logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roleta Fakro ARZ Z-Wave nie chce pracować w grupie z innymi

gacolini 27 Paź 2021 22:39 2376 2
REKLAMA
  • #1 19677865
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,

jestem posiadaczem 7 szt. rolet ARZ Z-Wave od Fakro na okna dachowe. Do sterowania nich używam pilota ZWP10. Pilot ten ma możliwość zaprogramowania rolet w grupach, że jednym przyciskiem otwieram kilka rolet jednocześnie. Niestety jedna z rolet podczas dodawania jej do grupy (bez problemu się dodaje) podczas wydania komendy z pilota zawiesza się, diody na kasecie rolety P i Strzałek świecą ciągłym światłem i roleta nie reaguje na dalsze komendy. Dopiero odłączenia zasilania i powtórne podłączenie przywraca stan rolety do poprawnego. Jednak kolejne wydanie komendy znowu ją zawiesza.
    Co ciekawe, jeżeli zaprogramuje roletę w pilocie jako sterowanie pojedynczo, wtedy działa bez problemu - nie zawiesza się.
    Pomyślałem, że może jest to problem pilota i nabyłem najnowszy ZRH12 jednak na nim dzieje się to samo.
    Pisałem do serwisu Fakro w tym temacie - jednak do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi.
    Może ktoś z forumowiczów miał taki problem i podpowie jak go rozwiązać?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19687984
    Marian_2021
    Poziom 1  
    Szanowny Panie,

Zarówno pilot ZWP10 jak i pilot ZRH12 posiadają możliwość sterowania grupowego rolet ARZ Z-Wave. Opis sygnalizacji świadczy o resetowaniu się sterownika rolety. Taka sytuacja ma miejsce w momencie wysterowania większej ilości rolet (więcej niż 2szt.) podłączonych do jednego zasilacza Fakro o mocy 60W. Zapotrzebowanie jednej rolety to ok 25W. Zatem nasuwa się pytanie: ile rolet jest podłączonych do jednego zasilacza?
  • #3 19689988
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam,

do zasilania rolet używam zasilacza ZZ60h i zgodnie z informacją na stronie Fakro: https://www.fakro.pl/okna-dachowe/sterowanie-elektryczne/zasilacze/ mam podłączone po 2szt. rolet na jednym takim zasilaczu.
    Sugeruje Pan, żebym przepiął problematyczną roletę na osobny zasilacz?

Dodam tylko jeszcze, że kolejna para rolet w inny pomieszczeniu jest spięta na jednym ZZ60h i bez problemu pracuje w grupie.

Czyżby ta problematyczna roleta bardziej obciążała zasilaczy przy starcie niż pozostałe?

Pozdrawiam
REKLAMA