logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana systemu z Windows 7 -10 - Partycja MBR jak zamienić na GPT

kawasaki5 19 Kwi 2020 14:03 2724 6
REKLAMA
  • #1 18630167
    kawasaki5
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam postanowiłem zakupić system win10 pro nagrałem bootowalne iso rufusem i przy instalacji pojawił sie problem. Dysk mam podzielony na 3 partycje , na 2 mam dane które chciałem zachować a 1 partycja na system i tutaj pojawia sie problem ponieważ przy próbie instalacji wyskakuje
    Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR. W systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT.
    Dużo czytałem aby w biosie zmienić z uefi na legacy ale u mnie to nie działa. Zmiana systemu z Windows 7 -10 - Partycja MBR jak zamienić na GPT
    Ważne jest dla mnie to aby nie stracić danych na tych 2 partycjach, myślałem też nad zakupem kolejnego dysku i po prostu na nim zainstalować system, no chyba że ktoś pomoże aby tego uniknąć?
  • REKLAMA
  • #2 18630212
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15471
    Podczas wyboru dysku do instalacji próbowałeś usunąć starą partycję systemową oraz zastrzeżoną przez system, następnie wskazać nieprzypisane miejsce i kliknąć Dalej?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18630224
    kawasaki5
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Tak właśnie zrobiłem ale nie pozwala nawet wydzielić partycji do instalacji systemu bo cały czas ten błąd
  • #4 18630472
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    kawasaki5 napisał:
    ...win10 pro nagrałem bootowalne iso rufusem...

IMHO jednak warto zacząć od MediaCreationTool (zwłaszcza, że czort wie co i jak Pan w Rufusie poustawiał) i tak utworzony nośnik instalacyjny wykorzystać do postawienia Windowsa 10 w przestrzeni wydzielonej?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #5 18630839
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Tylko dorzucę, że jeśli dane są ważne to nie należy przeprowadzać konwersji dysku na GPT. Polecenie w diskpart "Covert GPT" zmieni tryb dysku na GPT/UEFI, jednak oznacza utratę danych, które zostały tam zapisane.
    Można zainstalować system na dysku MBR jw lub przegrać dane, przeprowadzić konwersję i zainstalować na czystym dysku GPT (system utworzy sobie jeszcze dodatkową partycje.)
    W programie Rufus należy odpowiednio przygotować instalator np
    https://www.youtube.com/watch?v=_lrmZo_jXLA
  • REKLAMA
  • #7 18632795
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    Windows 10 ma narzędzie mbr2gpt.exe. Używałem go do zrobienia konwersji i dane były nietknięte. Mimo wszystko jeśli nie masz kopii zapasowej to widocznie dane na dysku nie są ważne. Jeśli są to zrób ich kopię.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem podczas instalacji systemu Windows 10 na dysku z tabelą partycji MBR, co uniemożliwia instalację w trybie UEFI. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym usunięcie starej partycji systemowej, użycie narzędzia MediaCreationTool do utworzenia nośnika instalacyjnego oraz konwersję dysku na GPT za pomocą narzędzia mbr2gpt.exe, które nie powinno wpływać na dane, pod warunkiem, że wykonano kopię zapasową. Użytkownik został również poinformowany o ryzyku utraty danych podczas konwersji oraz o możliwości zainstalowania systemu na dysku MBR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA