: 2503
    Zrób zdjęcie tego "modemu". Jeżeli chciałbyś mieć na jednym tylko porcie 1,2Gbps, to zarówno modem jak i router musiałyby mieć porty 10G. To nie ta półka urządzeń. Zresztą nawet na stronie piszą, że uzyskanie 1,2Gbps jest możliwe tylko pod warunkiem podłączenia dwóch PC do dwóch portów modemu, czyli to nie może być modem a musi być router.
    Karta spina się tylko na 100Mbps jak przewidywałem poprzednio.
    Na próbę odepnij też wszytko od urządzenia MM i podłącz do niego PC bezpośrednio na test.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18601030
    KOCUREK1970
    @MegalotPL
    Karta negocjuje 100Mb i tyle masz - pytanie dlaczego tylko 100Mb.
    Zmień ręcznie na 1Gb - efekt?
    Przewód łączący router z komputerem podmieniałeś na inny?
  • #11 18601427
    MegalotPL
    Poziom 2  
    Dobrze, zlokalizowałem chyba problem, od routera idzie kabel do kostki Poe( która jest chyba przystosowana tylko do sieci max 100Mbps) która zasila jakieś urządzenia poukrywane w ścianach (kable są w ścianach które prowadzą z salonu do mojego gabinetu w którym testowałem prędkość komputera) dziś zamówiłem nową kostkę która pozwala osiągnąć max 1000Mbps. Nie zamykam tematu bo nie jestem w 100% pewien czy to pomoże. Jutro się odezwę! Dzięki za pomoc! <3
  • #12 21395541
    LutującyWzrokiem
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    >>18601427 jeśli to router który dostaś od dawnego UPC ( teraz play ) to po aktualizacji firmware, z niewiadomych powodów niektóre egzemplarze w trakcie pracy same przechodzą w prędkość łącza 100Mbps. Trzeba zresetować prądowo router lub wymienić na nowy.
  • #13 21396766
    KOCUREK1970
    LutującyWzrokiem napisał:
    Trzeba zresetować prądowo router lub wymienić na nowy.

Znacznie skuteczniejsze, reset guzikiem do ustawień fabrycznych.
    Wtedy oczywiście tracimy wszystkie swoje ustawienia.
    Ewentualnie po takim działaniu ustawiamy wszystko od nowa, sami.

Po resecie do ustawień fabrycznych, nie należy się o nic martwić - modem uruchomi się ponownie, automatycznie i samoczynnie pobierze sobie standardowe ustawienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamówił internet o prędkości 1,2 Gbps i posiada router TP-LINK Archer C7 z maksymalną prędkością WiFi 1300 Mbps. Desktop jest podłączony kablem LAN do routera, jednak prędkość pobierania na komputerze wynosi maksymalnie 90 Mbps, podczas gdy przez WiFi na laptopie osiąga 300 Mbps. Analiza wykazała, że karta sieciowa w desktopie negocjuje połączenie tylko na 100 Mbps zamiast 1 Gbps, co może wynikać z jakości kabla, złego zarobienia wtyczek lub ograniczeń sprzętowych. Dodatkowo kabel przechodzi przez kostkę PoE, która prawdopodobnie obsługuje tylko do 100 Mbps, co ogranicza prędkość. Użytkownik zamówił nową kostkę PoE obsługującą do 1 Gbps. W dyskusji podkreślono, że router ma porty 1 Gbps, a osiągnięcie 1,2 Gbps wymagałoby sprzętu z portami 10 Gbps lub podłączenia dwóch urządzeń. Zalecano także sprawdzenie i ręczne ustawienie prędkości karty sieciowej na 1 Gbps oraz testowanie połączenia bez pośrednich urządzeń. Wskazano również, że niektóre routery po aktualizacji firmware mogą przechodzić na 100 Mbps i wymagają resetu do ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA