logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roller Shutter 3 + pilot Fakro - trzeba najpierw zamknąć roletę, by móc otworzyć

19 Kwi 2020 19:42 2568 2
REKLAMA
  • #1 18631309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18638273
    IntelliCenter
    Poziom 1  
    Nic nie zrobisz. FGR-223 od początku wejścia na rynek był techniczną porażką Fibaro. Próbowali te sterowniki naprawiać przez nowe firmware ale bez rezultatu. Zainstalowałem u klientów około 80 tych modułów, wszystkie po roku trzeba było demontować bo padły. Sam pilot od Fakro i Mobilusa testowałem w innych systemach opartych na Z-Wave i współpracowały bez problemu więc może poprostu pomyślisz o zmianie centrali na inną?
  • #3 18696290
    Dawid Kon.
    Poziom 1  
    Miałem identyczne objawy. Nawet szukałem pomocy tu na forum. Po niezliczonych próbach udało mi się znaleźć rozwiązanie problemu. Zanim je przedstawię mam kilka spostrzeżeń odnośnie funkcjonowania modułów Roller Shutter 3, które powodują problemy przedstawione we wcześniejszych postach.

1. Reset modułu z poziomu klawisza B nie kasuje w pełni jego pamięci i nie przywraca do stanu fabrycznego.
    2. Reset modułu poprzez opcję "usuń urządzenie" z poziomu Home Center nie kasuje w pełni jego pamięci i nie przywraca do stanu fabrycznego.

Dlaczego o tym piszę? Jeśli po podłączeniu po raz pierwszy od rozpakowania do sieci zasilającej modułu Roller Shutter dokonamy jego kalibracji, niezależnie czy z przycisku czy poprzez np. Home Center wszystko będzie działało tak jak należy.
    Wystarczy jednak, że w trakcie użytkowania dokonamy resetu poprzez przycisk B lub usuniemy urządzenie z poziomu aplikacji czy wykonamy kolejnej kalibracji raz skalibrowanej już rolety. W tym momencie EEprom urządzenia jest już "wysypany". Niejedna osoba będzie próbowała rozwiązać problem poprzez reset urządzenia nie wiedząc, że tak na prawdę nic on nie daje. Możecie sobie także w nieskończoność potem kalibrować, czy to za pomocą klawisza, aplikacji czy nawet pooprzez wpisanie ręczne nastaw w programie. Pamięć modułu mimo potwierdzenia skutecznej kalibracji tak naprawdę nic nie zapamiętuje. Objaw będzie taki, że roleta albo będzie ciągle wysyłała monit, że jest nieskalibrowana, suwak w programie będzie miał tylko dwie skrajne pozycje albo będą się działy takie cuda jak w poprzednich postach.

Co należy zrobić?
    Rozwiązanie jest bardzo proste. Należy w parametrach rolety wybrać "roleta nieskalibrowana" i zapisać. W tym momencie dopiero dokonać kalibracji urządzenia w jakikolwiek sposób. Każdorazowo gdy przez przypadek kalibracja się "rozjedzie" roletę kalibrujemy właśnie w w/w sposób, tzn najpierw wybierając parametr "roleta nieskalibrowana"

:)
REKLAMA