logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o poradę w doborze anteny LTE

NickHere123 15 Kwi 2020 15:23 615 15
REKLAMA
  • #1 18619744
    NickHere123
    Poziom 5  
    Dzień Dobry wszystkim! Mam problem z internetem od orange, podłączając pod komputer internet z telefonu niekiedy jest o wiele lepiej niż tu.
    Router: B315s- 22 HUAWEI
    Kiedyś było identycznie, godzina 15-23 internet był nie do zniesienia, więc z desperacji została zakupiona jakaś antena
    ( SignaFlex )
    Po ustawieniu w programie LTEWatch wartości 1800 przez pewien czas było znakomicie! Później się zaczęło znów, zmieniłem więc na 2600 i o dziwo coś pomogło, lecz dłuższy czas teraz niestety wróciło do starych czasów..
    Pytanie brzmi w którą strone ustawić( w kierunek którego bts) tę antene oraz jakie wartości poustawiać aby jako tako to działało?
    Jeżeli ta antena już do niczego się nie nada to również mogę rozważyć zakup innej do maks 200 zł
  • REKLAMA
  • #3 18619826
    NickHere123
    Poziom 5  
    Robić to przy włączonym WI-FI czy Internecie z telefonu?
    ( W routerze orange, telefon t-mobile )
  • #4 18619840
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Nie na Wifi tylko Internecie z telefonu czyli z danych komorkowych. Kartę z rutera przekładasz do telefonu i testujesz ORANGE, bo to jego trzeba sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #5 18619869
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Maszt Orange Nowa Słupia, Rynek 1 - dach budynku - pasma LTE 800 I LTE 2100.

Maszt Orange Nieskurzów Nowy - gm. Baćkowice - pasma LTE 800 I LTE 1800.

Bardzo ciekawie wypada BTS NetWorks Orange Śnieżkowice - gm. Waśniów, posiada wszystkie pasma LTE 800 LTE 1800 LTE 2100 i LTE 2600.

Zrób testy przy pomocy aplikacji NetMonster z kartą SIM z Orange i pokaz nam screeny w domu jak i na zewnątrz.
  • #6 18619875
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5772
    Musiałeś być mocno zdesperowany kupując coś od Signaflex, ogólnie lokalizacja jest trudna ale na 95% można załozyć ze łaczysz się z BTS-em RTCN Łysa Góra-Święty Krzyż, ta stacja sieje mocno, skoro korzystasz z LTEwatchH to screny z niego dla LTE2600, lte1800 i LTE800 bo one są na nim, do tego LTE2100 bo jest w N. Słupii. Dodatkowo należy sprawdzić na kierunku Waśniow te pasma z BTS-a Śnieżkowice.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18619878
    Raycoreti
    Poziom 18  
    matek451 napisał:
    Musiałeś być mocno zdesperowany kupując coś od Signaflex, ogólnie lokalizacja jest trudna ale na 95% można załozyć ze łaczysz się z BTS-em RTCN Łysa Góra-Święty Krzyż, ta stacja sieje mocno, skoro korzystasz z LTEwatchH to screny z niego dla LTE2600, lte1800 i LTE800 bo one są na nim, do tego LTE2100 bo jest w N. Słupii. Dodatkowo należy sprawdzić na kierunku Waśniow te pasma z BTS-a Śnieżkowice.

Signaflex kupują osoby nie zaznajomione z tematem. Część poleca uzyskując 10Mb więcej na DL. Czytałem z ciekawości jakiś czas temu opinie o tym i porowniania prędkości przed i po normalnie pieją z zachwytu. A każdy pisze o słabym mocowaniu anteny że wygina się jak guma podczas nawet niewielkiego wiatru. Jak ktoś ma niskie wymagania to bierze antenę pierwszą z brzegu.
  • #8 18619981
    NickHere123
    Poziom 5  
    Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE

Screeny z LTE WATCH NA 2600, 1800, 800 i 2100. Nadmienię, że internet świeżo po zmianie "częstotliwości" chodzi przez 3 minutki dobrze a potem się zaczyna..
    Antena jest teoretycznie w stronę Śnieżkowic ustawiona, do Słupi i tamtych rejonów ma troszkę przeszkód.
    W telefonie testy wykonam i wstawię po godzinie 19
  • #9 18619983
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Test w domu? Wymuszając poszczególne pasma należy osobno wykonać do każdego z nich speedtest.
  • REKLAMA
  • #10 18619988
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Ciekawe jakie prędkości na tym masz. Jak to testy z zewnątrz to szczerze powiedziawszy tego Signaflexa możesz wyrzucić do kosza.
  • #11 18619990
    matek451
    Poziom 43  
    Niestety ale B315 z FW które nie pokazuje danych BTS-a, tylko na LTE80 sygnał prawidłowy, na LTE1800, lte2100 słaby lub barszo słaby a na LTE2600 szczatkowy, jaka to dokładnie antena? Pokaż też speedtesty dla tych pasm, test na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=en_US zrób w okolicy tej anteny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18622749
    NickHere123
    Poziom 5  
    Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE Prośba o poradę w doborze anteny LTE

Tu są speedtesty z ustawieniami LTE WATCH, dodam iż pierwszy test z ustawieniam autamtycznie miał wyniki speedtest jak widać, a już następny po zrobieniu pozostałych wygląda następująco: Prośba o poradę w doborze anteny LTE

Duża szansa, jest iż mój limit się skończył dlatego są to wyniki możliwe po wykorzystanym wlasnie limicie.. A co do tej aplikacji, nie mam możliwości włożenia karty z rutera do telefonu, gdyż w ruterze jest "największa" z możliwością wyjęcia jej do "średniej" zaś w dwóch telefonach mam wejście na nano sim, postaram się dziś bądź jutro wysłać właśnie te testy jeśli ogarnę telefon.
    Ostatnie pytanie, to czy jest sens zakupienia karty sim z internetem, włożyć do drugiego modemu i mieć z tego własny internet, stricte do gier? Będą opłacalne ofert pod takie rozwiązanie?
  • #13 18622783
    Raycoreti
    Poziom 18  
    NickHere123 napisał:
    Duża szansa, jest iż mój limit się skończył dlatego są to wyniki możliwe po wykorzystanym wlasnie limicie.. A co do tej aplikacji, nie mam możliwości włożenia karty z rutera do telefonu, gdyż w ruterze jest "największa" z możliwością wyjęcia jej do "średniej" zaś w dwóch telefonach mam wejście na nano sim, postaram się dziś bądź jutro wysłać właśnie te testy jeśli ogarnę telefon.
    Ostatnie pytanie, to czy jest sens zakupienia karty sim z internetem, włożyć do drugiego modemu i mieć z tego własny internet, stricte do gier? Będą opłacalne ofert pod takie rozwiązanie?

Na LTE800 dostateczny sygnał, LTE1800 również, choć moć sygnału słabsza i wyskoczyła poza ~100. LTE2100 i LTE2600 tu już wypadają gorzej ale to logiczne skoro są to wyższe pasma i ich zasięg jest mniejszy.

Skoro mówisz, że jest szansa że Twój limit się skończył to wyniki na speedteście nie będą miarodajne. A przełożyć do telefonu nie możesz ze względu na microSIM a w tel masz nano sim?

Co do kart pre-paid @matek451 ma tu większe pojęcie ode mnie, więc może się wypowie.
  • #14 18622832
    matek451
    Poziom 43  
    To nie żaden koniec limitu, tylko na 800MHz sygnał dostateczny ale to pasmo z tego póki co nieznanego BTS-a jest zapchane na maksa. Pozostałe pasma działaja prawidłowo LTE2600 to pasmo jak widać ma największy potencjał. W twoim przypadku najpierw trzeba zidentyfikować która to stacja NetWorks, no i jaka to "antena Signaflex". Pre-paidy Orange to 50GB za 12 zł na 3 tygodnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18622848
    NickHere123
    Poziom 5  
    Po wejściu w konsolę wyświetla mi się w statystykach, że łącznie już ponad 500gb a dosyć sporo pobierałem, a mój limit wynosi bodajże około 200 gb / 250 gb
    Prośba o poradę w doborze anteny LTE

Co do antenty to jest to najprawdopodobniej ta sama co tutaj na aukcji:
    Spoiler:
    https://archiwum.allegro.pl/oferta/antena-signaflex-dual-3g-4g-lte-40dbi-do-routera-i8560116565.html

A NetWorks postaram się jak najszybciej podesłać jak tylko załatwie odpowiedni telefon
  • #16 18622943
    matek451
    Poziom 43  
    To nie jest żadna antena tylko tłumik, parametry sygnału są slabe dzięki takiemu elektrosmieciowi, odłacz toto, wystaw B315 za okno i powtórz testy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z jakością internetu LTE od Orange, korzystając z routera HUAWEI B315s-22. W przeszłości zainstalował antenę SignaFlex, która początkowo poprawiła sygnał, ale problemy z prędkością powróciły. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testów sygnału za pomocą aplikacji NetMonster oraz wykonanie speedtestów na różnych pasmach LTE (800, 1800, 2100, 2600) w kierunku pobliskich stacji bazowych (BTS). Wskazano, że antena SignaFlex może być niewłaściwym wyborem, a jej parametry mogą być niewystarczające. Użytkownik powinien rozważyć zakup lepszej anteny, jeśli obecna nie przynosi rezultatów.
REKLAMA