logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dźwięk z projektora do amplitunera: jack 3,5mm -> HDMI

adrianopel 24 Kwi 2020 12:22 3546 6
REKLAMA
  • #1 18643175
    adrianopel
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

mam następującą zagwozdkę. Posiadam konsolę PS3, którą chcę podłączyć do starego zestawu kina domowego panasonic sa-ht870 i wyswietlać wszystko na tanim chińskim projektor LESHP. Konsola i amplituner z tego zestawu stoją koło siebie, projektor jest w drugim końcu pokoju a między tymi dwoma punktami są pociągnięte dwa kable HDMI (jeden jako zapasowy).

Projektor miał być tymczasowy a kino domowe odziedziczyłem wczoraj. Pierwotnie planowałem kupić nowy amplituner + głośniki ale w tej chwili stwierdziłem, że spróbuję zrobić użytek z tego co mam i teraz moja prośba do Was.

Z dostarczeniem obrazu z PS3 do projektora nie ma problemu bo wykorzystam do tego jeden kabel HDMI. Problem jest z dźwiękiem bo amplituner nie ma HDMI ARC (trochę lat już ma).Z konsoli dźwięk chciałem początkowo wyprowadzić osobno poprzez kable Sony AV Multi zakończonym RCA.

Dźwięk z projektora do amplitunera: jack 3,5mm -> HDMI
    Podejrzewam jednak (nie miałem jeszcze czasu przetestować ale mam podobne doświadczenia z przeszłości ze starym wzmacniaczem Unitra i TV), że jeśli podłączę dźwięk z konsoli bezpośrednio do kina to będę miał przesunięcie dźwięku wzgledem obrazu z projektora i że niezbędne jest przesłanie dźwięku z projektora do amplitunera. Chciałbym wykorzystać do tego drugi kabel HDMI, który mam w ścianie i pytanie czy się da.

Projektora ma takie wyjścia więc jedynym rozwiązaniem jakie widzę to wyprowadzenie dźwięku przez jacka.

Konwerterów z jack na HDMI nie znalazłem ale może da się to zrobić jakimiś dwoma osobnymi? Jakby się udało to jeszcze potem kwestia drugiej strony kabla HDMI i przesłania dźwięku do amplitunera przez RCA (złącza na zdjęciu poniżej).

Jeżeli możecie mi coś doradzić to byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18643202
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Podłącz konsolę do projektora kablem HDMI, dźwięk bezpośredni do wzmacniacza, w ustawieniach konsoli Wyjście audio wybierz Złącze SCART/Multi AV.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18643232
    adrianopel
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Podłącz konsolę do projektora kablem HDMI, dźwięk bezpośredni do wzmacniacza, w ustawieniach konsoli Wyjście audio wybierz Złącze SCART/Multi AV.

I jesteś pewny, że nie będzie przesuniecia dźwięku z obrazem jak dźwięk pójdzie bezposrednio do amplitunera a nie przez projektor? Bo tego właśnie się obawiam i stąd moje przemyślenia/kombinacje

Dodano po 2 [minuty]:

prosiak_wej napisał:
    Kabel Jack - 2x RCA, łączysz do gniazdka słuchawkowego w projektorze i do dowolnego wejścia w amplitunerze. Konsolę łączysz kablem HDMI z projektorem.

Tylko właśnie projektor wisi pod sufitem a amplituner jest w drugim końcu pokoju i nie bardzo mam jak ten kabel dołożyć. Mam tam wolny drugi kabel HDMI między nimi i pytanie czy dałoby się jego w jakiś sposób wykorzystać aby przesłać dźwięk z projektora przez mini jack. Czyli w skrócie minijack (projektor)->HDMI->RCA (amplituner).
  • REKLAMA
  • #6 18644480
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Kup sobie odbiornik BT audio i podłącz go do amplitunera, w ustawieniach konsoli zaznacz odtwarzanie z wielu źródeł.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18978699
    adrianopel
    Poziom 10  
    Wszystko działa bez opóźnień. (dźwięk z kompa do amplitunera a obraz o obraz z komputera do projektora po hdmi).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia konsoli PS3 do amplitunera Panasonic SA-HT870 oraz projektora LESHP. Problemem jest brak złącza HDMI ARC w amplitunerze, co utrudnia przesyłanie dźwięku. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kabla Jack 3,5mm do RCA, podłączenie dźwięku bezpośrednio do amplitunera, a także wykorzystanie HDMI Extractora do przesyłania dźwięku przez HDMI. Alternatywnie, zasugerowano zakup odbiornika Bluetooth audio do amplitunera. Użytkownik obawia się opóźnień dźwięku w przypadku bezpośredniego podłączenia do amplitunera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA