logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Yaris 2004 1.5 d4d nie odpala, kody błędów P1229 i P1272

Yaris mm 19 Kwi 2020 20:27 7962 7
REKLAMA
  • #1 18631470
    Yaris mm
    Poziom 2  
    Witam proszę o pomoc, wskazówki w którą stronę iść. Tj w opisie toyota Yaris 1,5 d4d z 2004 r. Zgasła podczas jazdy i niechce odpalić. Komputer wygenerował takie błędy:
    P1229
    Toyota: Fuel Pump System
    Stan kodu usterki
    Kod usterki jest potwierdzony
    Stan silnika podczas wystąpienia usterek
    Dane natychmiastowe podczas kodu błędu: P1229
    Szacowane naładowanie: 91,8 %
    Temperatura płynu chłodzącego: 84 °C
    Prędkość obrotowa silnika: 2048,00 obr/min
    Prędkość pojazdu: 82 km/h
    Temperatura powietrza dolotowego: 15 °C

Raport utworzony za pomocą oprogramowania EOBD Facile

Oraz kolejny błąd P1272
    Toyota: Fuel Ramp Pressure Control Valve - Malfunction
    Stan kodu usterki
    Kod usterki jest potwierdzony
    Stan silnika podczas wystąpienia usterek
    Brak dostępnych danych
    Do tej pory wymieniłem filtr paliwa sprawdziłem smok oraz pompę w zbiorniku jest ok.
    Wykręciłem czujniki na listwie wtryskowej zrobiłem kąpiel w nafcie, sprawdziłem wiązkę elektryczna. Skasowałem błędy i nic nie poszło. Pali na plaka i gaśnie.
  • REKLAMA
  • #2 18632268
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4196
    Masz pogląd w parametrach bieżących na ciśnienie paliwa? Układ Bosch desno?
  • REKLAMA
  • #3 18632289
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3260
    Yaris mm napisał:
    sprawdziłem smok oraz pompę w zbiorniku jest ok.
    (...), sprawdziłem wiązkę elektryczna.

Czy podczas przekręcenia kluczyka w stacyjce,
    pojawia się na chwilkę napięcie na zaciskach pompy paliwa ?
    Wszystkie bezpieczniki zostały sprawdzone ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18645681
    Yaris mm
    Poziom 2  
    decybel91 napisał:
    Masz pogląd w parametrach bieżących na ciśnienie paliwa? Układ Bosch desno?

Tak układ Bosch podglądu na ciśnienie brak.
  • #5 18645810
    mobil6000
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Nie masz podglądu na ciśnienie to zrób chociaż test przelewowy wtrysków
  • REKLAMA
  • #6 19921963
    wito229
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam podobnie tylko 1.4 d4d tyle że mi wywala różne błędy. Ale mechanizm jest ten sam. Szczególnie po dłuższych trasach wywala check engine i w 95% przypadków gaśnie. Dzisiaj miałem znów to samo. Najpierw zgasł, później wywalił check a po przejechaniu kolejnych 200m padł całkowicie. Wywalił błędy p1229 p1272 i p1604 który mimo skasowania pojawił się ponownie. Po kasowaniu błędów samochód po dłuższym kręceniu zapalił prawie na całkowicie rozładowanym akumulatorze. Jak już raz zapalił i się aku trochę podladowal samochód zachowuje się jak by nic nigdy się nie stało. Dodam że mam wtryski Bosh po regeneracji i wymieniony zawór dozujący.
  • #7 20511525
    krzysied753
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    @wito229 witam temat ogarniety??
  • #8 20511950
    wito229
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W zasadzie tak. Okazało się że przyczyna była bardzo prozaiczna. Zapchany filtr paliwa. Po wymianie brak oznak gaśnięcia a kontrolka check engine się nie pojawia. Jedynie co to przy odpalaniu z rury wydechowej idzie przez kilka chwil siwy dym a później wszystko już jest tak jak powinno być.
    Osobiście nie wpadłbym na to że to filtr ponieważ wymieniam go regularnie co 15 tyś. kilometrów ale jak widać i to nie gwarantuje że wszystko będzie dobrze. Usterka wyszła dopiero w momencie kiedy filtr zapchał się całkowicie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Toyotą Yaris 1.5 D4D z 2004 roku, która zgasła podczas jazdy i nie chce odpalić. Komputer pokazał błędy P1229 (system pompy paliwa) oraz P1272 (usterka zaworu regulacji ciśnienia rampy paliwowej). Po wymianie filtra paliwa i sprawdzeniu pompy, użytkownik nie uzyskał poprawy. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ciśnienia paliwa oraz test przelewowy wtrysków. Ostatecznie, problem został rozwiązany przez wymianę zapchanego filtra paliwa, co przywróciło prawidłowe działanie pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA