Witam. Ostatnio zainteresowałem się komunikacją bezprzewodową pomiędzy min. dwoma qC przez RF 433MHz, ponieważ dostałem takie coś i chciałbym tego użyć przede wszystkim w celach edukacyjnych. Powiedzmy, że jakąś fundamentalną wiedzę laik może zdobyć w internecie. W zasadzie wszystkie przykłady konfiguracji i napisania kodu programu umieszczone na blogach, forach, filmikach itd. są dla Arduino i bibliotekę VirtualWire. Nie doszukałem się niczego konkretnego z naciskiem na konkretnego dla uC np. atmega. Zaczynając od podłączenia modułu przez obsługę - połączenie się nadajnik-odbiornik, ewentualną kalibrację kończąc na przykładowym kodzie w C a tego ostatniego najbardziej brakuje.
Więc moja prośba w sumie jest taka czy ktoś mógłby przedstawić jakiś przykładowy kod w C, który może gdzieś wykorzystał. Dla odbiornika i nadajnika. Ja posiadam moduł zestaw FS100A. Wszystko wstępnie kieruję do komunikacji pomiędzy dwoma atmegami. Może polecacie jakieś biblioteki? Chciałbym żeby taki konkretny tutorial zaistniał na forum chociażby dla kolejnych początkujących.
Następna sprawa to podłączenie. Czy linie data z modułu można podłączać tylko do nóżek RX i TX którymi są np. w atmega8 PD0 i PD1?
Przyjmijmy klasyczną konfigurację sprzętową.
Nadajnik: uC + czujnik temperatury lub ruchu - odczytuje temp lub wykrywa ruch i przekazuje informację do odbiornika
Odbiornik: uC + LCD na którym jest wyświetlana wartość czyli temperatura lub wyświetla się napis "Ktoś idzie"
Jeżeli macie już wszystko gotowe pod inne zastosowania i chcecie się podzielić tym to proszę o wstawianie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Więc moja prośba w sumie jest taka czy ktoś mógłby przedstawić jakiś przykładowy kod w C, który może gdzieś wykorzystał. Dla odbiornika i nadajnika. Ja posiadam moduł zestaw FS100A. Wszystko wstępnie kieruję do komunikacji pomiędzy dwoma atmegami. Może polecacie jakieś biblioteki? Chciałbym żeby taki konkretny tutorial zaistniał na forum chociażby dla kolejnych początkujących.
Następna sprawa to podłączenie. Czy linie data z modułu można podłączać tylko do nóżek RX i TX którymi są np. w atmega8 PD0 i PD1?
Przyjmijmy klasyczną konfigurację sprzętową.
Nadajnik: uC + czujnik temperatury lub ruchu - odczytuje temp lub wykrywa ruch i przekazuje informację do odbiornika
Odbiornik: uC + LCD na którym jest wyświetlana wartość czyli temperatura lub wyświetla się napis "Ktoś idzie"
Jeżeli macie już wszystko gotowe pod inne zastosowania i chcecie się podzielić tym to proszę o wstawianie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam